Valokuitu etenee tonnia kohti kynnys kerrallaan

Pälkäneen Valokuidun liittymäasiakkaiden määrä on noin 700. Tuhannen rajapyykin rikkominen on tavoitteena, mutta valokuituyhtiön toimitusjohtajan Miika Utoslahden mukaan sen saavuttamista haetaan jalat maassa, pidemmällä tähtäimellä kuin yhden vuoden pikavoittona.

Yhtenä keinona asiakashankinnan tehostamiseen valokuituyhtiössä on tutkittu liittymän hankintaan liittyviä kynnyksiä. Erityisen hankalaksi on todettu liittymän suuri alkukustannus.

– Alkumaksu on koettu kovaksi, eivätkä ihmiset ole halukkaita tekemään sitä myöskään osamaksun kautta. Jatkossa valokuituyhtiö voi kuitenkin rahoittaa liittymähankinnan itse, Utoslahti sanoo.

Liittymismaksu on mahdollista jyvittää kuukausihintaan enintään neljäksi vuodeksi, ja osuus on Utoslahden mukaan myös kotitalousvähennyskelpoinen.

Valokuituyhtiö on kosiskellut myös taloyhtiöasukkaita, joille järjestettiin hiljattain oma infoiltansa.

– Tilaisuudessa esitettiin paljon kysymyksiä, ja samalla paljastui, että ihmisillä on jonkin verran vääriä käsityksiä ja huolenaiheita valokuituun liittyen.

Yksi väärä mielikuva liittyy Utoslahden mukaan valokuitutekniikan ikään.

– Valokuidusta on puhuttu täällä seudulla jo niin pitkään, että jotkut ovat miettineet, onko se niin sanottua auringonlaskun tekniikkaa. Ei se ole – vaikka esimerkiksi puolijohdevalokuitua parhaillaan tutkitaankin, näköpiirissä ei ole, mikä korvaisi valokuidun tulevaisuudessa, hän arvioi.

Utoslahti huomauttaa, että esimerkiksi puolijohdevalokuidun yleistyminen vaikkapa 50 vuoden kuluttua ei tekisi nykyisistä valokuidulle vedetyistä lasiputkista turhia, koska valokuitu olisi putken sisässä yksinkertaisesti vaihdettavissa puolijohdevalokuituun, jopa ilman kaivutöitä.

– Nykyisen valokuidun kapasiteetti on kuitenkin niin suuri, yli 10 000 -kertainen esimerkiksi 5G-verkkoon verrattuna, että tarvetta valokuidun korvaamiselle ei ole näköpiirissä, vaikka koko ajan tuleekin uusia juttuja. Myös esimerkiksi 6G-tolpat tarvitsevat valokuitua, jota mekin vuokraamme moneen mastoon tällä alueella.

Miika Utoslahti ja Heikki Silvennoinen tapasivat Pälkäneen kunnantalolla Pälkäneen Valokuidun uuden markkinointivideon julkistustilaisuudessa. Silvennoinen on vieraileva tähti myös kyseisellä videolla.