”Pälkäne on nuorille ihan hyvä paikka” – Samuel Valkonen on Pälkäneen edustaja Pirkanmaan ensimmäisessä nuorisovaltuustossa

Samuel Valkonen, 18, lähti noin vuosi sitten toimintansa aloittaneeseen Pälkäneen nuorisovaltuustoon omien sanojensa mukaan ”huvin vuoksi ja urheilun kannalta.” Pian hän huomasi, että vaikuttaminen nuorten asioihin on itse asiassa erittäin mukavaa.

– Meillä on Pälkäneellä koossa tosi hyvä porukka, Valkonen lisää.

Valkonen otti tammikuun loppupuolella yhden askeleen eteenpäin nuorisovaltuustourallaan, kun hänet nimettiin Pälkäneen edustajaksi nyt ensimmäistä kertaa koottuun Pirkanmaan nuorisovaltuustoon. Nimitykset lyötiin lukkoon Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallituksen kokouksessa 23. tammikuuta. Pälkäneen varaedustaja on Alisa Lehtelä.

– Ensimmäinen kokous on helmikuun alkupuolella. On se kieltämättä vähän jännittävää, kun tuolla on selvästi isompi kokoonpano kuin Pälkäneellä. Mutta eiköhän se siitä lähde sujumaan, ja viedään Pälkäneen ääntä kuuluviin sitten sinnekin, Valkonen tuumaa.

Samuel Valkonen on Pälkäneen edustaja Pirkanmaan nuorisovaltuustossa.

Hyvät mahdollisuudet liikuntaan

Pälkäne on Valkosen mielestä nuorelle hyvä paikka asua. Luonto on lähellä ja liikuntamahdollisuudet hyvät. Itse hän käy aktiivisesti, neljistä viiteen kertaan viikossa, Kostia-areenan kuntosalilla.

– Jos kaipaa enemmän tekemistä, on Tampereelle ja Hämeenlinnaan aika lyhyt matka. Toki julkiset liikenneyhteydet ovat melko huonot ja olemme huomanneet, että niihin on myöskin vaikea vaikuttaa. Liikkumista helpottaa huomattavasti, jos on auto tai mopo alla.

Pälkäne on pieni paikkakunta, ja Valkonen onkin huomannut selviä eroja kaverisuhteiden muodostumisessa verrattuna isompiin kaupunkeihin.

– Tamperelaiset kaverini aina ihmettelevät, kun minulla on eri-ikäisiä kavereita. Isommissa kaupungeissa vietetään enemmän aikaa vain samaa ikäluokkaa olevien kanssa, mutta pienemmillä paikkakunnilla tämä menee näköjään eri tavalla.

Sitä, miten Pälkäneellä voisi parantaa viihtyvyyttä nuorten kannalta, Valkonen ei osaa heti suoralta kädeltä sanoa.

Pälkäneen nuorisovaltuustolla on käynnissä penkkiprojekti, jossa kunnan alueelle yritetään saada lisää penkkejä. Nuorisovaltuusto on järjestänyt myös diskon alakouluikäisille.

Edessä ylioppilaskirjoitukset

Samuel Valkonen on tämän kevään abiturientti Pälkäneen lukiosta. Edessä ovat siis penkkareiden jälkeen lukuloma ja ylioppilaskirjoitukset. Yhteiskuntaopin hän on jo kirjoittanut, mutta kevään rutistukseen kuuluvat vielä pitkän matematiikan, ruotsin, englannin ja äidinkielen kokeet.

– Pälkäneen lukio on ollut hyvä paikka opiskella. Koska opiskelijoita ei ole valtavia määriä, apua ja tukea saa tarvittaessa tosi hyvin. Lukiovuosien jälkeen tulee ihan varmasti ikävä Pälkäneen lukiota ja sen opettajia.

Lukion jälkeen Valkonen suunnittelee opintoja ammattikoulussa, mutta linjasta hän ei ole vielä päässyt varmuuteen. Hän asuu perheensä, eli äidin, isän ja pikkuveljen kanssa, Harhalassa. Isoveli on muuttanut jo omilleen. Valkosenkin tekisi mieli kokeilla lähiaikoina siipien kantavuutta omassa kodissa.

– Opiskelupaikka sen sitten ratkaisee, mihin muutan. Tampereelle kuitenkin varmaan.

Nuoren miehen tie vienee siis opiskelujen takia lähiaikoina pois Pälkäneeltä, mutta Valkonen voisi hyvin kuvitella palaavansa kotikuntaan joskus myöhemmin.

Valkonen on nuorisovaltuuston jäsenenä myös Pälkäneen elinvoimalautakunnassa. Voisiko tulevaisuuden ura kenties aueta vaikuttamisen parissa?

– En tiedä, olisiko poliitikon ura minua varten. On vaikea arvioida kovin hyvin, millaista se olisi.

 

Pirkanmaan nuorisovaltuusto kuluvaksi vuodeksi:

Akaa: Atte Rantanen

Hämeenkyrö: Pipsa Pääskynkivi

Ikaalinen: Toivo Kalli

Juupajoki: Aino Äikäs (Viivi Uotila)

Kangasala: Aarre Hytönen ja Sonja Toivonen

Kihniö: Neea Koivisto

Kuhmoinen: Ilmari Huusko

Lempäälä: Eriikka Paakkala ja Vili Pajala

Mänttä-Vilppula: Miisa Jäälehti

Nokia: Laurana Huhtakangas ja Elvi Olkinuora

Orivesi: Lotta Mönkäre

Parkano: Nimetään myöhemmin

Pirkkala: Zahra Shaker ja Ava Vuorenpää

Punkalaidun: Kaisa Karunen

Pälkäne: Samuel Valkonen

Ruovesi: Sanni Salkosalo

Sastamala: Jarkko Metsälä ja Venla Mustalahti

Tampere: Eetu Hukkanen, Max Nikkari, Sara Järvinen, Alma Mujcinovic ja Tähkä Tolvanen

Urjala: Otto Ristimäki

Valkeakoski: Elsa Nisula ja Venla Vuorinen

Vesilahti: Wilma Karlsson

Virrat: Tinka Perämäki

Ylöjärvi: Lassi Lehtonen ja Helmi Kelloniemi

Kaikkien hyvinvointialueen vaikuttamistoimielinten jäsenille maksetaan 50 euron kokouspalkkio. Puheenjohtajalle maksetaan korotettu palkkio. Matkakulut korvataan palkkiosäännön mukaan.