Yrittäjien aamukahveilla muisteltiin mennyttä vuotta, mutta katsottiin rohkeasti myös tulevaan

Pälkäneen kunnan elinvoimajohtaja Sirkku Mäkelä muistutti yrittäjiä siitä, että tarvittaessa tukeakin on saatavilla. Yksin ei yrittäjän pidä jäädä murehtimaan asioita, jos on vaikeaa. Yhteisön tuessa on aina voimaa.

Pälkäneen kunnan elinvoimajohtaja Sirkku Mäkelä iloitsi yrittäjien aamukahveilla siitä, että kunnassa on nykyään myös maankäytön suunnittelija.

– Meillä on nyt myös maapoliittinen työryhmä, Mäkelä sanoo ja katsoo maankäytön suunnittelija Aarni Jakosen suuntaan, joka esittäytyi yrittäjille kiinteistöinsinööri Anu Muhosen kanssa.

Ajat eivät yrittäjillekään ole helppoja kustannusten kasvun takia. Mäkelä vinkkaa yrittäjille suunnatusta talousapupalvelusta, johon voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä.

– Monesti yrittäjillä voi olla tunne, että kaikki on jotakin hahmottumatonta viidakkoa. Tämä palvelu auttaa silloin, jos ei vaikkapa meinaa selvitä laskuistaan eikä tilauskantaa tahdo olla.

Pälkäneen elinkeinopalveluilla Facebook-sivut kertovat kattavasti tulevista tapahtumista. Vielä ennen joulua 21.12. TAKK esimerkiksi järjestää maanrakennus- ja koneurakointialan koulutuksen. Hyvistä työntekijöistä alkaa monella alalla olla pulaa.

Yrityskummi kuuntelee

Sirkku Mäkelä myös korostaa harjoittelupaikkojen merkitystä nuorille. Tärkeää on sekä esitellä pälkäneläisyritysten tarpeita koulutustenjärjestäjille että saada kouluttautumismahdollisuuksia Pälkäneelle.

Pälkäne on vahvasti mukana Etelä-Pirkanmaan yhteisessä ilmastotyössä. Viestinnän merkitys korostuu tässä.

– Toisen jäte voi olla toisen hyödyke. Materiaalihankintoihin kiinnitetään jatkossa entistä enemmän huomiota.

Mäkelä korostaa, että monet yritysten ilmastoteoista eivät näy ulospäin. Kuluttajista on kuitenkin tullut entistä valveutuneempia, ja he osaavat vaatia ympäristöystävällisyyttä.

Pirkanmaan yrityskummeilla voi olla iso rooli silloin, jos kaipaa keskustelukumppania. He ovat jo kokeneita yrittäjiä, joilta saa tukea. Kasvun eväät -hanke yksinyrittäjille alkaa heti vuoden vaihtuessa.

Yhteisön voima

Marja-Liisa Suomalainen kertoi Yhteinen joulu -juhlasta jouluaattona Pälkäneen seurakuntatalolla. Vapaaehtoisia on ilmoittautunut jo 15, juhla on tarkoitus järjestää niin Onkkaalassa kuin Luopioisissa. Yhä puuttuu esimerkiksi joulupukki. Yhteinen joulujuhla järjestetään ensimmäistä kertaa kaikille, jotka kaipaavat seuraa tai lohtua.

– Toivotaan myös, että ihmiset tulevat juhlaan. Ilmoittautua ehtii 16.12. saakka.

Luopioisten yrittäjien puheenjohtaja Sari Päätalo kertoi tulevista koulutuksista, kuten 25. tammikuuta Luopioisissa alkavasta Mielenterveyden ensiapukoulutuksesta.

Hän myös kantoi huolta maataloustuottajien jaksamisesta ja siitä, mikseivät hinnannousut näy tuottajien kukkaroissa. Päätalo kysyi, mistä meille tulee ruoka jatkossa, jos olot eivät kohene.

Tilaisuudessa vieraana ollut MTK-Pälkäneen puheenjohtaja Ilkka Simola korosti kuitenkin myös kehitystä ja hiilineutraaliustavoitteisiin pääsyn edellytyksiä.

– Maatalousyrittäjätkin toimivat globaalien ehtojen puitteissa. Ruokaturvaan on satsattu kaikkialla, Ilkka Simola totesi.

Pälkäneen yrittäjien puheenjohtaja Lumia Huhdanpää-Jais muisteli kulunutta vuotta, joka oli varsin toimelias. Yhdistys täytti 40 vuotta, ja juhli näyttävästi. Ihana Pälkäne -tapahtuma oli menestys ja keräsi noin 2000 kävijää. Hän myös kiitteli hyvästä yhteistyöstä kunnan suuntaan, joka on vain syventynyt entisestään.

– Tuli, mitä tuli, aina ennenkin on selvitty. Tiukan paikan tullen apua löytyy. Yhdessä meissä on voimaa, Lumia Huhdanpää-Jais kiteytti.

MTK-Pälkäneen puheenjohtaja Ilkka Simola vieraili yrittäjien aamukahveilla ravintola Panamassa. Haasteista huolimatta hän näki tulevaisuuden valoisaksi.