Kuvataidetta, teatteria ja musiikkia – Taiteen edistämiskeskuksen tukemaa Taidekuohut-kokonaisuutta esiteltiin Kuohijoella

Askal Christiansson, Leena Vilenius, Jesse Kallioinen, Noora Virtanen ja Riikka Westerlund tuottavat taidetta Kuohijoen Taidekuohuihin.

– Meillä oli syksyllä hektinen kaksi viikkoa, kun pohdimme ja laskimme hanketta kokoon, Kuohijoen Taidekuohut 2023 -hankehakemuksen kirjoittanut Jaana Jokinen kertoi.

Kaikki sai alkunsa vuosi sitten, kun Kirsi Oesch vinkkasi kuohijokelaisille Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) erityisavustuksista. Viime toukokuun haku tuli vastaan liian pian, mutta syksyllä Kuohijoen Kyläyhdistys-Vepari ry:n hallitus teki päätöksen hakea erityisavustusta.

– Kuohijoella on innostusta ottaa vastaan haasteita, meillä on iloinen ja avoin ilmapiiri sekä uskallusta lähteä tekemään, hankeidean äiti Sinikka Peura sanoi.

Kyläyhdistys sai helmikuun lopulla Taikelta 28 000 euron erityisavustuksen harvaan asuttujen seutujen kulttuuritoimintaan. Kaikkiaan Taike myönsi 800 000 euroa avustusta 33 hankkeelle, joista suurin osa painottuu Itä- ja Pohjois-Suomeen. Avustusta haki 211 hanketta.

Kuohijoen Taidekuohut 2023 -hankkeen tekijät esittäytyivät Kuohijoen Veparilla lauantaina 8. huhtikuuta. Hankekoordinaattori, galleristi Jaana Sissala esiintyi tapahtumassa videotervehdyksen välityksellä.

 

Hyvä hakemus ja Taiken laatuleima

Kuohijokelaisilla on jo entuudestaan hyvä kokemus erilaisten hankkeiden toteuttamisesta.

– Meillä on aiemmin ollut vajaat kymmenkunta hanketta, mutta tämä oli kyllä hakuprosessina kaikkein vaikein, Jaana Jokinen sanoi.

Kova työ kuitenkin kannatti, sillä myönnetty summa oli lähes haetun suuruinen.

– Toteutamme hankkeen suunnitelman mukaisena, paitsi yhden neljästä taidematkasta jätimme pois. Pystymme toteuttamaan paikallisten taiteilijoiden tuottamat kokonaisuudet sekä palkkaamaan hankekoordinaattorin toteuttamaan taidematkat, taidenäyttelyn sekä kierrätystaidetyöpajan.

Oma painoarvonsa erityisavustuksen saamisessa on varmasti ollut myös paikallisella kulttuurialan osaamisella, ammattilaisten ja harrastajien saumattomalla yhteistyöllä ja perinteillä. Kylä-Mukkulan kulttuurikeskus on toteuttanut kesäteatteria jo vuodesta 2004 lähtien.

– Teillä taitelijoilla on nyt Taiken laatuleima, Sinikka Peura sanoi.

Pälkäneen kunnan terveiset tilaisuuteen toi Sanna Hämäläinen, joka toimii kevään ajan kunnan kulttuurisuunnittelijana.

– Kuohijoen Taidekuohujen saama avustus on hieno osoitus paikallisesta aktiivisuudesta ja tuo tullessaan myös onnistumisen riemua. Toivon, että teistä otetaan mallia ja meillä on tulevaisuudessa useampiakin tämän kokoluokan ponnistuksia kulttuurin saralla.

Jaana Jokinen ja Sinikka Peura ovat voimanaiset Kuohijoen Taidekuohujan taustalla.