Perinteinen Talvikirmaus ja Hippo-hiihdot saivat väen liikkeelle Luopioisissa – 5-vuotiaan vormulakuskin valttikortit olivat asenne ja aamupuuro

7-vuotias Jenny Keränen sai Hippo-hiihdoista mitalin ja syötävää. Vaikka 100 metrin kilpalatu jännitti hieman etukäteen, Jenny olisi halunnut hiihtää pidemmänkin lenkin. Kuva: Pekka Mustonen.

Luopioisissa järjestettiin viime lauantaina perinteinen Talvikirmaus ja lasten Hippo-hiihdot samaan aikaan. Tapahtuma alkoi lasten hiihdoilla, joissa oli sarjoja 4-vuotiaista aina 10-vuotiaisiin. Kangasalan Seudun Osuuspankin sponsoroimat hiihdot järjesti käytännössä Pälkäneen Luja-Lukko. Mukana olivat myös seurakunta, MLL ja LC Luopioinen.

Hippo-hiihtoihin osallistunut 7-vuotias Jenny Keränen sai kisoista mitalin ja syötävää. Vaikka 100 metrin kilpalatu jännitti hieman etukäteen, Jenny olisi halunnut hiihtää pitemmänkin lenkin. Jennyn äiti Katri Ilomäki oli tyytyväinen, että kodin läheltä löytyy nyt hyvät ladut, joita lasten on helppo hiihtää.

– Jennykin käy vähän väliä hiihtämässä, kun talkoolaiset tekivät nämä ladut.

Milton tuli Turusta kisaamaan

Hippo-hiihtojen jälkeen Keskitien toisella puolella Mikkolan pihapiirissä järjestettiin potkukelkkavormulat. Osa tapahtuman kävijöistä innostui kokeilemaan myös perinteistä napakelkkaa. Yleisö pääsi nauttimaan paitsi ulkoliikunnasta, myös Kukkian maa- ja kotitalousnaisten loihtimasta lohikeitosta ja leivonnaisista.

Perinteiseen tapaan talvikirmaus sai liikkeelle niin kyläläisiä kuin hiihtolomalle saapuneita vieraita. Mikko Peltoniemi oli tullut 5-vuotiaan Milton-poikansa kanssa Turusta lomailemaan ja samalla kilpailemaan potkukelkkavormuloihin. Joukkueessa oli myös Puutikkalassa asuva Miltonin isoäiti Tiina Haapanen.

Vaikka kolmikko ei yltänytkään vormuloissa mitalisijoille, se ei latistanut kisan jälkeistä tunnelmaa. Kolmen sukupolven joukkueessa oltiin sitä mieltä, että jo pelkkä osallistuminen on voitto.

Mikko Peltoniemi (vasemmalla) oli tullut 5-vuotiaan Milton-poikansa kanssa Turusta lomailemaan ja samalla kilpailemaan potkukelkkavormuloihin. Joukkueessa oli myös Puutikkalassa asuva Miltonin isoäiti Tiina Haapanen (oikealla). Kuva: Pekka Mustonen.

Tiina Haapanen kertoi, että kisaan valmistauduttiin muun muassa saunomalla, verryttelemällä ja erityisellä aamupuurolla. 5-vuotias Milton Peltoniemi arveli, että Koiramäen reseptillä tehdyllä mummin aamupuurolla oli hyvä vaikutus.

– Olin viime vuonna näissä kisoissa ja nyt taas. Ja tulen varmasti ensi vuonnakin, hän suunnitteli tyytyväisennäköisenä.

Haltialla asuva Raija Vaaleri oli tullut katsomaan Talvikirmauksen menoa ja meininkiä. Vaaleri kehui syömäänsä Kukkia maa- ja kotitalousnaisten lohisoppaa ja kotiin viemisiksi oli tuore hiivaleipä. Kuva: Pekka Mustonen.

Vormuloissa ei mitata päästöjä

Haltialla asuva Raija Vaaleri oli tullut katsomaan talvikirmauksen menoa ja meininkiä. Vaaleri kehui syömäänsä Kukkia maa- ja kotitalousnaisten lohisoppaa, ja kotiin viemisiksi oli tuore hiivaleipä.

– Täällä on hyvä tunnelma. Vaikka en enää itse paljon liiku, on mukava katsella muiden menoa, hän sanoi.

Potkukelkkavormuloiden juontajana toiminut kyläaktiivi Ari Toivari nostatti vormulatunnelmaa kertomalla, että kelkkoja on saanut virittää mielin määrin eikä päästömittauksiakaan ole otettu käyttöön, vaikka niistä on ollut puhetta. Toivari ehti juontojen välissä käydä itsekin kisaamassa ja hänen joukkueensa Vanhat herrat vei kun veikin voiton tällä kertaa.

Potkukelkkavormuloissa voittoon auttoi tällä kertaa kokemus, sillä kolmehenkinen joukkue nimeltä Vanhat herrat voitti koko kisan. Kuva: Pekka Mustonen.

Tänä vuonna kisassa näytettiin pärjäävän parhaiten vanhanaikaisella melko raskastekoisella potkukelkalla, eikä niinkään nykyaikaisemmilla ja keveämmillä potkureilla. Toisaalta, voittamisella ei näyttänyt olevan niin väliä. Maalissa kaikki kisaajat näyttivät yhtä voitonriemuisilta. Ehkä potkukelkkavormulat ansaitsisivatkin päästä virallisten kisalajien joukkoon.

Potkukelkkavormuloiden juontaja Ari Toivari (vasemmalla) haastatteli kisan nuorinta osanottajaa, viisivuotiasta Milton Peltoniemeä (oikealla). Kuva: Pekka Mustonen.
Potkukelkkavormuloihin osallistui tänä vuonna viisi joukkuetta. Joukkueissa oli niin kyläläisiä kuin hiihtolomalle tulleita sukulaisia. Kuva: Pekka Mustonen.
Tuukka Haili oli tullut Talvikirmaukseen poikansa Veikon kanssa, joka kokeili onnistuneesti vauhdikasta napakelkkaa. Kuva: Pekka Mustonen.
Viisivuotias Veikko Haili kokeili napakelkkaa jo viime vuonna. Tänä vuonna homma sujuikin jo ihan konkarin elkein. Kuva: Pekka Mustonen.
Hippo-hiihdot olivat nopea kilpailu, sillä hiihto-osuudet olivat lyhimmillään vain 100 metriä. Yleisössä oli niin vanhempia kuin isovanhempia. Kuva: Pekka Mustonen.
Hippo-hiihdoissa nähtiin tuttu maskotti. Hiihtäjien osuudet olivat 100-700 metriä iästä riippuen. Kuva: Pekka Mustonen.
Potkukelkkavormuloissa nähtiin tiukkoja kurveja ja vauhdikkaita tilanteita. Tässä hieman jonomuodostelmaa kisan puolivälistä. Kuva: Pekka Mustonen.

 

Luopioisten Hippo-hiihtojen tulokset (ajat sekunneissa):

4–vuotiaat ja nuoremmat, 70 m: Veikka Keränen 34,8; Thor De Carvalho 36,8; Kerttu Ilomäki 41,5; Oskar Mäntylä 42,5; Wilho Järvinen 46,3; Mikael Kiekara 1 min. 39 sek.

5–6-vuotiaat 100 m: Sonja Olsbo 47,59; Olavi Kivivuori 50,21; Minga Pihlaja 51,32; Ronja Kiekara 52,19; Lumianna Toivari 53,85; Patrik Jokela 54,47.

7–8-vuotiaat 100 m: Jenny Keränen 40,79; Luka De Carvalho 57,44.

7–10-vuotiaat 350 m: Minea Pihlaja 2 min 20 sek, Tilda Kivimäki 2 min. 45 sek.