Rautajärven koululle suunnitellaan luontokeskusta – kylään kaavaillaan myös hakekeskusta ja vuokrarantasaunan perustamista Auraanpohjaan

Rautajärven koululle suunnitellaan luontokeskusta. Hanke kulkee Kukkian luontokeskuksen nimellä. Keskukseen koottaisiin yhteen alueen luonto- ja ympäristötietoutta. Sinne tulisi myös näyttelytoimintaa. Hankkeen veturina toimii Rautajärven seudun kylät oy.

– Koulu olisi erinomainen paikka luontokeskukselle. Rakennus on kaunis, hyväkuntoinen ja tiloiltaan näyttelytoimintaan sopiva. Luontokeskuksen avulla saisimme ihmisten tietoisuuteen asioita uudella tavalla. Mahdollisia paikallisia yhteistyötahoja on jo kerätty pitkä lista ja yhteistyöverkostojen kerääminen jatkuu edelleen, hanketyöntekijä Lilli Merinen Rautajärven seudun kylät oy:stä kertoo.

Rautajärven koulu lakkautettiin elokuussa 2021 ja oppilaat siirtyivät Luopioisten kirkonkylän kouluun. Kunta ylläpitää koulukiinteistön aluetta 31.7.2023 asti välttämättömiltä osin. Koulukiinteistön ja alueen kehittämisen koordinoinnista tuohon asti vastaavat Rautajärven Kyläyhdistys, Rautajärven seudun kylät oy sekä Osuuskunta Kukkian kasvattamo.

Hanketyöntekijä Lilli Merinen Rautajärven koulun edustalla. – Koulu olisi erinomainen paikka luontokeskukselle, Merinen sanoo.

Ajatus luontokeskuksesta on vielä alkumetreillä. Ensimmäinen tilaisuus hankkeen tiimoilta järjestetään helmikuussa. Tarkoitus on koota kevään aikana muun muassa miettiä hankkeen rahoitusta, koota eri asiantuntijatahoja yhteen ja järjestää yleisölle aiheesta ideointityöpaja.

– Luopioisten alueella on jo vanhastaan paljon luonnontutkimusta. Tuomo Kuitunen on esimerkiksi koonnut Luopioisten kasviston, Anu Murto ja Alpo Roikola ovat tutkineet alueen linnustoa ja Arto Tyrni ja Lauri Salonen ovat koonneet tietoa perhosista. Lisäksi alueella on mielenkiintoinen geologia Sappeenvuorineen. Luontokeskus toimisi luontevana tiedonjakamisen keskuksena, Seppo Kääriäinen visioi.

Etuja hankkeelle voisi olla myös siitä, että lähistöllä on useita retkeilyalueita: Laipanmaa, Kukkia-järven alue, Evo sekä Päijänteen ja Isojärven kansallispuistot.

Kukkian luontokeskuksen avulla olisi mahdollista koota erilaisia palvelupaketteja matkailijoiden tarpeisiin.

– Tässä olisi myös uusia mahdollisuuksia alueen yrittäjille, Merinen lisää.

Kukkia luontokeskus voisi olla toiminnassa aikaisintaan vuonna 2025. Tämän vuoden aikana on tarkoitus tehdä suunnittelutyötä. Ensi vuonna hanke voisi edetä testaukseen ja koemarkkinointiin.

Opetus Rautajärven koululla loppui vuonna 2021. Sen jälkeen koulun jatkokäyttöä on mietitty usean eri tahon voimin. Kunta ylläpitää koulukiinteistöä kuluvan vuoden heinäkuun loppuun asti.

Kiinnostusta hakelämmitykseen kartoitetaan

Rautajärvellä on käynnistymässä kaksi muutakin hanketta. Rautajärven kyläkeskukseen on alettu ideoida hakekeskusta. Asutus keskuksessa on suhteellisen tiivistä, ja hakekeskuksen avulla voisi lämmetä kolmisenkymmentä kiinteistöä. Rautajärven alueen kiinteistöt ovat tällä hetkellä valtaosin öljylämmitteisiä.

– Idea hakekeskuksesta on aivan uusi ja sen tarkempi malli on vielä hakusessa. Meillä on 8. helmikuuta ensimmäinen kokoontuminen, jossa kartoitetaan alueen asukkaiden halukkuutta ja intoa lähteä mukaan, Rautajärven seudun kylät oy:n puheenjohtaja Pauli Luhtajärvi sanoo.

Idearikkaassa kylässä aiotaan selvitellä myös Auraanpohjassa sijaitsevan saunarakennuksen kunnostamista vuokrauskäyttöön. Rakennus sijaitsee lähellä uimapaikkaa, jonne viime kesänä kunnostettiin laituri. Saunarakennus sijaitsee Metsähallituksen mailla. Metsähallitus on antanut alustavaa vihreää valoa hankkeelle.

– Saunan voisi kunnostaa talkoilla yhteisvuokrakäyttöön. Tarkoitus olisi, että vuokrahinta olisi kohtuullinen. Saunomispaikalla järven rannassa olisi varmasti kysyntää, Luhtajärvi uskoo.

Kommentointi on suljettu.