Vaalityössä on tullut vastaan huolta tulevasta ja tyytymättömyyttä nykyiseen politiikkaan, mutta myös paljon hienoja nuoria

Olen kierrellyt pitkin Pirkanmaata ehdokkaana kymmenen viikon ajan ja tavannut paljon ihmisiä, joilla on ollut paljon asiaa ja kysyttävää meiltä ehdokkailta. Päällimmäisenä tietenkin on huoli tulevasta, miten rahat riittävät, mitä maailmalla tapahtuu. Jotkut ovat huolissaan vanhenevista läheisistään. Monet ovat huolissaan luonnon tilasta ja eläimistä. Eli paljon on huolta monella.

Olen saanut tavata paljon upeita nuoria, jotka tulevat juttelemaan ja kertomaan suunnitelmistaan ja kovasti ovat kiinnostuneita poliittisista päätöksistä. He myöskin ovat koulutehtävinä tehneet videohaastatteluja meille ehdokkaille. Tämä on minusta ollut hieno juttu: nuoret ovat kiinnostuneita ja heillä on vahvoja mielipiteitä. Tämä on ollut minulle hieno kokemus, kuinka paljon meillä on hyviä nuoria. Kerrassaan hienoja keskusteluja on ollut päivittäin.

Meillä paljon puhutaan katuväkivallasta ja huonosti käyttäytyvistä nuorista, mutta on ollut ilo nähdä tämä toinenkin puoli nuorista. Itse ajattelen, että uutisissa usein liikaa kerrotaan vain ikävistä asioista. Olisi kiva, kun olisi näitä kivojakin asioita. Ja onnistumisia.

Toinen vahva keskustelun aihe on ollut tyytymättömyys politiikkaan. Kaikki ikäluokat ovat hyvin huolissaan, mitä tapahtuu. Miten meidän suomalaisten käy? Poliitikot ja puolueet yleisesti aina ennen vaaleja lupaavat paljon ja kaikki saavat kaikkea. Toki on puolueita, jotka pyrkivät tekemään lupausten mukaan.

Äänestämällä me olemme voineet saada oman kantamme sanottua. Politiikka tarvitsee nyt vahvaa uudistusta: on aika oppia olemaan rohkea päätöksissä. Jos politiikka on takkuista eikä miellytä, kannattaa kokeilla rohkeasti jotain uutta.

Politiikka on usein kankeaa ja vaikeasti ymmärrettävää. Politiikkaan on pesiytynyt huonosti käyttäytyminen, aggressiivisuus, on unohdettu toisen kuunteleminen, suorastaan vallanhimo näkyy aggressioina. Vedetään raja-aitoja jo ennakkoon, kuka sopii yhteistyö kumppaniksi.

Mielestäni, kun poliitikot päättävät kansalaisten asioista, heillä tulisi olla kyky kohdata kaikki asiallisesti ja ymmärryksellä. Missä ovat niin sanotut vuoropuhelutaidot, jotka ovat kaikkein tärkein taito poliitikolle? Meillä on nyt joukko huonosti käyttäytyviä poliitikkoja. Ennen tämä työ oli arvostettua ja se herätti kunnioitusta ihmisissä.

Nyt on aloitettava uusi aika, huomioitava kaikki samanarvoisina. Kyllä me siihen pystymme, toisen kunnioittaminen siitä on hyvä aloittaa. Jokainen saa olla oma itsensä, erilaisuus pitää ottaa rikkautena. Vaikka olemme eri mieltä tai edustamme erilaista ideologiaa, voimme silti olla ihmisiä toisillemme ja oppia vuoropuhelua.

Merja Vilkki

Eduskuntavaaliehdokas, Pälkäne

Liike Nyt