Suuri mullistus konkretisoituu vain osalle vuodenvaihteessa

150 vuotta kunnat ovat kantaneet vastuun sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä. Ne ovat järjestäneet tilat, palkanneet henkilöstön sekä hankkineet kalustoa ja järjestelmiä. Vuodenvaihteessa tämä kaikki muuttuu.

Kunnilta poistuu työntekijälistaltaan mittava joukko osaajia: lähihoitajia, sosiaalityöntekijöitä, hammaslääkäreitä, koulupsykologeja. Sosiaali- ja terveyspalvelunsa jo aiemmin Kangasalan hoidettavaksi siirtäneen Pälkäneen osalta uuden Pirkanmaan hyvinvointialueen palvelukseen siirtyy kymmenkunta henkilöä, Kangasalla työnantaja vaihtuu noin 800 työntekijällä. Koko Pirkanmaalla sote-alan henkilöstöä hyppää hyvinvointialueen palvelukseen lähes 20 000 ihmistä. Myös palveluihin käytettävät tilat vaihtavat omistajaa.

Ensi vaiheessa muutos näkyy isoimmin uuden hyvinvointialueen työntekijöille, joita koskevat uudistukset ovat aluksi kevyimmillään sähköpostiosoitteen vaihtuminen – mutta toisaalta osalla ennen pitkää myös uudenlaisia työnkuvia uudenlaisilla palkkaehdoilla uudessa työympäristössä.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttäjille tärkeät tutut puhelinnumerot ja asiointipaikat pysyvät ymmärrettävästi tässä kohtaa ennallaan. Pitkässä juoksussa niihinkin tulee vääjäämättä eteen muutoksia.