Hartauskirjoitus: Koti on siellä missä sydän on

Minna Kyrkkö.

Tämä tuttu sanonta pitää mielestäni hyvin paikkansa ja kertoo oleellisen. Olen asunut elämäni aikana noin kymmenessä kodissa. Kodin koko, sisustus tai sijainti ei ole merkityksellisin vaan se, keiden kanssa siellä on asunut. Jotkut muistot ovat erityisen rakkaita, toiset kipeitä. Oman lapsuudenkotini ihmisistä ei ole enää elossa kuin siskoni. Viimeksi jouluna mieli matkusti lapsuudenkotiin ja joulunviettoon siellä.

Monelle meistä koti on paikka, jossa saa olla oma itsensä, niin hyvässä kuin pahassa. Joillekin se voi kuitenkin olla vankila tai tila, jonka seinien sisälle kätkeytyy maanpäällinen helvetti. Keskellämme elää myös paljon asunnottomia ihmisiä. Heille oma koti voi olla vain kaukainen haave. Asunnottomuus tai sen uhka voi kohdata kenet vain. Muutto toiselle paikkakunnalle, muutokset perhetilanteessa, työttömyys, päihdeongelmat tai luottotietojen menettäminen voivat muuttaa elämäntilanteen yllättäen. Sisustuslehtien tai somevaikuttajien valokuvat ovat tarkasti harkittuja ja usein kliinisiä. Oman kodin vertailu niihin on melko turhaa.

Raamatussa on useita kohtia, joissa ihmiset kokevat, etteivät he ole tarpeeksi arvokkaita Jeesuksen vierailuun kodissaan. Jeesus, jos kuka, haluaa kuitenkin tulla aivan jokaiseen kotiin arvostelematta sen siisteyttä tai toimivia sisustusratkaisuja.

Kirkollisiin toimituksiin kuuluu myös kodin siunaaminen, jota voit pyytää omasta seurakunnastasi. Se on rukoushetki, jossa kiitetään kodista, pyydetään siunausta sen asukkaille ja rukoillaan, että kodissa vallitsisi rakkaus. Kodin siunaamisen voi myös yhdistää tupaantuliaisiin, lapsen kastetilaisuuteen tai muuhun kodin juhlaan. Sen voi toteuttaa hyvin monella tavalla ja perheen toiveiden mukaisesti yhdessä ideoiden ja toteuttaen.

Toivon meistä jokaiselle tänä vuonna armollisuutta ja rakkautta niin itseä kuin omaa kotia ja kaikkia siellä asuvia kohtaan. Olisipa jokainen koti paikka, jossa on tilaa moniäänisyydelle ja niin yhdessä kuin omassa rauhassa olemiselle.

Ota vastaan kodin siunausrukous piispa emerita Irja Askolan sanoin:
”Jeesus Kristus, siunaa tämä koti, jotta täällä asuva tunnistaa äänesi vaatimustensa väsyttäessä tai yksinäisyytensä valvottaessa. Olkoon äänesi kirkas ja kutsuva, lohduttava uupumuksessa, rohkaiseva neuvottomuudessa, juhlailoa arjessakin tarjoava. Olkoon salattu läsnäolosi armollinen keskeneräisille, voimaannuttava uusia polkuja etsiville, vieraanvarainen ystävyyden mahdollisuuksille.”

Minna Kyrkkö,

Seurakuntapastori, Kangasalan seurakunta