Lähes jokainen suomalainen yrittää nyt tietoisesti vähentää sähkönkulutustaan.
Vattenfallin alkuvuonna toteuttaman kyselyn mukaan säästöratkaisut liittyvät jokapäiväiseen arjen tekemiseen; suuria toimenpiteitä, kuten investointeja uuteen lämmitysmuotoon, suunnittelee vain joka kymmenes. Suosituimmiksi sähkönkulutusta vähentäviksi toimenpiteiksi listattiin valojen ja television sammuttaminen, joista ensimmäisen merkitys led-valojen aikakaudella on pienempi kuin moni ajattelee. Kyselyn mukaan television katselun vähentäminen on kuitenkin osalle jo jonkinlainen uhraus, sillä se ja suihkukertojen karsiminen olivat epämieluisimpien sähkönsäästötapojen kärjessä.
Omakotiliiton julkaiseman tuoreen selvityksen mukaan asumismenot ovat viime vuoden alusta nousseet keskimäärin vajaalla 1700 eurolla – ja siinä näkyy etenkin sähköenergian hinnan keskimäärin yli 40 prosentin nousu.
Liiton selvityksen lukuihin ynnättiin mukaan sähkön lisäksi vesi- ja jätemaksut sekä kiinteistövero. Näistä jätemaksut ovat nousseet keskimäärin 6,7 prosenttia, kiinteistövero 6,3 prosenttia ja vesimaksut 4,1 prosenttia.
Selvityksessä vertailtiin sataa kuntaa ympäri Suomen tyyppitalona 120 neliön sähkölämmitteinen omakotitalo.
Sähkön siirrosta maksettiin vertailun tyyppitalossa eniten (1371 euroa vuodessa) Kuhmossa sekä Kainuussa ja vähiten Turussa (399 euroa). Myös muissa kustannuksissa kuntien välillä oli isoja eroja. Selvityksen mukaan kalleimmat vesimaksut maksetaan nyt Parikkalassa (1651 euroa vuodessa) ja halvimmat Kempeleessä (549 euroa vuodessa). Jätehuollon korkeimmat maksut ovat Asikkalassa ja Heinolassa, kun taas halvimmalla pääsevät tamperelaiset ja muun muassa kangasalalaiset.
Vertailun kalleimmat asumiskustannukset olivat Jyväskylän seutukuntaan kuuluvassa Laukaassa, jossa asumismenoihin laskettiin menevän vuodessa 8466 euroa. Seuraavaksi kalleimmat kunnat ovat Lempäälä, Ylöjärvi, Asikkala ja Pirkkala. Vertailun halvimmaksi nostetussa kunnassa Kittilässä asumiskuluja laskettiin kertyvän 4681 euroa vuodessa.
Asumiskustannusten nousun katkaisemiseen toivotaan peliliikkeitä tulevalta eduskunnalta. Kohoavat kustannukset voivat heijastua helposti etenkin haja-asutusalueiden vetovoimaan – varsinkin kun kauempana kaupunkien keskustoista ontuva joukkoliikenne vaatii asukkaita usein hankkimaan oman auton, jonka käyttö ja ylläpito on sekin kaukana halvasta.