Vilpeilän kylätalolla kertoillaan koulumuistoja – kevät tuo tullessaan kylätalolle muutakin ohjelmaa

Vilpeilänmäellä palataan menneisiin vuosikymmeniin, kun Sahalahti-seura järjestää koulumuistojen muistelutilaisuuden Vilpeilän kylätalolla sunnuntaina 19. maalikuuta kello 14. Keskustelua alustavat koulun entiset opettajat Helka Mikkola ja Vesa Saarinen Sahalahti-seuran puheenjohtajan Seppo Rinteen haastattelemina.

Koulun arki ja juhlat luovat erilaisia sukupolvikertomuksia, samalla kun niistä löytyy yhdistäviä tekijöitä. Osa muistaa ajan, jolloin kouluissa oli käytössä ulkohuussit, ja opettaja asui koulun yhteydessä olevassa asunnossa. Vilpeilän viimeisinä vuosikymmeninä koko perheen kohokohtia olivat joulunäytelmät, joita saavuttiin innolla katsomaan. Isovanhemmille järjestettiin monesti erillinen kenraalinäytös, jotta kaikki halukkaat näkivät joulujuhlan näytelmineen. Monen koululaisen mieleen on jäänyt elävästi keväinen yökoulu koulun viimeisellä, neljännellä luokalla. Yökoulua odotettiin koko vuosi ja tapahtumia puitiin koko loppukevät.

– Koulumuistot ovat yhteisiä kaikille oppivelvollisuusiän saavuttaneille, niin nuorille kuin vanhemmillekin. Tavoitteena onkin, että yleisö innostuisi kertomaan omia muistojaan kouluajoilta riippumatta siitä, mitä koulua on käynyt, toteaa Seppo Rinne.

Vilpeilän kansakoulun tyttöjen käsityötunti lukukaudella 1926–1927. Tuntiopettajana Elin von Qvanten. Kuva: Veikko Kanninen.

Vilpeilän kylätalon kevääseen mahtuu muutakin ohjelmaa ennen kuin kesäkausi pyörähtää virallisesti käyntiin juhannuksen jälkeen. Huhtikuisena viikonloppuna kylätalon valtaa mekkomarkkinat, josta voi tulla etsimään itselleen juhlavaatteita kevään juhliin tai johon voi tuoda itselle tarpeettomiksi käyneet juhlatamineet myyntiin.

Toukokuussa järjestetään viime vuonna suuren suosion saanut äitienpäiväbrunssi. Kesäkuun alussa toteutetaan betonityöpaja, jossa voi valmistaa muun muassa pikkulintujen juoma-altaan tai kukkaruukun. Luvassa on monenlaista ohjelmaa moneen makuun. Kesän ohjelma tarkentuu viikko viikolta ja kahvilan kesätyöntekijöiden rekrytointi on jo käynnissä.

– Toivotaan, että tulevasta kesästä tulee edellistäkin vilkkaampi. Jos se vain on mahdollista. Tavoitteenamme on ollut lisätä yhteistyötä paikallisten yhdistysten välillä ja siinä olemme mielestäni onnistuneet hyvin. Tästä hyvänä esimerkkinä on muistelutapahtuma, jonka idea on lähtöisin osuuskunnan aktiivilta, mutta jonka toteuttajaksi Sahalahti-seura sopii hienosti. Ja Vilpeilä on hyvä paikka tällaisen tapahtuman järjestämiseen, iloitsee Vilpeilän kyläkoulu osuuskunnan puheenjohtaja Tommi Saksala.

Kylätalolla menneisyys on läsnä esineinä, valokuvina ja kertomuksina entisistä ajoista, samalla kun nykyisyys aktiivisena kylätalona tuo uuden kerrostuman paikan toistasataavuotiseen historiaan.