Kangasalla luovuttiin kaveritoiveiden kyselemisestä ennen yläkouluun siirtymistä – tarkoituksena on rauhoittaa oppitunteja ja tehdä luokista mahdollisimman toimivat kokoonpanot

Kangasalan suuret yläkoulut Pikkola ja Pitkäjärvi uudistavat nivelvaihekäytäntöjään tänä keväänä. Yläkouluun siirryttäessä oppilailta on aiempina vuosina kyselty toiveita kavereista, joita haluaisi samalle luokalle. Nyt kaveritoiveista luovutaan.

– Olen siirtynyt Pikkolaan Lempäälästä, jossa kaveritoiveita ei ole kysytty yläkoululle siirryttäessä enää vuosiin. Seiskaluokista pyritään jatkossa tekemään mahdollisimman toimivat kokoonpanot, joissa oppilaiden tuen tarpeet ja oppiainevalinnat on otettu tarkoituksenmukaisesti huomioon, Pikkolan koulun vt. rehtori Marko Salminen kertoo.

Luokkia muodostaessa otetaan huomioon esimerkiksi tuen tarpeet matematiikassa ja kielissä. Myös saksan lukijat ja elämänkatsomustiedon oppilaat pyritään työjärjestysteknisistä syistä keskittämään tietyille luokille. Näiden aineiden opetus tulee sijoittaa aina päivien päihin, mikäli luokilla on myös muita oppilaita, sillä oppilailla ei saa olla hyppytunteja.

– Muutoksen tarkoituksena on myös rauhoittaa opiskelua ja estää jo ennalta häiriköintiä luokissa. Voi olla, että jo alakoulussa on muodostunut jokin porukka, joka herkästi pulisee tunnilla. Kavereita pääsee toki näkemään koulupäivän aikana välitunneilla. Tunneilla keskitytään opiskeluun, Salminen sanoo.

Alakoulujen opettajilta kysellään kevään aikana siirtopalavereissa taustatietoja luokkien muodostamiseksi. Pyrkimyksenä on muodostaa pedagogisesti tasaisia opetusryhmiä.

– Jollakulla voi olla esimerkiksi sosiaalisista syistä tärkeää, että joku tuttu kaveri tulee samalle luokalle. Tai voi olla niin, että jotkut kaverukset on opiskelurauhan vuoksi parempi laittaa opiskelemaan eri luokille.

Salmisen mukaan uudessakin systeemissä kaikki saavat varmasti tuttuja samalle luokalle.

Pikkolan yläkouluun on tulossa yleisopetuksen puolelle ensi vuodeksi 11 seitsemättä luokkaa. Pitkäjärven koulussa seiskaluokkia on yleisopetuksen puolella ollut viime vuosina yleensä kahdeksan.

Myöskään Sahalahdella sijaitsevassa Sariolan koulussa ei kaveritoiveita yläkouluun siirtyessä juuri pystytä huomioimaan.

– Näyttää siltä, että Sariola pysyy lähivuodetkin kaksisarjaisena, joten vanhoja tuttuja luokkakavereita tulee samalle luokalle joka tapauksessa seitsemännellekin luokalle, Sariolan yhtenäiskoulun vs. rehtori Ville-Pekka Haapakari sanoo.

Pälkäneellä kaveritoiveita kysellään

Pälkäneellä kaveritoiveita kysellään edelleen. Pälkäneen sivistysjohtaja Tiina Kivinen kertoo, että oppilaat saavat esittää ennen yläkouluun siirtymistä kolme toivetta ja niistä vähintään yksi pyritään toteuttamaan.

Seiskaluokkia on Kostianvirran yhtenäiskouluun syntynyt viime vuosina kolme. Anna Tapion kouluun on taas siirtynyt vuosittain noin 20 kuudesluokkalaista Aitoon ja Luopioisten Kirkonkylän kouluista.