Joulukoristeita pajusta ja vaikka puretusta aidasta – kierrätysmateriaaleista on jouluaskartelussakin moneksi

Joulukoristevarastoonsa täydennystä kaipaava saa vaivattomasti hankittua lisää koristeita kauppojen hyllyiltä ja myyjäisistä. Jos aikaa ja innostusta riittää, koristeita voi näprätä myös omin käsin.

Sahalahden Marttojen järjestämällä askartelukurssilla valmistettiin joulukoristeita pajusta. Pientä pelastuslauttaa muistuttava pajutyö havuilla, kävyillä ja joulupalloilla täydennettynä sopii hyvin juhlistamaan joulupöytää. Kun pajutyön päähän punotaan ohuesta rautalangasta ripustuslenkki, koristeen voi nostaa esimerkiksi seinälle.

Jos pajutyöstä jättää koristeet pois, se toimii hyvin pannunalusena.

Luonnosta koristeaineksia keräävän askartelijan on hyvä muistaa, että jokamiehen oikeuden mukaan elävästä puusta tai pensaasta ei saa katkoa oksia ilman maanomistajan lupaa. Myös käpyjen keräämiseen lupa tarvitaan.

Eija Höysniemi esittelee Pirjo Mäkijärvelle aidan tolpasta tehtyä joulukoristetta.

Reima Ojalan kuuset joulun vakikoriste

Vain kekseliäisyyden ja mielikuvituksen puute asettavat rajoja niille askartelijoille, jotka valmistavat joulukoristeita kierrätysmateriaaleista. Askartelukurssin ohjaaja Maija Rapatti näkee hyödyntämisen mahdollisuuksia käyttöikänsä päähän tulleissa esineissä, jopa puretun aidan tolpissa, joista hän hoksasi valmistaa joulukoristeita.

– Tein aidasta tonttuja ja enkeleitä. Annoin niitä naapureille Amerikassa ja osan toin kotiinkin, Rapatti kertoo ideasta, jonka hän kehitteli asuessaan Yhdysvalloissa runsaat kymmenen vuotta sitten.

– Kierrätystä, hän luonnehtii puun muuttumista aidasta koristeeksi.

Moniin joka joulu esille nostettaviin koristeisiin liittyy muistoja, tunteita ja tarinoita: tämä enkeli oli kuusessa jo lapsuudessa, tuo liina on äidin tekemä, nämä ovat naapurin valamia kynttilöitä. Vilpeilässä torstai-iltana 1. joulukuuta valmistuneet pajutyöt muistuttavat vuosienkin päästä yhteisestä askartelukurssista.

Jouluiset koristeet tekevät pajutyöstä juhlavan.

Pirjo Mäkijärvi tietää kertoa omiin, vanerista tehtyihin kuusiin liittyvän tarinan.

– Ostin ne myyjäisistä 1990-luvun loppupuolella. Kuusien myyntituotto meni Sahalahden kirkon restaurointiprojektiin, hän kertoo muusikkonakin tunnetun Reima Ojalan työstämistä koristeista, joita Mäkijärven muistaman mukaan myytiin viiden erikokoisen kuusen setteinä.

– Siitä lähtien ne ovat joka joulu olleet esillä erilaisina muodostelmina. Tänä vuonna niiden kanssa on posliininen kirkko, joskus on ollut mukana pieniä tonttuja.