Isla, Saimi, Siiri ja Stella vauvojen juhlassa Luopioisissa

Luopioisten alueella syntyi 13 vauvaa vuoden 2022 aikana. MLL Luopioinen juhlisti vauvoja kutsumalla pikkuiset perheineen seurakuntatalolle yhteiseen muskarihetkeen ja kahvipöytään. Illanviettoon pääsi osallistumaan neljä vauvaa läheistensä kanssa.

 

– Kai tämä voisi iltatähti olla, Tanja Jokela sanoo neljän kuukauden ikäisestä nuorimmaisestaan, Isla Jokelasta.
Islalla on reippaasti ikäeroa vanhempiin sisaruksiinsa. Anni (kuvassa) täyttää pian kymmenen vuotta ja Ella kesällä 15 vuotta. Vuosia nyt keskimmäisen lapsen syntymän jälkeen Tanja Jokela harmitteli sitä, ettei tullut tehtyä kolmatta lasta.
– Ei muka voinut olla töistä pois. Oli kaiken maailman tekosyitä. Kaikki kyllä järjestyy, kun yllätyksiä sattuu, hän tietää.
– Kyllä siltä nyt tuntuu, että se on tässä, perheen lapsimäärä. Ei ainakaan ole tarkoitus hankkia enempää.
– Hyvin on mennyt, Heikki Ahola vastaa kysymykseen ensimmäisen vauvavuoden tähänastisesta sujumisesta.
Aholan ja Sirpa Kylänlahden esikoislapsi Siiri Ahola on nyt yhdeksän kuukauden ikäinen. Vanhemmat, joilla kummallakin on kolme sisarusta, toivovat, että heille siunaantuu lisää lapsia.
– Serkkuja asuu lähellä, mutta muihin lapsiperheisiin on matkaa. Lapsia on oltava omasta takaa, jos meinaa omilleen seuraa saada, Padankoskella asuvan perheen vanhemmat miettivät.
Kysymykseen, mitä syitä voi olla yleiselle syntyvyyden laskulle, Sirpa Kylänlahti antaa vastaukseksi oman urakehityksen ja työelämän tärkeyden ja myös sen, että kaikki on niin kallista. Vaatteiden hankinnassa Siirin kanssa on selvitty vähillä rahoilla, sillä tyttö on pitkästi puettu kasvussa edellä olevien serkkujen pieniksi jääneillä vaatteilla.
– Nyt vaatteet menevät jo viidettä kierrosta, Kylänlahti laskee.
Marissa Henttisen ja Pasi Pajasen kolmihenkinen perhe täydentyi tyttärellä, kun Stella-nimen saanut vauva syntyi heille kohta viisi kuukautta sitten. Isoveli Riku-Aaron on ottanut pikkusisaren hyvin vastaan.
– On hauska seurata heidän keskinäisiä välejään. Sisko saa paljon suukkoja veljeltään, vanhemmat kertovat ja sanovat myös vauvan seuraavan mielellään isoveljen puuhia.
Perheen lapsiluku ei tästä tilanteesta enää kasva.
– Kaksi on hyvä määrä. Kädet riittävät, Henttinen perustelee.
– Äidilläni oli kolme lasta. Olen miettinyt, että miten hänellä kädet riittivät. Pojan perässä ei tahdo enää perässä pysyä, ei sen jälkeen, kun hän alkoi kävellä, tunnustaa Pasi Pajanen.
Sairasteluiden kanssa perhe on päässyt toistaiseksi vähällä. Riku-Aaron oli vasta hiljattain ensimmäisen kerran kuumeessa.
– Kun kysyimme, tuntuuko olo kipeältä, poika vastasi, että tuntuu pehmeältä, vanhemmat kertovat.
– Kyllä meitä vitsillä jo tituleerataan suurperheeksi, nauraa Sanna Tuominen, jonka perheeseen kuuluu miehen lisäksi kolme lasta.
– Täällä tuntuu olevan niin, että kolme lasta on vakimäärä. Järjestään on kolmilapsisia perheitä, hän lisää sillä kokemuksella, mikä perheellä on muutaman kuukauden mittaisesta asumisesta Rautajärvellä.
Tuomisen perheessä vauhtia ja vilinää riittää, sillä vanhin on kolmevuotias, keskimmäinen kaksi ja kuopus kohta seitsemän kuukauden ikäinen.
– Lapsista on toisilleen seuraa. Kun nuorimmainen täytti puoli vuotta, silloin sisarukset huomasivat, että tästä onkin oikeasti leikkiseuraa.
Sanna Tuominen sanoo perheen lapsiluvun olevan nyt täynnä.
– Kolme on hyvä määrä. Mieheni kanssa olimme jo lähempänä neljääkymmentä, kun perhe alkoi kasvaa. Nuorempana ei välttämättä olisi ollut kypsä. Piti tehdä lapset vähän kiireemmässä tahdissa, koska sitten kun lastensaamisikä menee ohitse, niin se tosiaan menee ohitse, nyt 40-vuotias Tuominen sanoo.

Marja Lepistö veti vauvamuskarin juhlahetkeen osallistuneille.