Onkkaalan VPK on valmiudessa myös juhlapyhinä – ”Meillä on viiden minuutin lähtövalmius”

– Olemme yleensä ensimmäisenä paikalla, kun tarvitaan apua. Meillä on viiden minuutin lähtövalmius, Onkkaalan VPK:n puheenjohtaja Jari Nurkkala kertoo.

Haja-asutusalueilla sopimuspalokunnilla on merkittävä rooli pelastustehtävissä. Onkkaalan VPK:lla on vuosittain 120–150 erilaista tehtävää.

– Tehtävät ovat hyvin erilaisia maastopalojen sammutuksista elvytykseen. Tyypillistä tehtävää ei pysty nimeämään, vanhempi sammutusmies Niko Malinen sanoo.

Hyvä porukka vetää puoleensa

Niko Malinen ja sammutusmies Hermanni Koivisto ovat molemmat kasvaneet VPK:n toimintaan nuorisojaoston kautta.

– Tulin mukaan 10-vuotiaana. Meillä tämä harrastus kulkee suvussa, 25-vuotias Koivisto sanoo.

Malinen aloitti harrastuksen 12-vuotiaana kavereiden houkuttelemana. Sittemmin myös ansiotyö on löytynyt pelastustehtävien parista. 26-vuotias Malinen on ammatiltaan ensihoitaja.

Kumpikin kuuluu Onkkaalan VPK:n aktiiviporukkaan. Toisten auttaminen on selkeästi kutsumus, vaikka puheessa korostuvat yhtyeishenki, yhdessä tekeminen ja erilaisten taitojen oppiminen.

– Porukassa on erilaista osaamista edustavia henkilöitä, kuten metsäpuolen osaajia ja veneilyn harrastajia. Heiltä olen oppinut monia hyödyllisiä taitoja, Malinen sanoo.

Jari Nurkkala on tullut VPK:n toimintaan mukaan aikuisena, hänkin ystävien houkuttelemana. Puheenjohtajan tehtävän ohella hän toimii hälytysosastossa ryhmänjohtajana.

– Nyt olen ollut mukana parikymmentä vuotta. Ikä tulee jossain vaiheessa vastaan, mutta onhan tässä vielä vuosia jäljellä, 58-vuotias mies sanoo.

Hälytysosaston väki on pääsääntöisesti 20–60-vuotiaita. Harrastusta voi eläkeiässä jatkaa veteraaniosastossa.

Yhdessäoloa perheen kanssa

VPK:n jäsenyys ei tarkoita jatkuvaa valmiustilassa oloa. Silloin, kun on ilmoittautunut hälytysvalmiuteen, on kuitenkin sitoutunut olemaan käytettävissä, viiden minuutin lähtövalmiudessa asemalta.

– Onkkaalan VPK:lla on viikonloppuisin valmiudessa viidestä kymmeneen henkilöä kerrallaan. Päivystämme kotona ja puhelin on silloin koko ajan päällä. Yleensä vapaaehtoisia riittää, Jari Nurkkala kertoo.

Nurkkala ja Hermanni Koivisto nauttivat joulunpyhien vapaa-ajasta perheidensä parissa, mutta ovat silti koko ajan hälytysvalmiudessa.

– Läheiset ja joillakin myös työnantajat suhtautuvat hyvin myötämielisesti siihen, että lähdemme tarpeen vaatiessa pelastustehtäviin, Koivisto sanoo.

Hyvä ruoka kuuluu kummankin jouluun.

– Suosikkejani ovat laatikot, kinkku ja savulohi, Jari Nurkkala kertoo.

Niko Malinen viettää joulun sekä uudenvuoden töissä.

– En ole erityisemmin jouluihminen, joten olen ihan mielelläni töissä. Perheellisille vapaa-aika on jouluna tärkeämpää.

Niko Malinen, Hermanni Koivisto ja Jari Nurkkala ovat kaikki Onkkaalan VPK:n hälytysosaston aktiiveja.
Jari Nurkkalan, Hermanni Koiviston ja Niko Malisen mukaan Onkkaalan VPK:ssa on hyvä yhteishenki.