Asumattomiin taloihin elämää ja kyläkummitoimintaa käyntiin – Elinvoimaa Aitooseen -hanke pyörähti käyntiin helmikuun alussa

Aitoon kylää kehitetään seuraavien kuukausien ajan Elinvoimaa Aitooseen -hankkeen avulla. Hankevetäjä Katariina Tcheuffa kertoo, että hankkeessa pyritään erityisesti miettimään keinoja uusien asukkaiden saamiseksi kylään.

– Kyläkoulu on elintärkeä kylän elinvoiman kannalta, ja tarvitsemme Aitooseen uusia oppilaita. Yritysten kannalta taas on tärkeää, että työvoiman saanti on turvattu ja että omasta kylästä löytyy työntekijöille asuinpaikkoja.

Vaikka helmikuun alussa käynnistynyt hanke keskittyy Aitooseen, Tcheuffa näkee erittäin tärkeänä yhteistyön muiden seudun kylien kanssa.

– Yksi kylä on yksinään aika pieni. Yhdessä kylät ovat aina enemmän. Kun johonkin kylään muuttaa uusia asukkaita, se säteilee hyvää kaikille.

Katariina Tcheuffa työskentelee hanketyöntekijänä AiKa ry:n Elinvoimaa Aitooseen -hankkeessa. Hänellä on aiempaa kokemusta erilaisissa kehittämishankkeissa toimimisesta. Mikäli mielessä on Aitoon kehittämiseen liittyviä ideoita tai toivomuksia, Tcheuffaan voi olla yhteydessä sähköpostitse katariina@aitoonkyla.fi .

Yksi suuri pullonkaula maallemuutolle on usein se, että asuntotarjonta ei vastaa kysyntää. Aitoossakin on puutetta vuokra-asunnoista: niissä maalla asumista on monen mielestä turvallisempi kokeilla kuin heti omistusasuntoon sitoutumalla. Hankkeen yhtenä tavoitteena onkin kartoittaa Aitoon tyhjiä tai asumattomia kiinteistöjä ja selvittää, voisiko niitä saada vuokrakäyttöön tai myyntiin.

– Tarkoitus on miettiä konkreettisia keinoja asian korjaamiseksi. Voisiko kylältä muodostaa esimerkiksi porukan, joka tyhjää asumattoman kiinteistön, jotta se saataisiin taas asumiskäyttöön?

Aitooseen kaivattaisiin enemmän myös pieniä asuntoja, sillä kaikki maallemuuttajat eivät ole lapsiperheitä. Tcheuffan mielessä onkin itänyt ajatus jonkinlaisen kiertotalousrakennusprojektin tuomisesta Aitooseen.

– Rautajärvellä on toteutettu hienosti Torppakylä. Voisiko Aitoossa toteuttaa jotakin samantapaista? Tai voisiko Flagmoren kiinteistöön vaikkapa muokata moduuleista koostuvia, pienempiä asuntoja?

Innovatiivinen kylä hyvällä sijainnilla

Elinvoimaa Aitooseen -hankkeen hallinnoijana on Aitoon-Kaukkalan kyläyhdistys AiKa ry. Yhdistys sai siihen rahoituksen Pirkan Helmeltä Euroopan maaseudun kehittämisen maaseuturahastosta. Rahoitus kattaa hanketyöntekijän 40-prosenttisen työajan sekä mahdollisuuden järjestää hankkeen lopuksi kaikille avoimen tapahtuman. Hanketyöryhmässä on Tcheuffan ja AiKa ry:n lisäksi edustus alueen yrityksistä, oppilaitoksista, kyläaktiiveista ja kunnasta.

Millaisia Aitoon vahvuudet Tcheuffan mielestä ovat?

– Sijainti on hyvä lähellä Tamperetta, Hämeenlinnaa ja Lahtea. Lisäksi kylässä on edelleen hyvin palveluja ja kouluja, ja toki Kirkkarit tekevät Aitoota tunnetuksi laajemmallekin yleisölle. Aitoossa asuu idearikasta ja innovatiivista porukkaa, ja myös lähiruokatuotannossa ja maaseutumatkailussa riittää potentiaalia.

Tcheuffa toivoo, että syyskuun loppuun asti kestävän hankkeen avulla Aitoossa kirkastuisi entisestään ajatus siitä, keitä siellä ollaan ja mihin siellä ollaan menossa.

Pälkäneen kylien asukaslukuja 8.11.2022 postinumeroalueittain. Mukana ei ole alle kymmenen asukasta sisältäviä postinumeroalueita. Lisäksi tästä tilastosta puuttuvat osoitteettomat henkilöt eli esimerkiksi mahdolliset turvakiellon omaavat tai poste restante -osoitetta käyttävät. Vihreällä väripohjalla olevilla alueilla asukasmäärä on kasvanut vuoden 2022 aikana ja punaisilla alueilla väestömäärä vähentynyt. Valkoisella väripohjalla olevilla alueilla väestömäärä on pysynyt samana.

Tamperelainen rakastui Aitooseen

Tcheuffa on suunnitellut myös kyläkummitoiminnan aloittamista Aitoossa. Kyläkummit auttavat muuttajaa seudulle asettumisessa ja sopeutumisessa esimerkiksi palveluista, toiminnasta ja harrastusmahdollisuuksista kertomalla ja opastamalla.

– Kummitoiminta edesauttaa uuteen yhteisöön sopeutumista ja juurtumista. Esimerkiksi Punkalaitumella tällaisesta toiminnasta

on hyviä kokemuksia.

Katariina Tcheuffa asuu itse Tampereella, mutta on viettänyt nyt noin viiden viime vuoden ajan paljon aikaa Aitoossa. Hän tutustui Aitooseen hyvän ystävänsä Elise Hirvosen muutettua kylään asumaan. Aitoo hurmasi heti ensivisiitillä.

– Henkinen kotini löytyi täältä, ja olenkin ollut jo mukana Anssin Kaupan videoissa ja vapaehtoisena Kirkastusjuhlilla. Toivottavasti voin näin ulkopuolisena tuoda kylään jotain uutta ja katsoa asioita uudesta perspektiivistä.