Vaalit oppimisympäristönä

Pälkäne ja Kangasala olivat viime eduskuntavaaleissa aktiivisimpien kuntien joukossa äänestysaktiivisuutta vertailtaessa. Kangasalla äänestettiin kokonaisuudessaan innokkaammin kuin Pälkäneellä, jossa hyvään tulokseen kiritti etenkin vilkas ennakkoäänestys. Samalla molemmissa kunnissa petrattiin tuntuvasti kokonaisäänestysaktiivisuutta, joka nousi selvästi yli 70:n.

Tämänvuotisissa eduskuntavaaleissa vastaavaa vaali-intoa ei vielä ennakkoäänestyksen alkuvaiheissa näkynyt. Vain Akaassa ja Urjalassa on lähdetty uurnille maltillisemmin kuin Pälkäneellä, ja Kangasalankin edelle on äänestysaktiivisuudessa kiilannut viitisentoista muuta kuntaa. Sydän-Hämeen Lehden vaaliaiheisessa nettikyselyssä äänestysinto oli edellisvaalien luokkaa, kun 74 prosenttia vastanneista kertoi aikovansa äänestää – ja vieläpä 53 prosenttia ennakkoäänestyksessä. Onkin mielenkiintoista nähdä, mihin tiistaina päättyneen ennakkoäänestyksen jälkeen luvut lopulta asettuvat.

Vaalit tarjoavat toki paljon muutakin seurattavaa, myös oppimismielessä – mitä eduskunta tekee, miten edustajat valitaan, mitkä asiat ovat eri puolueille tärkeitä. Entä jos tekee äänestyskopissa väärän merkinnän, tai muuttaakin mielensä? Näitä asioita avataan SHL:n vaalisivuilla, jolta löytyvät myös esimerkiksi paikallisten ehdokkaiden esittelyt.

Heitä – ja muitakin ehdokkaita – kannattaa torilla tai kaupan kulmalla kohdattaessa jututtaa, äänestäjiä varten he siellä ovat. Kasvokkain on mahdollista vielä varmistua vaikkapa siitä, välittyykö ehdokkaasta tosielämässäkin sama kuva kuin vaalimarkkinoinnissa.

Omassa kuplassaan yhä useammin elävälle maailman onnellisimman maan kansalaiselle voi myös olla opettavaista huomata, että täysin mukava ja iloinen ehdokas saattaa olla keskeisiltä arvoiltaan ja näkemyksiltään tyystin eri linjoilla kuin itse on. Silti toinen pystyy kenties vieläpä tarjoamaan omalle kannalleen erinomaisen hyvät perustelut, joita et ehkä itse allekirjoita mutta et olisi myöskään tullut ajatelleeksi.

Ehdokkaisiin ja puolueisiin perehtymällä voikin omaa huippuehdokastaan etsivä päästä eteenpäin myös niin sanotulla poissulkemisen taktiikalla: minkä puolueen tai ehdokkaan kanssa omat arvot eivät ainakaan kohtaa?

Tiedon sanotaan olevan valtaa, joten miksi sitä ei kerryttäisi myös eduskuntavaalien yhteydessä. Vaikka ei uurnille syystä tai toisesta aikoisikaan.