Ysien jaksaminen koulussa parantui hurjasti aamupalakokeilun aikana – nyt on seiskojen ja kasien vuoro päästä aamupalalle koulupäivän aluksi

Matias Piiparinen oli syönyt aamulla jo kotona puuroa. Leipä ja mehu maistuivat koulun aamupalalla.

– Ihan mukavaahan se on saada koulupäivän aluksi aamupalaa koululla. Syön kyllä aamupalan aina kotonakin, pälkäneläisen Kostianvirran yhtenäiskoulun seitsemäsluokkalainen Matias Piiparinen sanoo.

Myös kahdeksasluokkalaiset Kerttu Huhtala, Taimi Raivio, Sonja Tuhola ja Mimosa Järvinen kertovat syövänsä useimmiten aamupalan myös kotona.

– Leipää, kaakaota, mehua ja jogurttia, tytöt luettelevat suosikkiaamupalatuotteitaan.

Mimosa Järvinen (vasemmalla), Sonja Tuhola, Taimi Raivio ja Kerttu Huhtala kertovat syövänsä useimmiten aamupalaa myös kotona.

Kostianvirran yhtenäiskoulun seitsemäs -ja kahdeksasluokkalaiset pääsevät kuluvalla viikolla joka aamu koulun oppilashuollon organisoimalle aamupalalle. Aamupalaa on tarjolla Kostia-areenan kahviossa kello 8–8.20 ja 9.30–9.50. Heti maanantaina aikaisemmalla aamupalavuorolla kävi parikymmentä nuorta ja myöhäisemmällä peräti noin sata.

– Aika hulinaa oli, mutta hienoa kun oppilaat kävivät syömässä, tiivistivät tarjoilusta maanantaina vastanneet koulupsykologi Hanna Keskinen, kouluvalmentaja Jarmo Kiljunen ja koulukuraattori Kirsi Andrejeff-Keränen.

Kostia-areenan kahviossa riitti vilinää, kun seiskat ja kasit saapuivat aamupalalle.

Koulun yhdeksäsluokkalaisille järjestettiin aamupalakokeiluviikko jo loka-marraskuun vaihteessa. He olivat erittäin tyytyväisiä kokeiluun.

– Palautteissa 80 prosenttia oppilaista kertoi jaksaneensa koulupäivän paremmin, kun oli syönyt aamupalaa koululla. Suurin osa oppilaista kävi aamupalalla jokaisena koulupäivänä. Suosituimpia aamupalatuotteita yseillä olivat leipä, jogurtti, smoothie ja hedelmät. Oppilaista vain 40 prosenttia kertoi syövänsä kotona aamupalaa, Kiljunen kertoo.

Palautteiden mukaan aika moni yhdeksäsluokkalainen olisi myös ollut valmis maksamaan aamupalasta jotakin, mikäli sitä olisi pysyvästi koulupäivien yhteydessä. Nyt aamupalakokeilut on toteutettu paikallisten yritysten tukemana: ruokalahjoituksia ovat antaneet S-Market, K-Supermarket ja Uotilan Leipomo sekä Valio.

Yhdeksäsluokkalaisilla oli aamupalakokeiluviikko jo loka-marraskuun vaihteessa. – Yhdeksäsluokkalaiset olivat palautteen mukaan erittäin tyytyväisiä kokeiluun, kouluvalmentaja Jarmo Kiljunen kertoo.

 

Lue myös:

Koululaisten aamupalakokeilulla herätellään pohtimaan aamupalan tärkeyttä – iso osa yläkoululaisista jättää aamupalan syömättä