Haltian pappilassa omaishoitajankin on helppo hengähtää – Johanna Ketola ja Jussi Marttinen ovat remontoineet vanhaa kunnioittaen

Anni ja Matti Pälä tulivat yhteiselle lepolomalle Tampereelta. Syöminen ja ulkoilu kuuluvat ainakin ohjelmaan.

Anni ja Matti Pälä ovat juuri asettuneet Haltian pappilaan yhteislomalle. Anni sai elokuussa omaishoitajastatuksen asiakasohjaajan haastattelun jälkeen. Matilla, 88, on Parkinsonin tauti ja muistisairaus.

– Halusin lepolomalle, mutta yhdessä mieheni kanssa. Toiveenani on syödä hyvin ja ulkoilla, Anni Pälä sanoo.

Pälät pääsivät perhehoitoon ottamalla yhteyttä omaan asiakasohjaajaan hyvinvointialueen ikäihmisten palveluiden kautta.

Puitteet lepolomaan Haltialla ovat kunnossa. Pappilana jo 1800-luvulta aina 1980-luvun lopulle saakka toiminut iso rakennus huokuu historian havinaa. Sisustus kunnioittaa vanhaa. Ympäristö on kaunis.

Johanna Ketola on miehensä Jussi Marttisen kanssa tehnyt valtavan ison remontin Haltian pappilassa vajaan parin vuoden aikana, jolloin he Tampereelta muuttivat Haltialle. Marttinen oli nytkin remonttipuuhissa yläkerrassa.

Kodinomaisuus taattu

Johanna Ketola on miehensä Jussi Marttisen kanssa hankkinut paikan vuoden 2020 alussa perhekotitoimintaa varten. Mittava remontti tiloissa on tehty, ja tilaa riittää yhdeksän huoneen verran.

Johannalla on hoitajatausta, mutta lisäksi Pirkanmaan perhehoidon yksikkö on valmentanut heidät tehtävään neljä vuotta sitten.

– Auttamisen halu on lähellä sydäntä, ja olen hyvä asettumaan toisen olotilaan. Koetan luoda kodinomaista tunnelmaa kaikessa tekemisessä.

Kesken haastattelun Tarmo, 11, tuleekin koulusta ja alkaa välipalalle. Ystävällinen Pimu-koira hakee välillä rapsutuksia ja kissat Shakira ja Kissi loikoilevat sängyillä.

Lastenhoitajana työskennellyt Anni ja hitsaajana toiminut Matti Pälä ovat tyytyväisiä, kun pääsivät tulemaan Haltialle bussilla Tampereelta. Tammikuussa 87 vuotta täyttävä Anni Pälä ajaa yhä, mutta pitkiä matkoja hän jo välttää.

– Asumme omakotitalossa. Työt ovat nyt siirtyneet minulle, mutta onneksi olen tehnyt aina kaikkea. Poika lähellä auttaa myös.

Anni Pälä on toiminut miehensä Matin omaishoitajana elokuusta. Pariskunta on ollut naimisissa 64 vuotta. Anni Pälä on huomannut, että omaishoitajuus vaatii paljon kärsivällisyyttä, ja sitä on opeteltava jatkuvasti lisää.

Perhehoito korostuu

Uusi hyvinvointialue ohjeistaa ikäihmisten lyhytaikaisen hoidon järjestämisen ensisijaisesti kotiin ja perhehoitoon. Vasta tämän jälkeen tulevat hoitolaitokset. Perhehoito saakin nyt aivan uuden painotuksen uudella hyvinvointialueella.

– Perhekodissamme saa nimenomaan tätä lyhytaikaista hoitoa. Uusi perhehoidon muoto ovat omaishoitajien ja heidän läheisten yhteiset lomajaksot, Johanna Ketola sanoo.

Haltian pappila on ensimmäinen perhekoti Pirkanmaalla, joka järjestää sekä tilapäishoitoa että yhteislomia.

Tilapäishoito eli intervallijakso perhekodissa tarjoaa omaishoitajalle taukoa hoivavastuusta. Se on omaishoitajalle lakisääteistä vapaata.

Tilapäishoitojaksoja käytetään myös silloin, jos ikäihminen joutuu lähtemään kotoaan väliaikaisesti pois remontin takia – samoin pidemmän sairaalajakson jälkeen, kun kotiinpaluu tuntuu epävarmalta. Jaksojen pituus vaihtelee viikosta reiluun kuukauteen.

Johanna Ketolasta on ihanaa ajatella, että paikka on ollut pitkään yhteisöllinen pappila. Sieltä ihmiset ovat saaneet aikanaan voimaa. Tätä perintöä hän haluaa vaalia yhä – sitä, että paikasta lähdetään virkistyneinä.

Lisää tietoa kaivataan

Anni Pälä oli aikoinaan perustamassa palvelutalo Kotipirttiä Tampereella. Hän tietää asioista hyvin, ja verkostoja on yhä. Toista on niillä, jotka hyppäävät omaishoitajiksi vähän kuin tyhjästä.

– Enemmän saisi olla tietoa kaikesta ja asiakasohjaajien pitää osata informoida, mitä on saatavilla. Myös taloudellisesta tuesta tieto on pirstaloitunutta.

Anni Pälä ottaa esimerkin Kelan eläkkeellä olevan hoitotuesta, jota Matille myönnetään 75 euroa kuukausittain. Tästäkään ei juuri tietoa ollut tarjolla.

– Edunvalvontavaltuutus kannattaa tehdä ajoissa – silloin, kun vielä muisti pelaa. Ehdotan tietopaketin laatimista omaishoitajaa tai ylipäätään ikäihmistä varten, Anni Pälä ehdottaa.

Haltian Pappilan perhekoti toimii yhteistyössä Pirkanmaan hyvinvointialueen sekä Pirkanmaan perhehoidon ja omaishoidon yksikön kanssa.

Pappilana jo 1800-luvulta aina 1980-luvun lopulle saakka toiminut iso rakennus huokuu historian havinaa.
Kiltti Pimu-koira on aina valmis rapsutuksille.
Haltian pappilassa on haluttu kunnioittaa vanhaa. Silmä tarttuu lukuisiin yksityiskohtiin helposti.