Lahopäiden viisauksia – ”Herbert kavereineen istuskelee päivät päästätysten kokouksissa keksimässä uusia visioita”

Kirjoittaja on pälkäneläistynyt evp rikoskomisario, nykyisin kantofilosofi.

Sitä mie vaan aina ihmettelen, että miten viisaus asuu aina niin kaukana. Joku rysseliläinen Herbert Ab und Zu von Kugelbrand tietää parhaiten miten Suomessa pitää poroja hoitaa. Hän myös tietää päivälleen milloin suomalaisen viljelijän täytyy levittää lantansa peltoon. Hän osaa asetuttaa määräpäivät välittämättä säätilasta mitään. Samainen Herbert tietää, miten suomalaisen pitää saunansa lämmittää, vaikkei ole koskaan saunassa edes käynyt. Kohta jokaisen saunanlämmittäjän pitää hankkia nostolava, että voi sytyttää tulet ylhäältä päin.

Herbert kavereineen istuskelee päivät päästätysten kokouksissa keksimässä uusia visioita. Hän tietää kaiken metsien hoitamisesta, varsinkin Suomessa. Tietämyksensä metsistä hän on hankkinut katselemalla kaupungin keskustan saasteisiin kuollutta satavuotiasta lehmusta. Siitä saadulla ahaa-elämyksellä hän on kehittänyt sertifikaatteja metsiin. Isäntien pitäisi maksaa turhasta paperista tuhansia, että voisivat myydä puuta sertifikaattia vaativille firmoille. Olen aina ihmetellyt mitenkä jossain palstassa puu on sertifikaatin arvoista ja toisessa ei. En myös ymmärrä sitä, kun mustikka on jossain kohtaa luomutuote, mutta toisessa ei. En ole nähnyt kenenkään lannoittavan mustikoita väkilannoitteilla.

En tiedä, miten nämä sertifikaatit suojelevat metsää. Paperia ainakin kuluu riittävästi, joten metsiä joudutaan niiden takia hakkaamaan. Suomalainen isäntä on aina osannut suojella omia metsiään, kun on käyttänyt sahaa ja kirvestä, niin metsä on intoutunut kasvamaan. Puuta kasvaa jopa tutkimusten mukaan enemmän kuin ehditään hakata, paitsi jos päästää tehokkuuden irti ja vetäisee motolla paljaaksi. Paljaaksi hakattua lappilaista metsää voikin sen jälkeen kutsua hetken kivikuivaamoksi, sillä sitähän vielä äestetään ja aurataan. No ajan kuluessa muutaman vuodenkierron on siinä kivikuivaamossa melkoisesti kasvustoa, kun siihen on kylvetty tai istutettu uusia puita.

Näillä kaukana asuvilla tekoviisailla on valitettavasti paljon vaikutusvaltaa ilman tietoa. Osaavat tiedottaa ja saavat median mukaan, vaikka heidän totuutensa siemenpuu ei ole vielä edes itänyt. He ovat mielestään luonnon asialla, mutta yhteiskunnan asialla eivät ole. Tekevät vain tuhoa estämällä laillisia elinkeinoja kuten metsätaloutta, joka maksaa vuodessa veroja 25 miljardia euroa. Pääasia heillä tuntuu olevan, että viihtyvät omassa elämässään kapinoimalla. Viihtyvät tosi hyvin, niin kauan kun maksajia löytyy. Lainkuuliaisuus ei kuulu heidän viisauteensa. Rikkovat metsälakia, jossa on sanktioitu laillisten metsähakkuiden estäminen. Eivät myös noudata poliisin käskyjä, joten taas tarvitsevat kantoapua pois häiriköimästä.

Luonnosta heillä ei tunnu olevan paljoakaan tietoa. Parhaillaan synnyinkunnassani on porukkaa estelemässä laillista metsänhakkuuta. Puhuvat ja tiedottavat Aalistunturin hakkuista, vaikka se on jo suojeltu. Nyt harvennushakataan 60 vuotta sitten ojitettua ja kylvettyä suometsää kilometrien päässä Aalistunturista. Siis sitä heidän vihaamaansa puupeltoa, sillä hehän valittavat koko ajan metsien muuttuvan puupelloiksi. Asiantuntijat ja viranomaiset ovat todenneet, ettei alue sovellu luonnonsuojelualueeksi.

Tulipa taas viisasteltua laholla puupäälläni. On siis aika lähteä tuonne savotalle kaatelemaan sertifioimatonta puuta, joka kuitenkin lämmittää tulevina talvina torppaani. Vielä kun aurinko alkaa keväisesti paistaa, niin väriä tulee naamaan, joten ei tarvitse lähteä ydinsähköllä pörisevään solariumiin. Ei myöskään tarvitse lennellä kaukomaille hankkimaan rusketusta ja suolistopöpöä. Oikeasti viisaat tutkijat kertovat, että metsästä saa terveyden eväitä ja mielenrauhaa. Niin saa.