Harjoitus tuo pauketta Kaivantoon ja armeijan raskaita ajoneuvoja liikenteeseen

Pirkanmaa 23 -paikallispuolustusharjoitus kokoaa tällä viikolla yhteen Puolustusvoimien joukkoja sekä eri viranomaisten, yhdistysten ja yritysten edustajia eri puolilla Pirkanmaata. Harjoituksessa Pirkanmaalla toimivat paikallisjoukot harjoittelevat yhdessä alueen muiden viranomaisten ja yritysten kanssa normaaliolojen häiriötilanteita sekä poikkeusoloja varten.

Panssariprikaatin johtama harjoitus pidetään 6.–10. maaliskuuta. Harjoitusten painopiste on Pirkanmaalla, mutta lisäksi harjoitustoimintaa on Hattulan, Hämeenlinnan, Jyväskylän ja Lahden alueella.

Puolustusvoimien joukkoja näkyy Tampereen seudulla Hervannan, Nekalan, Raholan ja Multisillan alueilla, Kangasalan ja Ylöjärven alueilla sekä Hämeenlinnassa Hätilän ampuma- ja taisteluharjoitusalueella. Joukkojen harjoitteluun liittyen käytetään sivullisille vaarattomia, mutta melua aiheuttavia harjoitusampumatarvikkeita Kaivannon, Hervannan, Lakialan, Nekalan ja Ylisen alueilla.

Harjoitusviikon aikana Pirkanmaan alueella liikkuu Puolustusvoimien ja muiden viranomaisten joukkoja kalustoineen, myös raskaita ajoneuvoja, kaikkina vuorokauden aikoina. Liikenteessä kulkijoita kehotetaan varovaisuuteen kalustoa kohdattaessa. Hälytysajoneuvoja liikkuu harjoituskohteille normaalia hälytysajoa enemmän.

Puolustusvoimista harjoitukseen osallistuu noin 1500 henkilöä, joista noin tuhat on reserviläisiä ja noin 300 varusmiehiä. Loput ovat Puolustusvoimien palkattua henkilökuntaa. Pirkanmaalla harjoitukseen osallistuu joukkoja Panssariprikaatin, Porin prikaatin ja Puolustusvoimien palvelukeskuksen lisäksi Tampereen varuskunnan kaikista joukoista eli Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunnasta, 3. Logistiikkarykmentistä, Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksesta, Puolustusvoimien tutkimuslaitoksesta, Puolustusvoimien tiedustelulaitoksesta sekä Satakunnan lennostosta. Lisäksi harjoitukseen osallistuu toistasataa kuntien, poliisin ja hyvinvointialueen viranomaista, yritysten edustajaa sekä kolmannen sektorin toimijaa.

– Pirkanmaan aluetoimiston näkökulmasta harjoituksen päämääränä on sotilaallisen ja viranomaistoiminnan yhteensovittaminen ja koordinointi alueella paikallispuolustukseen liittyen. Kohteen suojaus- ja taistelutehtävien lisäksi pyrimme kehittämään paikallisesti joukkojen johtamista, tiedonvaihtoa ja tilannekuvan jakoa yhteistoiminnassa muiden viranomaisten kanssa. Poikkeusolojen toimintaa harjoittelemalla yhteistoiminnassa muiden viranomaisten kanssa pyrimme varmistamaan, että yhteiskunnan kriittiset toiminnot jatkuvat ja paikallisten arki on mahdollisimman normaalia kaikissa tilanteissa, kertoo Pirkanmaan aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Tommi Marttinen.

Hänen mukaansa paikallisjoukot vahvistavat Puolustusvoimien valmiutta ja suorituskykyä Pirkanmaan alueella.

– Poikkeusoloissa paikallisjoukkojen tehtäviin kuuluvat muun muassa joukkojen perustaminen, kohteiden suojaaminen, alueen valvonta sekä rajoitetut taistelutehtävät. Paikallisjoukkoihin sijoitetaan Puolustusvoimien henkilökunnan lisäksi alueensa tuntevia, tehtäviin koulutettuja reserviläisiä, jotka haluavat kehittyä omassa poikkeusolojen tehtävässään, everstiluutnantti Marttinen sanoo.

Hän korostaa myös reserviläisten roolia paikallisjoukoissa.

Ajoneuvoja harjoituksessa on mukana noin 200. Reserviläisten, varusmiesten ja Puolustusvoimien palkatun henkilökunnan lisäksi mukana on esimerkiksi kaupunkien, poliisin, pelastustoimen ja sosiaali- ja terveysalan viranomaisia, vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimijoita sekä teollisuus- ja energia-alan yrityksiä.

 

Lue myös:

Pelastuslaitos esitteli vaarallisten aineiden torjuntayksikkönsä − uusi pelastusauto on ainoa laatuaan Pirkanmaalla

Orbiter-minilennokki herätti kovasti kiinnostusta puolustusvoimien harjoituksen kalustoesittelyssä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?