Asiakaskontaktista itsepalveluun – ”Eipä tarvitse huonosta palvelusta enää kärsiä”

Kirjoittaja on pälkäneläistynyt evp rikoskomisario, nykyisin kantofilosofi.

Eipä tarvitse huonosta palvelusta enää kärsiä. Pääsimme siitä totaalisesti eroon. Teemme kaiken itse, joskus kuuluisien viimeisten sanojen säestämänä. Taisi olla se ruotsalainen Kamraatti, joka toi palapelihuonekalut markkinavoimien vetäminä. Jokaisesta tuli laakista puuseppä. Kasailtiin stereotasoa arkipäivän aforismeja lasketellen. Monen tunnin uurastuksen, laastaroinnin ja puuttuvien osien metsästyksen jälkeen, himmeli oli kasassa. Stereotasolle nostettu radio soitteli: Puuseppää aina tarvitaan. Kotipuuseppä nautiskeli pakastekuivattua instanttikahvia, paistovalmiin riisipiirakan kera.

Seuraavaksi meistä tehtiin pankkivirkailijoita. Tiskit laitettiin kierrätykseen ja seinän raosta saa nostella rahaa, laskun maksu hoituu omalta kompuuterilta. Välillä tulee ilmoitus liiasta rahasta tilillä, olette ylittäneet tilinne. Vielä hetken piti lakkia rutistella pankkitirehtöörin edessä, jos halusi lainaa oman korsun hankintaan. Onneksi keksivät pikavippifirmat, ettei tarvitse kuin pikkuisen näpytellä puhelinta tai tietsikkaa. Hetken päästä saattoi mennä seinänraosta nostamaan sileitä toimintaeuroja. Takaisinmaksun hoitavat perintätoimistot ihan sopuhintaan. Kaikki menee ja korot ylittävät pilvenpiirtäjiä.

Nyt ollaan jo kauppiaita, kaupassa ei tarvitse kassatytölle enää hymyillä. Hänet siirrettiin myös katujen mittausosastolle hommiin. Itsepalveluna hoituu ostoskorin sisällön viivakoodien luetuttaminen. Kyllä asiakas osaa siirrellä ostoksensa ohi lukijalaitteen ja maksaa kortillaan kertyneen saldon. Bonukset kertyvät, ainakin kauppiaalle. Hommaa helpottamaan maksukorttia on myös kehitelty, sitä tarvitsee vain vilauttaa ja tilillä käy pyörre. Joillakin maksusiru on laitettu ihon alle, maksu hoituu kättä heilauttamalla Mitä sitä turhia tunnuslukuja näpyttelemään, eihän niitä kukaan edes muista. Joku voi ne urkkiakin. Aurinkoisia päiviä tarjotaan niille, jotka nytkin kävelevät mallasjuomalaatikon kanssa ohi kassan, vaatimatta minkäänlaista palvelua kassatyöntekijältä.

Pitäisi varata aika terveyskeskukseen, joten soitanpa sille mukavalle vastaanottovirkailijalle. Ei hän vastaa, sillä hänet on siirretty palveluketjusta pois. Automaattinen numeroiden tarjoaja vastaa. Tämä teknistaidollinen osaa kertoa, mitä numeroa pitää seuraavaksi painaa, että etenisi seuraavan numeron painamiseen. Numeroita aikansa paineltuaan potilas on ihan terve, sillä vastaanottoaikaa ei tullutkaan. Tauti siirtyi nivelrikoksi näpyttelevään sormeen. Hoitotakuu on täytetty ja lähes automaattisesti. Sormivammaan voi soittaa uuden puhelun. Heti sen jälkeen, kun kivulta pystyy näpyttelemään. Taas juoksee uusi hoitotakuuaika.

On yhteiskunnassa teetetty tosi paljon ihan turhaa työtä. Turhia ammattilaisia on pidetty kustannuksia nostamassa. Mehän osaamme kaiken itse. Vapaa-aika on jokaiselle tarpeen, joten miksi pitää työllistää turhuuksilla? Linja-autoja voi ajaa se, joka on porukan selvin tai ei osaa laulaa, siis tietokone. Ammattikuski siirtyy takapenkille nautiskelemaan tunnelmasta. Poliisit seisoskelevat jo peltisinä mittailemassa vain nopeuksia. Ei ole heistäkään riesaa tiellä ohjastaville. Kaupan kassoja mukailevat automaatit vain hoitamaan rangaistukset ja esitutkinnat. Tarjolla voisi olla myös ladattava rikosten sovittamiskortti. Parasta olisi säätää kansalaissakko, jolla voisi kuitata koko vuoden rötökset ihan itse.

Voi kun vielä saisi automatisoidun metsurin, joka kaatelisi ja hakkaisi mulle polttopuut.