Laskiaistunnelmia: Laskiaisherkut houkuttelivat äidin ja tyttären Sahalahdelle

Sahalahden seurakuntatalolla syötiin sunnuntaina hernekeittoa ja nautittiin täytteelliset pullat laskiaispäivän perinteiden mukaisesti. Tapahtumaan mukaan oli lähtenyt myös joukko paikallisia tuottajia ja käsitöiden tekijöitä myymään omia tuotteitaan kävijöille.

Pilvi Vainio yhdessä tyttärensä Ronja Vainion kanssa nautti perinteisen laskiaissunnuntain aterian: hernekeittoa sekä hillolla ja kermavaahdolla täytetyn pullan. – Ronja alkoi kesken keiton syömisen kiinnostua enemmän pullasta. Houkuttelin, että kunhan syöt vielä viisi lusikallista, niin sitten voit ottaa pullaa, Pilvi Vainio kertoi. – Olen minä päiväkodissakin syönyt hernekeittoa, kolmivuotias Ronja ilmoitti. Äiti ja tytär tulivat Sahalahdelle Kangasalan keskustasta. – Katselin aamulla seurakunnan tapahtumasivuilta, että mitä tälle päivälle on tarjolla. Sieltä löytyi tieto Sahalahden laskiaistapahtumasta, Pilvi Vainio mainitsi.
Sahalahden käsityöpiirin naiset ovat ahkeria kutojia, jotka lahjoittavat tuotoksiaan esimerkiksi hoivakoteihin ja sairaalaan. Jokainen Sahalahden ja Kuhmalahden alueella syntyvä vauva saa kutojilta neuvolan kautta pehmeän paketin, joka sisältää tumput, sukat ja myssyn. Tänä talvena käsityöpiiriltä on lähtenyt iso määrä lämmittäviä käyttövaatteita Ukrainaan. – Ensimmäisessä lastissa lähti 150 kappaletta, toisessa 311, Tuija Ylinen listaa ja kertoo lähetysten sisältäneen tumppuja, sukkia ja pipoja. – Liipasinsormellisia tumppujakin on alettu tehdä, hän lisää. Laskiaistapahtumassa käsityöpiirin myyntipöydästä ja arpajaisista saatu tuotto käytetään lankojen hankintaan. Myymättä jääneet tuotteet lähtevät Ukrainaan. – Meillä on jo hyvä alku seuraavaan avustuslastiin. Niin paljon saa tehdä kuin vaan ehtii, Pirkko Nieminen sanoo. Sahalahden käsityöpiiriin kuuluu 18 tekijää. Ryhmä kokoontuu joka toinen viikko kolme tuntia kerrallaan. Kuvassa vasemmalta Tuija Ylinen, Pirkko Nieminen, Pirkko Andrejeff ja Marja-Liisa Rapatti.
Sahalahden seurakuntatalolla pidetyssä laskiaistapahtumassa oli mukana myös paikallisia tuottajia ja erilaisten käsitöiden tekijöitä.
-Tasaisesti on käynyt väkeä syömässä, Ritva Heikkonen summasi osallistumisaktiivisuutta kolmituntisen tapahtuman puolivälissä. -Kotiinkin on ostettu hernekeittoa, hän tiesi. Keiton ja laskiaispullakahvien myynnistä saatu tuotto menee lähetyksen hyväksi. Myyntipöydän takana vasemmalta Tuula Jussila, Raili Rintala, Ritva Heikkonen ja Anna-Liisa Timonen.