Antti Tuuri vierailee Arkissa – tuottelias kirjailija kertoo vierailullaan tuotannostaan ja etenkin uusimmasta kirjastaan

Antti Tuuri vierailee Pälkäneellä maanantaina 20. maaliskuuta.

Kirjailija Antti Tuuri vierailee Pälkäneen pääkirjastossa maanantaina 20. maaliskuuta kello 18. Tilaisuuden järjestävät Pälkäneen kirjasto ja kulttuuritoimi.

Antti Tuuri on Suomen tunnetuimpia ja arvostetuimpia kirjailijoita. Hän on myös erityisen tuottelias. Hän on julkaissut romaaneja, novelleja, esseitä, matkakertomuksia, kalajuttuja, tietoteoksia, näytelmiä, filmikäsikirjoituksia, tv-näytelmiä, kuunnelmia ja librettoja. Tuuri on tehnyt myös saagasuomennoksia. Teoksia on hengästyttävä määrä ja kaiken lisäksi ne ovat mestarillisia, eläviä, jopa klassikoiksi jääviä. Hämmästyttävää on myös se, miten monen tyyppisiä teoksia Tuuri on kirjoittanut. Hänen tuotantoaan on käännetty 24 kielelle.

Tuuri on saanut lukuisia palkintoja, muun muassa J. H. Erkon palkinto 1972, Kirjallisuuden valtionpalkinto 1976, 1978, 1983, Pohjoismaisen Neuvoston kirjallisuuspalkinto 1985, Pro Finlandia -mitali 1985, Kirjallisuuden Finlandia-palkinto 1997, Aleksis Kiven palkinto 2009.

Kunnioitusta herättää myös Tuurin perehtyneisyys moniin erilaisiin aiheisiin. Hän harrastaa matkustamista, perhokalastusta, purjehdusta ja tennistä ja monenlainen harrastuneisuus näkyy teoksissa. Pohjanmaa-sarjan romaaneissa näkyy hänen Amerikan ja Kanadan tuntemuksensa ja hänen tietämyksensä historiasta ilmenee monessakin teoksessa. Vanhempiakin teoksia kirjastosta jatkuvasti lainataan, mikä on merkki Tuurin teosten elävyydestä ja siitä, että lukijatkin suuresti kirjailijaa arvostavat.

Useiden Antti Tuurin teosten pohjalta on tehty elokuvia. Näitä ovat esimerkiksi Pohjanmaa, Talvisota, Lakeuden kutsu ja Ikitie. Antti Tuurin viimeksi ilmestynyt kirja on henkilökuva- ja muistelmateos Mies kuin pantteri: Wahlroosin elämä (Otava, 2022).

Vierailullaan Tuuri kertoo tuotannostaan yleisesti ja uusimmasta teoksestaan enemmänkin.