Haaveena Helmarit – FC Kangasalassa uransa aloittanut Milja Siiki pääsi pukemaan Suomen pelipaidan ylleen ensimmäistä kertaa

Milja Siiki oli 5-vuotias, kun tie vei FC Kangasalan Prinsessafutikseen.

– Halusin mennä, kun kaveritkin menivät, Milja muistelee.

Aika nopeasti jalkapallo vei mukanaan. Kangasalan joukkueessa maaleja iskenyt hyökkääjä siirtyi Ilveksen edustusjoukkueeseen 12-vuotiaana. Samoihin aikoihin myös pelipaikka vaihtui, ja Miljasta tuli toppari.

Topparina pelaaminen vaatii vahvuutta erityisesti yksi vastaan yksi -tilanteissa ja myös kykyä avata peliä. Näistä nyt 16-vuotias Milja on saanut myös kiitosta. Vastustajat ovat huomanneet, että tätä topparia ei niin vain kentällä ohitetakaan.

– Kehitettäviä asioita ovat varsinkin ilmasta tulevien pallojen lukeminen ja pelin avaaminen pidemmälle.

Marraskuussa toteutui yksi jalkapallolupauksen pitkäaikainen haave, kun kutsu kävi alle 17-vuotiaiden maajoukkueleirille Eerikkilän urheiluopistolle. Aiemmin Milja oli ollut useamman kerran maajoukkueleirityksiin varasijalla.

– Oli hienoa päästä nyt mukaan maajoukkueeseen. Pelin taso ja tempo on siellä kovempi kuin seurajoukkueissa. Kiva oli päästä pelaamaan myös ensimmäinen maaottelu, sillä pelasimme leirin aikana maaottelun Viroa vastaan.

Ikäluokan maajoukkue leireilee seuraavan kerran helmikuussa Portugalissa. EM-karsinnat ovat edessä tämän jälkeen. Miljan tavoitteena on päästä mukaan näihin tapahtumiin ja muutenkin maajoukkueeseen ja miksei ihan Helmareihin eli naisten maajoukkueeseen asti.

Milja Siiki pelaa Ilveksen 2006-syntyneiden tyttöjen joukkueessa. Tänä syksynä hän pääsi pukemaan ensimmäistä kertaa ylleen myös Suomen pelipaidan alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueleirillä. Milja tulee urheilullisesta perheestä, sillä pikkusisko-Vilma pelaa lentopalloa ja isoveli-Jere jääkiekkoa.

MM-kisoja on seurattu tiiviisti

Pian päättyvä syyskausi on ollut Suoramalla asuvalle Miljalle muutoksen aikaa, sillä alkusyksystä alkoivat opiskelut Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Sammonkadun toimipisteessä. Merkonomiksi sporttilinjalla opiskeleminen tarkoittaa samalla kolmia aamutreenejä viikossa.

– Opiskelu on ollut aika rentoa verrattuna yläkouluun. Yläkoulussa aamutreeneissä käyminen ei ollut mahdollista, mutta nyt on ja se on hyvä juttu, Suoraman ja Pitkäjärven kouluissa peruskoulunsa käynyt Milja kertoo.

Qatarissa parhaillaan pelattavia MM-kisoja Milja on seurannut perheensä – äiti-Mirjan, isä-Teron ja sisarustensa Jeren ja Vilman – kanssa tiiviisti. Suosikkijoukkue on Ranska, jonka Milja toivoo etenevän kisoissa pitkälle. Englanti ja Portugali lukeutuvat niin ikään suosikkeihin. Paljon puhuttaneet VAR-tuomiot kismittävät hiukan Miljaakin.

– Meneehän se vähän liian pitkälle, kun pelipalloissakin on sirut, hän toteaa.