Merja Vilkin toi aikanaan Pälkäneen Hausaloon rakkaus – politiikkaan hän kaipaa uutta tekemisen meininkiä

Merja Vilkillä on takana monipuolinen työura. Hän on aina halunnut mennä uutta kohti. Liikkuminen pitää SM- ja EM-tason kivääriampujan yhä vireänä.

Pälkäneläinen Merja Vilkki sai puhelinsoiton Hjallis Harkimolta. Vilkki oli heti Liike Nytin perustamisesta lähtien 2018 kirjoitellut mielipiteitä puolueen nettiparlamenttiin.

– Hjallis soitti ja kehui mielipiteitäni hyviksi ja kertoi, että eläkeläisehdokas puuttuu. Hän pyysi minua lähtemään ehdolle.

Aluksi Vilkki vähän toppuutteli, kun arveli, ettei tiedä riittävästi. Hänellä oli ainoastaan elämänkokemus annettavaksi. Tätä juuri arvostettiin.

– Otan asioista selvää ja on hyväkin aivoterveydelle haastaa itseään tässä iässä. Olen jäänyt ihan koukkuun, kun käymme yhdessä vaalitilaisuuksissa, Merja Vilkki nauraa.

Vaikka Merja Vilkki, 73, on ammatiltaan modisti, työura on monipuolinen. Hän on toiminut kaupan alan työnjohtajasta koulunkäyntiavustajaan.

Valkeakoskelaissyntyisen naisen toi Pälkäneelle aikoinaan rakkaus. Hän tuli viisikymppisenä Hausalon vuokramökeille viettämään siskonsa kanssa aikaa. Helsingissä tuolloin asunut Vilkki oli eronnut aiemmin, ja nyt oli vahvasti sellainen olo, että jotakin on tapahtumassa.

– Näin sydämenmuotoisen kiven saaressa kävellessämme. Otin kiven mukaankin. Kun näin vuokramökkien isännän, se oli menoa. Rakastuimme. Sillä tiellä olen. Hausalon saaressa olen asunut 23 vuotta miehen kotitilalla.

Lapset ja nuoret etusijalla

Tärkeimpiä vaaliteemoja Merja Vilkille on lasten ja nuorten asioiden saattaminen kuntoon. Esimerkiksi masentuneiden nuorten pitäisi saada apua saman katon alta, ettei pompottelua puolelta toiselle tule liikaa. Heidät pitää ohjata vahvasti mukaan tekemiseen.

– Niin minä kuin Liike Nyt ajaa syrjäytyneille nuorille harrastusseteliä.

Hoitajilla pitää olla aikaa kohdata potilaat. Nykyään moni vanhus on liian yksin velkoineen ja sairauksineen. Vanhusten kohteluun Suomessa olisi kiinnitettävä enemmän huomiota.

Koska leikkauksia on tehtävä, Vilkki karsisi byrokratiasta. Hallinnolliset kulut nielevät liikaa yhteiskunnan varoja. Hyvinvointialueita olisi tarvittu hänen mukaansa vain viisi.

– Kunnioitetaan luontoa ja kaikkea elämää. Kettutarhaus on minulle henkilökohtaisesti myrkkyä.

Perhelääkärimalli olisi Vilkistä hyvä. Koulutuksesta ei saa hänen mielestään leikata, ja yrittäjyydestä pitää tehdä helpompaa.

Iso perhe voimavarana

Merja Vilkki puhuu mielellään viidestä tyttärestään, joista yksi on ottolapsi. Lapset alkavatkin olla viisikymppisiä, tosin iltatähti täyttää tänä vuonna 34. Lapsenlapsia on siunaantunut, ja onpa hän myös isoisoäiti kaksivuotiaalle lapselle. Nykyisellä aviomiehellä on kaksi poikaa.

– Perhe on minulle tärkein voimavara, on aina ollut. Tukiperheenäkin olemme toimineet, koska koen auttamisen tärkeäksi.

Merja Vilkki on harrastanut 13-vuotiaasta asti pienoiskivääri- ja ilmakivääriammuntaa veljen innoittamana. Veli oli SM-tason ampuja, ja niin henkilökohtaisia kuin joukkuetason SM-mitaleita alkoi tulla myös Merjalle. Hän oli kolme kertaa Suomen EM-edustajana, ja hänelle tarjottiin aikanaan myös paikkaa olympialaisiin, mutta kolme pientä tytärtä esti tämän haaveen.

– Yhä liikun paljon, harrastan avantouintia ja ravustan. Tyttärentyttären kanssa on käyty myös kokeilemassa pistooliammuntaa.

Merja Vilkiltä on joskus kysytty, miten hän jaksaa edelleen. Hän haluaa aina mennä eteenpäin, vaikka sairastumisiakin on tielle sattunut.

– Politiikkakaan ei uudistu, jos aina valitaan joka paikkaan samat naamat. Eduskunnassakin pitäisi olla rajana kaksi kautta. Nythän siellä joku voi istua vuosikymmeniä, mikä on ihan hölmöä uudistumisen näkökulmasta, Merja Vilkki kiteyttää.

Merja Vilkillä on kunnia olla ainoa pälkäneläisehdokas eduskuntavaaleissa. Lähimpänä sydäntä ovat lasten ja nuorten asiat.