Nuku ja syö hyvin, liiku, treenaa aivoja, ole sosiaalinen – muistisairauden eteneminen hidastuu tai sen puhkeaminen jopa estyy kokonaan

 

Marjut Rekola-Toni ja Matti Toni käyvät säännöllisesti muistikahvilassa.

– Jää hyvä mieli, kun täällä käy, sanoo Sahalahdella pidettävän muistikahvilan annista Marjut Rekola-Toni, jonka puoliso Matti Toni kiittelee tapaamisten yhteisöllisyyttä.

– Matti sairastaa dementiaa, mutta ei tämä minullekaan pahitteeksi ole. Molemmille tekee hyvää, Rekola-Toni lisää.

Pariskunta kävi aiemmin Kangasalan keskustassa vastaavassa muistikahvilassa, mutta jättäytyi sieltä pois, kun tapaamiset seurakuntatalolla Sahalahdella käynnistyivät viime syksynä.

– Nyt on mukavampi lähteä, kun on lyhyempi matka, kolme kilometriä. Toivotaan, että toiminta täällä saa jatkua, he kertovat.

Pirkanmaan Muistiyhdistyksen muistikahvila on avoin kohtaamispaikka kaikille muistiasioista kiinnostuneille.

– Jos itsellä tai läheisellä on muistisairaus tai on muuten kiinnostunut muistista, voi tulla. Aina muistiin tavalla tai toisella liittyvistä asioista puhutaan. Voi tulla tapaamaan tuttuja ja tuntemattomia, luettelee muistiohjaaja Anu Heinonen, joka lisää, että kahvilassa on aina tilaa myös kuulumisten vaihtamiselle.

– Jos on kysyttävää, saa apua. Hyviä asiantuntijoita täällä on käynyt. Viimeksi oli puhe kuntoutuksesta, Marjut Rekola-Toni sanoo.

Muut menot väistyvät

Muistikahvila on avoinna Sahalahden seurakuntatalolla torstaisin iltapäivällä kerran kuussa. Maaliskuun tapaamisessa oli koolla 16 henkilöä siitäkin huolimatta, että joitakin vakikävijöitä oli poissa. Vaikka torstaina pöytien ääreen piti nostella lisää tuoleja, siitä huolimatta ryhmässä nousi esille kysymys kahvilan pitoon mahdollisesta liittyvästä minimiosallistujamäärästä.

– Ryhmille ei ole minimiosallistujamäärää. Keskimäärin jos kymmenen olisi, täällä ehkä pienemmälläkin määrällä voisi olla kahvila. Se, mitä muuta toimintaa alueella on, vaikuttaa myös kahvilan pitoon, muistiohjaaja Anu Heinonen valottaa tulevaisuutta.

Marjut Rekola-Toni ja Matti Toni ovat vahvasti sitoutuneita käymään Sahalahden kahvilassa.

– Tapaamiset on merkitty kalenteriin. Niille päiville ei oteta muita asioita.

Muistiohjaaja Anu Heinonen toimii vetäjänä Sahalahden muistikahvilassa.

Riittävästi unta

Maaliskuun tapaamisessa oli aiheena ”Ajattele aivojasi, mieti muistiasi.” – Miten huolehdit aivojen hyvinvoinnista. Anu Heinonen listasi viisi aivojen hyvinvoinnin kannalta tärkeää osa-aluetta, joita ovat ravitsemus, liikunta, mielekäs tekeminen ja aivojen aktivointi, sosiaaliset suhteet ja yhdessäolo sekä uni ja lepo.

– Nämä osa-alueet auttavat hidastamaan muistisairauden etenemistä tai jopa estämään sen. Osa-alueista kaikkein tärkeimmät ovat uni ja lepo. Jos ei nuku riittävän hyvin, se vaikuttaa siihen, miten syödään ja liikutaan.

– Älylliset haasteet ja aktiivinen sosiaalinen elämä luovat uusia hermoyhteyksiä ja vaikuttavat positiivisesti muistiin. Hyvin verkottuneet aivot vastustavat paremmin muistisairauden aiheuttamia muutoksia. Tärkeintä on tekemisen säännöllisyys, mielekkyys ja ilo lepoa unohtamatta.

Ruokailun tulisi olla mahdollisimman säännöllistä ja monipuolista. Aivot tarvitsevat riittävästi rasvoja, joista kuitenkin tyydyttyneiden rasvojen runsas määrä on haitallinen. Parhaita rasvojen lähteitä ovat kala, kasviöljyt ja pähkinät.

– Mikään yksittäinen ruoka-aine ei ole poppakonsti muistisairautta vastaan, Heinonen huomauttaa.

Jumppahetki tapaamisen päätteeksi. Vasemmalta Lempi Haavisto, Pekka Laurila, Matti Holmgren ja Riitta Laurila.

Laita aivot töihin

Anu Heinonen kehotti muistikahvilan osallistujia jumppaamaan muistia säännöllisesti.

– Treenaa aivoja esimerkiksi pelaamalla shakkia, tekemällä palapelejä, ratkomalla ristikoita ja sudokuja. Poikkea rutiineista kävelemällä uutta reittiä ja tekemällä aamutoimet eri järjestyksessä. Käytä aisteja toisella tavalla vaihtamalla kirjoituskättä.

Kulttuuri, kirjojen lukeminen, teattereissa, konserteissa ja museoissa käyminen, avartavat maailmaa. Virkistävää on myös vanhan harrastuksen elvyttäminen tai uuden harrastuksen aloittaminen.

Kevään seuraavat muistikahvilat Sahalahden seurakuntatalolla torstaisin 13.4. ja 11.5. kello 1415.30.

Muistikahvilan aivojumppatehtäviä

Anagrammitehtävä. Mitä keväisiä sanoja muodostuu näistä sanapareista, kun laitat ne uuteen järjestykseen?

KUKKO VALVOO

LUUN TOMUTTI

TYÖ LIPESI

KITEEN SHELL

Päässälaskutehtävä. Paljonko saat vastaukseksi, kun lasket 100-7, vähennät saamastasi luvusta 6, vähennät saamastasi luvusta 11, lisäät saamaasi lukuun 3, vähennät saamastasi luvusta 4×2, vähennät saamastasi luvusta 9, vähennät saamastasi luvusta 2×7, lisäät saamaasi lukuun 2?