Rautajärvi Rock palasi uudistuneena – Luopioisiin aiempaa pysyvämmin löytänyt Jarmo Pirttiniemi rakentaa parinkymmenen musiikkitapahtuman sarjaa

Rummut ovat Jarmo Pirttiniemelle läheisin instrumentti.

– Tavoitteena on parikymmentä tapahtumaa vuodessa, Jarmo ”Pirttis” Pirttiniemi sanoo.

Tänä vuonna musiikkitapahtumien sarja on hyvällä alulla; Rautahovissa on ollut menoa ja meininkiä jo neljä kertaa. Loppiaisena pantiin jalalla koreaksi tanssien merkeissä, tammikuun lopulla oli kolmen rock-bändin kiertuekeikka, helmikuussa Rautajärvi blues sekä Jytää ja jazzia.

Kussakin tapahtumassa on yleensä useampia esiintyjiä ja osa järjestetään yhteistyössä muiden yhdistysten kanssa. Esimerkiksi lavatanssien toisena järjestäjänä oli Luopioisten Sahtiseura.

– Ohjelmisto on mahdollisimman monipuolinen, jotta näemme mikä vetää väkeä jatkossakin.

Kevät jatkuu eri teemojen puitteissa ja syyskuussa on luvassa päätapahtuma, Rautajärvi Rock 2023.

– Kesällä Rautahovissa ja lähiseudulla on paljon muita tapahtumia, joten silloin meillä on hiljaisempaa.

 

Paluumuutto lapsuuden maisemiin

Ensimmäinen Rautajärvi Rock -tapahtuma oli Rautahovissa syyskuussa 2017, toinen seuraavana vuonna.

– Vuosi 2019 jäi väliin työtilanteen vuoksi. Seuraavana vuonna meillä oli loistava kattaus valmiina, mutta tämä sitten peruuntui koronan vuoksi. Tänä vuonna on paluun aika, Jarmo Pirttiniemi kertoo.

Tapahtumien järjestäminen on hänelle nyt entistä helpompaa, sillä kotiosoite on helmikuusta alkaen sijainnut Luopioisissa. Paluu kotimaisemiin oli mahdollista puoliso Leena Vaaran työkuvioiden muututtua.

– Kohtasimme uudelleen kymmenen vuotta sitten ja paluu maaseudulle oli alusta lähtien yhteisenä tavoitteena.

Jarmo ja Leena olivat entuudestaan tuttuja jo lapsuudesta, sillä he ovat käyneet Rautajärven koulua samaan aikaan 70-luvun alkuvuosina. Pariskunta on jo ennen varsinaista muuttoaan viettänyt paljon aikaa Rautajärvellä.

– Isälläni oli pieni talviasuttava talo. Hän kuoli vuonna 2017 ja talosta tuli sitten meille rakas kesäpaikka.

 

Yrittäjyyttä etäyhteyksillä

Jarmo Pirttiniemi on yrittäjä ja hän jatkaa vielä töitään Rautajärveltä käsin. Mainos Pirttiniemi Oy tekee miljööasennuksia ja mainosteippauksia muun muassa kauppoihin.

– Pystyn hoitamaan suuren osan töistä etäyhteyksillä, vaikka työmaat ovat eri puolilla Suomea. Minulla on neljä vakituista työntekijää ja lisäksi osa-aikaisia apulaisia.

Työntekijöistä kolme on Pirttiniemen omia poikia, joten yhteydenpito etäyhteyksilläkin on luontevaa. Neljäs poika on muualla töissä.

Yrittäjän vapaa-aika kuluu paljolti Rautahovin yläkerrassa sijaitsevassa Rautajärvi Rockin ”miesluolassa”, jossa on yksi huone täydelliselle rumpusetille, toinen studiolle ja kolmas toimistotöille.

Tiloihin mahtuvat myös Rautajärvi Rockin tapahtumissa tarvittavat äänentoistolaitteet ja muu rekvisiitta.

– Näissä on aina roudaamista ja olen kiitollinen, kun saan apua kylältä. Tarmo Riihilahti on ollut mukana jokaisella kerralla, Pirttiniemi kertoo.

 

Musiikki on elämänmittainen harrastus

Jarmo Pirttiniemi sai innostuksen musiikkiin jo lapsena. Isosiskot kuuntelivat paljon musiikkia. Toisella heistä oli myös nylon-kielinen Landola, jolla Jarmo kävi salaa harjoittelemassa.

– Ala-asteella Timo Jokinen ja Tero Pajunen kertoivat myös soittavansa. Niinpä perustimme bändin Timmer & Rocksudet ja teimme rummut ämpäreistä, Pirttiniemi kertoo.

Tämän jälkeen hän oli mukana useissa erilaisissa kokoonpanoissa rumpalina. Aktiivisempi kausi alkoi punkin rantautuessa Suomeen vuonna 1978. Punkpartio-bändi teki vain äänitteitä, mutta Suurkaupungin Haitat myös keikkaili jonkin verran. Bändi on edelleen koossa.

– Vuonna 2018 oli punkin 40-vuotisjuhlavuosi. Biisimme Elviksen kitara pääsi punk-bändien Kuoleman tappaneet -kokoelmavinyylille ja teimme kymmenkunta keikkaa.

Tällä hetkellä Pirttiniemellä on vireillä muutama bändiviritys. Omaa musiikkia hän tekee jatkuvasti.

– Sanoitukset ovat minulle tärkeintä, muiden tekemissä biiseissäkin kiinnostavat nimenomaan sanat. Olen aina tykännyt eniten suomenkielisestä musiikista.

Tänä vuonna Rautajärvi Rockissa ei kuulla Pirttiniemen soittoa, sen sijaan mies on yleensä itse toisena järjestysmiehenä. Jatkossa voi olla toisinkin.

– Katsotaan sitten tulevina vuosina. Musiikki on tuonut ja tuo varmasti jatkossakin elämääni todella paljon.

Jarmo ”Pirttis” Pirttiniemi harrastaa Rautajärvi Rock -tapahtumien järjestämistä.