Pauliina Pikan itsenäisyyspäivän juhlapuheesta huokui kiitollisuus

Pääset videoon Emmi-Sofia Mäkisen esityksestä itsenäisyyspäivän juhlassa kuvaa klikkaamalla!

Itsenäisyyspäivän juhlaa vietettiin Nuijantalolla arvokkaasti, mutta samalla tilaisuus oli lämminhenkinen musiikki- ja runoesityksineen. Juhlapuheen piti kunnanjohtaja Pauliina Pikka, Luopioinen-mitalilla palkittiin Seppo Unnaslahti ja Timo Ailio.

Pauliina Pikka totesi puheessaan, miten suurella kiitollisuudella muistelemme niitä sukupolvia, jotka joutuivat kantamaan sodan raskaan taakan turvatakseen maamme itsemääräämisoikeuden ja alueellisen koskemattomuuden.

– Tehtävämme on vaalia heidän perintöään tulevillekin sukupolville ja pyrkiä tekemään kaikkemme sen eteen, että vastaavilta aseellisilta konflikteilta vältytään. Juuri nyt itsenäisyytemme merkitys korostuu erityisesti. Imperialistinen naapurimme on näyttänyt arvaamattomuutensa aloittamalla hyökkäyssodan Ukrainaan.

Pikka totesi puheessaan, miten tunnemme suurta myötätuntoa ja surua Ukrainan kansan puolesta. Tuntuu, että tällaista ei voi tapahtua Euroopassa, ei enää 2020-luvulla.

– Ymmärrämme, mitä itsenäisyys jokaiselle valtiolle merkitsee ja miltä tuntuu, kun etukäteen ylivoimaiseksi arvioitu vihollinen hyökkää. Jokaiselle ihmiselle oma synnyinmaa on rakas. Me kaikki rakennumme osaksi sukupolvien ketjua ja osaksi oman kotimaamme identiteettiä.

Pikka muistutti, ettei yhteiskuntamme ole särötön. Meilläkin on ihmisiä, jotka kokevat turvattomuutta, yksinäisyyttä tai ahdistusta – ihmisiä, joiden on vaikea rakentaa omaa elämää, joiden toimeentulo on tiukoilla tai joiden terveys järkkyy.

– Meillä on kuitenkin mahdollisuus ja halu auttaa, voimme saada aikaan muutosta ja tehdä asioita paremmin.

Tilastojen valossa Suomi on kärjessä monessa asiassa. Suomi on maailman lukutaitoisin maa. Suomi on maailman onnellisin jo viidettä kertaa. Suomessa on vähiten maailmassa järjestäytynyttä rikollisuutta.

Pikka totesi, miten hienoa on juhlia Pälkäneellä, joka edustaa yhtä lailla Suomen historiaa kuin tulevaisuuttakin.

– Meitä on täällä monenlaisia ja meille mahtuu monenlaisia. Rakennamme tulevaisuutta menneisyyttä kunnioittaen, siitä oppien ja sitä muistaen, mutta vahvasti eteenpäin katsoen. Maailmassa – ja Pälkäneellä – on vielä paljon tehtävää – valmiiksi ei tulla, Pauliina Pikka päätti puheensa.