Kostiakodin johtaja Kirsi Koponen: ”Eläkeläistyöntekijät ovat meille kultaakin kalliimpia”

Kostiakodin johtaja Kirsi Koponen (keskellä) iloitsee siitä, että saa työvuoroihin kokeneita ja motivoituneita eläkeläisiä. Juuri tällaisia ovat Mervi Maijala (oik.) ja Arja Kokkola-Ahava.

Kostiakodin johtaja Kirsi Koponen on tyytyväinen siitä, että Kostiakodilla työskentelee tällä hetkellä kolme eläkeläistä. Hänen mukaansa ei haittaa, vaikka enemmänkin ilmaantuisi.

Jo eläköityneillä työntekijöillä on suuri merkitys Kostiakodilla.

– He ovat meille kultaakin kalliimpia – se kokemus ja viisaus ovat vertaansa vailla.

Koponen kertoo, miten juuri eräs kolmikymppinen työntekijä kehui, kun oli saanut olla työvuorossa samaan aikaan kolmen eläkeläisen kanssa. Hän oli todennut, että työvuoro oli ihana.

Aika yleisesti juuri hoitajat tekevät töitä vielä eläkkeellä.

– Tämä kertoo niin alan työvoimapulasta kuin siitä, että motivaatiota löytyy vielä eläkkeellä.

Kirsi Koponen haluaa korostaa, että eläkeläiset tekevät töitä vain oman jaksamisensa mukaan.

– En loukkaannu, jos eläkeläinen ei pääse töihin. Tämä on syytä pitää mielessä, Kirsi Koponen tähdentää.

Eivät näy tilastoissa

Pälkäneen kunnan työllisyyskoordinaattorilla Panu Raiviolla ei ole tilastoitua tietoa siitä, miten yleisesti Pälkäneellä eläkeikäiset tekevät töitä. Eläkkeellä olevat eivät ole työllisyydenhoidon palvelujen piirissä.

Kunnan sivistysjohtajan Tiina Kivisen mukaan sivistystoimessa on ollut sijaisena joitakin henkilöitä, jotka ovat jo eläkkeellä.

– Vakituisissa työtehtävissä ei minun tietääkseni ketään. Toki Pälkäneellä voi asua eläkkeellä olevia opettajia, jotka käyvät töissä jossakin muualla, Kivinen sanoo.

Eläkeliiton tekemän kyselyn mukaan lähes 80 prosenttia eläkkeellä olevista vastaajista ilmoitti tekevänsä työtä, koska kokee sen olevan mielenkiintoista ja koska työpaikan tarjoamat sosiaaliset suhteet koetaan tärkeiksi. 15 prosenttia ilmoitti tekevänsä töitä, koska he eivät tule toimeen pelkällä eläketulolla. Lähes puolet vastaajista ilmoitti rahoittavansa lisäansioilla matkustamista tai asumisviihtyvyyttään.

Eläkeliitto muistuttaa, että vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkkeellä tehty työ tuo uutta eläkettä 1,5 prosenttia palkasta, kunnes henkilö täyttää 68 vuotta.

 

Lue lisää:

Arja Kokkola-Ahava ja Mervi Maijala paiskivat töitä Kostiakodilla vielä eläkkeellä – mikä saa nämä naiset jatkamaan työntekoa?