Vuoden yritysjohtaja 2022 Kaisu Avotie korostaa kuluttajien kuuntelemista – ”On tärkeää muuttua uusien trendien ja kuluttajasukupolvien mukana”

Tampereen kauppakamari on valinnut Saarioinen oy:n hallituksen puheenjohtaja Kaisu Avotien Vuoden 2022 yritysjohtajaksi. Hänet palkittiin pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta työstä Pirkanmaan elinkeinoelämän hyväksi. Tampereen kauppakamari on jakanut julkista kiitosta yritysjohtajille vuodesta 1995.

Vuodesta 2010 Saarioisten hallitusta johtanut Kaisu Avotie seuraa tehtävässään tarkasti numeroita, mutta sanoo tuotekehityksen olevan sydäntään lähellä.

– Kuulun Saarioisten uusien tuotteiden arviointiryhmään. On tärkeää pysyä kehityksessä mukana ja muuttua uusien trendien ja kuluttajasukupolvien mukana.

Viime vuosien suurimpia muutoksia on ollut kysynnän ja ostokäyttäytymisen erilaistuminen.

– Tuotteiden odotetaan vastaavan yhä yksilöllisempiin tarpeisiin. Yhden ja kahden hengen talouksien lisääntyminen on myös muuttanut kysyntää.

– Pirkanmaalla on ollut hyvä yrittää. Jokainen aika on sisältynyt omat haasteensa, Kaisu Avotie sanoo. Kuva: Studio Koivunen / Saarioinen.

Hallituksen puheenjohtajana Avotie haluaa kehittää avoimen johtamisen ja yhdessä tekemisen kulttuuria.

– Tänä päivänä vastuullisuusasiat ovat pinnalla, ja myös ne on hoidettava hyvin. Vastuullisuudesta on huolehdittu Saarioisilla jo ennen kuin asiasta on ryhdytty puhumaan julkisesti. Se on ollut raaka-aineen tehokasta käyttöä ja jätteiden oikeanlaista käsittelyä, mutta myös henkilöstön hyvinvoinnista huolehtimista ja turvallista tuotantoa. Vastuullisuus leikkaa läpi yrityksen toimintojen, jolloin se on meidän kaikkien saarioislaisten yhteinen asia.

Yksittäisistä vastuullisuusasioista tärkeimpiä on tällä hetkellä muovien vähentäminen.

– Etsimme vaihtoehtoisia materiaaleja korvaamaan muovia ruokatuotteiden astioissa. Koska muovi antaa ruokatuotteelle toistaiseksi parhaan suojan, on uusien, teknisesti yhtä hyvien materiaalien löytyminen haastavaa.

Henkilökohtaiseksi tavoitteekseen Kaisu Avotie on asettanut viestikapulan siirtämisen perheyrityksessä onnistuneesti eteenpäin.

– Pirkanmaalla on ollut hyvä yrittää. Jokainen aika on sisältynyt omat haasteensa. Saarioisten Sahalahden tehtaalta ei ollut aluksi suoraa tietä Kangasalle ja Tampereelle, ennen kuin se rakennettiin 1950-luvulla. Nyt elämme pandemian jälkeistä aikaa, jota värittää Ukrainan sodan vaikutukset, kuten kustannusten kova nousu. Mutta eteenpäin olemme aina päässeet, kun on osattu tehdä oikeanlaisia ratkaisuja.

CV, Kaisu Avotie:

  • Hortonomi-AMK, Hämeen ammattikorkeakoulu Lepaa, 1998
  • Saarioinen Oy, hallituksen puheenjohtaja 2010 lähtien, eri tehtävissä vuodesta 1985 lähtien
  • Artekno Oy, hallituksen puheenjohtaja 2017 lähtien
  • Artekno-Saarioinen Oy, toimitusjohtaja ja hallituksen jäsen 2012 lähtien
  • Kinnalan Taimistot Oy, toimitusjohtaja 1992 lähtien