Tarkennusta Pälkäneveden yritysaluetta koskevan valtuustoaloitteeni uutisointiin

Sydän-Hämeen Lehti (9.11.2022) uutisoi tekemääni valtuustoaloitetta Pälkäneveden yritysaluetta koskien mielestäni aloitteen hengen – ja tekstin – mukaan hiukan harhaanjohtavasti. Samoin näkyy tekninen lautakunta ensin menetelleen. Tekemässäni aloitteessa (aloite tekstin alla) en suinkaan vastusta kaavoittamista, vaan esitän, että mitään kunnallisteknisiä toimia kuten tien, vesi -ja viemärien rakentamista ei aloiteta ennen kuin tiedetään mitä tarvitaan.

En löytänyt aloitteeni otsikosta kohtaa, missä vastustan kaavoittamista, enkä itse aloitteestakaan. Aloitteeni otsikko oli yksinkertaisesti, että: Valtuustoaloite. Kyllä minä ymmärrän, että kaavoitus elää omaa elämäänsä ja konkreettiset toimenpiteet ovat sitten muuta. Kun on kyse teollisuusalueesta, niin olettaa sopii, että eri tuotantolaitoksilla on erilaiset tarpeet myös infran suhteen varsinkin niiden sijoittelussa alueelle. Edelleenkin olen sitä mieltä, ettei ole viisasta roiskia teitä ja muuta infraa pitkin aluetta, vaan katsotaan, mitä tarvitaan ja tehdään sitten sen mukaan. Ei liikaa, eikä liian vähän, vaan sopivasti. Se lienee myös veronmaksajien etu, ettei tarvitse sitten purkaa jo tehtyä ja rakentaa uutta.

Tätä valtuustoaloitetta olisin tuskin edes tehnyt, mikäli minulla olisi ollut se suuresti varjeltu salainen tieto alueen mahdollisesta käyttäjästä, mitä minulle ei useista kyselyistäni huolimatta kerrottu. Hymistiin vain, että jotain on tekeillä, mutta se on vielä salaista. Sitten aika pian valtuuston kokouksen jälkeen, missä jätin kyseisen aloitteen, Sydän-Hämeen Lehti uutisoi, että alueesta on käyty neuvotteluita aurinkosähkön tuottajan kanssa. Kyllä on yksittäisellä valtuutetulla melko vähäinen luottamus, kun saa vasta lehdestä lukea, mitä kunnassa tapahtuu. Silti pitää olla päättämässä: ”Päätös esityksen mukaan”. Onneksi on sentään Sydäri, josta saa tietoja edes takakäteen.

Muutosta parempaan on nähtävissä, sillä kunnanjohtaja Pauliina Pikka lähettelee tiedotuksia aina silloin tällöin, mitä tapaa tervehdin suurella ilolla. Jos vaikka ”suurelle yleisölle” ei kaikkea ihan heti kerrotakaan, niin soisin kuitenkin, että valtuutetut saisivat tietoja ennakkoon mahdollisimman paljon, myös ”vaiheessa” olevista asioista. Ei niitä kaikkia suomalaiskansalliseen tapaan vastusteta, vaan saatetaan joitain jopa myötävaikuttaa ja rohkaista hallintoelimiä etenemään asiassa ripeästi.

Raimo Ohtonen, (sd)

Kunnanvaltuutettu

 

Ohtosen valtuustoaloite:

Esitän Pälkäneen kunnanvaltuustolle, että valtuusto päättää, ettei Pälkäneveden yritysalueen asemakaava – alueella aloiteta viemäri, tie eikä muitakaan infraan liittyviä kustannuksia aiheuttavia töitä ennen kuin saadaan täysi varmuus alueelle tulevan / (tulevien) yritysten täsmällisistä tarpeista. Lisäksi alueella pitää tehdä riittävä maaperätutkimus soveltuuko kyseinen alue ollenkaan teollisuuden käyttöön.

Viittaan kunnanvaltuustossa pitämääni puheeseen, jossa perustelin tämän esityksen varsin perusteellisesti melkein kaikkien valtuutettujen läsnä ollessa.

Pälkäneellä 14.06.2022

Raimo Ohtonen, kunnanvaltuutettu

 

Lue myös:

Pälkäneveden yritysalueelle osittaista infraa jo ensi vuonna – valtuustoaloite ei johtanut mihinkään