Toivomus aatoksia –” Kulunut vuosi on tuonut monien mieleen pohdintoja maailman menosta”

Joulun lähestyessä on tapana kysellä ihmisten lahjatoivomuksia ja uuden vuoden ajatuksia tai jopa lupauksia seuraavalle vuodelle. Kulunut vuosi on tuonut monien mieleen pohdintoja maailman menosta.

Kaikkia rasittavat nyt suhteettoman kovat energian hinnat. Yleisesti voisi toivoa, että sähköyhtiöiden ahneet korotukset saadaan aisoihin. Oudolta tuntuu, että yhtiöt voivat kerralla nostaa hinnan moninkertaiseksi.

Samanlaisia vaikeuksia on kaupan kassalla. Ruuan hintaa kohoaa päivittäin, kohta ei köyhällä ole mahdollista avata kaupan ovea, varmaan siihenkin tulee joku sisäänpääsymaksu. Kaupan katteet nousevat ja enää ei puhuta mistään ”halpuutuksista”. Samaan aikaan viljelijät ovat pahassa kustannuskierteessä.  Toivoisi, että edes jotain kohonneista hinnoista päätyisi myös viljelijän pussiin.

Vuodesta toiseen valitellaan pulaa sairaanhoitajista.  Hoitajat yrittävät vähän väliä lakoilla parantaa työolojaan. Luin sattumalta Kotiliesi-lehteä vuodelta 1964.  Siinä Marjatta Väänänen kirjoittaa otsikolla ”Miksi sairaanhoitajista on pulaa”.  Ongelmat olivat aivan samat, pieni palkka ja vähäinen arvostus. 60 vuodessa ei näytä tapahtuneen edistystä.

Kuva Kangasalta Liutun rannasta.

Viime kuukausina on käyty kiivasta keskustelua EU:n luonnon ennallistamisasetuksesta. Hintaa on pidetty liian suurena.  Viimeisten tietojen mukaan hinta on kuitenkin pienempi. Toivottavasti suomalaiset ymmärtäisivät metsien ennallistamisen tärkeyden. Metsätaloushan ne on ylimitoitetuilla toimillaan tärvellyt.  Ja täytyy muistaa, että ennallistamistoimet tuovat myös runsaasti työtä.

Vaikeaksi koettu sotemyllerrys on alkamassa ja taas byrokratia todennäköisesti lisääntyy, suuripalkkaisia johtajia tarvitaan kasapäin, johtajan johtajat tarvitsevat palkkansa. Mennäänkö taas ojasta allikkoon?

Kevään eduskuntavaalit ovat kohta ovella, ihmisten tulisi ottaa äänestysoikeus vakavasti ja käyttää vaikuttamismahdollisuuttaan.

Ja yksi kaikkein tärkeimpiä toivomuksia olisi saada Ukrainan sota vihdoin loppumaan ja ihmisille rauhallinen elämä.

Tässä päällimmäisiä, kaikenlaista muutakin olisi toivomuslistalla kuten kellojen siirtelyn lopettaminen ja älypuhelimien näprääminen.  Jatkuvan näpelöinnin sijaan tulisi keskittyä kirjojen lukemiseen, kaikenlaisten kirjojen.