Kangasalan yrittäjien tuore puheenjohtaja Jari-Matti Auttila: Eurojen syytä jäädä aina omalle paikkakunnalle, koko Kangasalan kehittäminen keskiössä

Jari-Matti Auttila korostaa, että yrittäjäyhdistykselle koko Kangasalan kehittäminen on keskiössä. Tampereen läheisyys on enimmäkseen etu, mutta eurot saisivat jäädä vielä tiiviimmin omalle paikkakunnalle.

Kangasalan yrittäjien tuoreen puheenjohtajan Jari-Matti Auttilan on hyvä jatkaa siitä, mihin Saija Haavisto kahden kaksivuotiskauden jälkeen jäi. Toinen kausi yrittäjien hallituksessakin tuli Auttilalla täyteen.

– Saija hoiti kaiken jämptisti, ja hallituksessa on nyt paljon innokasta väkeä. Yksin en varmasti uudessa pestissä jää, kiittelee Auttila, jolla toinen kausi hallituksessa tuli täyteen.

Hän myöntää, että tehtäväkenttä on laaja – onhan Kangasala iso kaupunki, jossa riittää niin kaupunkimaista olomuotoa kuin maaseutuakin.

– Tärkeintä on tuoda esiin Kangasalan elinvoimaisuutta ja houkuttelevuutta. Meillä on paljon pk-yrityksiä, joista löytyy monipuolista osaamista.

Teemalla ”Pirteästi paikallista” halutaan entisestään lisätä eurojen jäämistä paikkakunnalle. Tampereen kaupungin kehyskuntana olemisella on vahvuutensa, mutta myös heikkoutensa.

– Etätyöaika on varmasti lisännyt kehitystä, että kaupoilla käydään Kangasalla.

Auttila myöntää, että joidenkin tuotteiden perään on kuitenkin välillä lähdettävä Tampereelle. Yksi esimerkki ovat vaatteet, joiden erikoisliikkeitä ei liiemmälti paikkakunnalla ole.

Yhteistyö toimii

Kangasalla on hyvät edellytykset mihin vain yritystoimintaan. Yritystontteja saa hyvin, mikäli sellaiselle on tarvetta. Lahdentien varteen Lamminrahkaan rakentuu liiketilaa. Asemakaavaluonnos on parhaillaan lausuntokierroksella.

Kangasala on yrittäjälle hyvä paikka.

– Sijainti on loistava ja yhteistyö kaupungin suuntaan on saumatonta. Business Kangasalta saa tukea ja tietoa monissa asioissa. Työvoimaa on kohtuullisen hyvin, ja verkostot toimivat paikallisesti.

Yrittäjäyhdistykselle koko Kangasalan kehittäminen on keskiössä. Keskustojakin – tai paremmin keskittymiä – on useita: keskusta toreineen ja kulttuurielämyksineen, Lentola, Suorama eikä sovi unohtaa Sahalahtea.

– On ihan eri asia perustaa yritys Sahalahteen kuin keskustaan. Meidän pitää panostaa myös palvelujen liikkuvuuteen eli paketoidaan palvelut autoon. Verkkokauppaa voi tietysti pyörittää missä vain.

Pitkät etäisyydet ovat ratkaistavissa, kun löytyy tahtoa, tukea ja verkostoja. Hyvä esimerkki Auttilan mielestä on Tuurin kyläkauppa niin sanotusti keskellä ei mitään.

Lisää jäseniä kaivataan

Jari-Matti Auttila oli hivenen yllättynyt siitä, että vain vajaat 40 prosenttia Kangasalan yrittäjistä kuuluu yrittäjäyhdistykseen. Yrityksiä kaupungissa on kaikkineen noin 2000.

Pirkanmaan yrittäjät osana Suomen yrittäjiä on aloittanut yhteyksien luomista niihin yrittäjiin, jotka eivät vielä ole jäseniä.

– Tässä meidän pitää kysyä, mitä voimme tehdä paikallisesti jäsenmäärän kasvattamiseksi.

Jäsenyydestä on monia hyötyjä, kuten neuvonta, lakipalvelut, verkostoitumiset, koulutukset. Kangasalla isoja tempauksia yhdistykselle ovat muun muassa markkinat ja joulunavaus. Myös virkistystoiminta luo hyvinvointia yrittäjille.

Miekkailusta voimaa

Jari-Matti Auttila on toiminut sivutoimisena yrittäjänä vuodesta 2001. Hänellä on Tursolassa polkupyörien myyntiin ja huoltoon keskittynyt yritys Move&Go. Kokopäiväisestikin pyörähommia riittäisi, mutta päivätyö ohjelmistoasiantuntijana on niin kiinnostavaa, ettei siitä luopuminen ole tuntunut ajankohtaiselta.

Työkuvioista Auttilan irrottavat parhaiten samuraimiekkailulaji kendo sekä pyöräily. Nyt jo 18-vuotias esikoispoika kokeili kendoa aikanaan, mikä sai isänkin innostumaan. Pojalla lajin harrastaminen vuosien varrella loppui, mutta isällä se on pysynyt ohjelmassa viikoittain.

– Kendossa ei ole paria, vaan kaikki miekkailevat toistensa kanssa. Kendon periaatteisiin kuuluvat suvaitsevaisuus, tasa-arvoisuus, rohkeus ja toisten kunnioittaminen. Näitä koetan ammentaa niin Yrittäjien puheenjohtajana kuin työssäni muutenkin, Jari-Matti Auttila kiteyttää.

Kangasalan yrittäjien tuore puheenjohtaja Jari-Matti Auttila on syntynyt ja käynyt koulut Tampereella, mutta kesämökki Tohkalassa on aikuisiällä tuonut miehen perheineen kokonaan Kangasalle. Hän pyörittää Tursolassa polkupyörien myyntiin ja huoltoon keskittynyttä yritystä.

Lue lisää:

Puheenjohtajuuden jättänyt Saija Haavisto toivoo keskustaan lisää kivijalkaliikkeitä ja toimistotiloja