Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori, everstiluutnantti Aki-Mauri Huhtinen yhteiskoulun killan keväässä: Maailmantilanne mietityttää

Kesäpälkäneläinen Aki-Mauri Huhtinen pohtii nykyistä maailmantilannetta Pälkäneen yhteiskoulun senioriyhdistyksen kevättilaisuudessa. Kuva: SA-kuva.

Pandemiaa, sotaa, ydinaseuhkailua, propagandaa, ympäristöhätää. Paljon vakavia asioita pohdittavaksi tavalliselle kansalaiselle.

Kun Pälkäneen yhteiskoulun senioriyhdistyksen viime syksyn juhlassa oli saatu muisteltua koulun historia ja kuultua koulua käyneiden muistelmat eri vuosikymmeniltä, päätti yhdistys ottaa kevättilaisuudessaan keskusteluun tämän ajan vakavat puheenaiheet.

Asiantuntijaksi huhtikuun 22. päivän tilaisuuteen saapuu pälkäneläistaustainen Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori, everstiluutnantti Aki-Mauri Huhtinen. Hän on viime aikoina esiintynyt paljon julkisuudessa kommentoimassa muun muassa Ukrainan sotaa.

Huhtinen sanoo olevansa kesäpälkäneläinen, mutta äidin kotipaikan tuntumassa Myttäälän Hirvon kesämökillä tulee käytyä paljon talvisinkin. Merkittävää on myös Huhtisen side Pälkäneen yhteiskouluun; hänen äitinsä kirjoitti sieltä ylioppilaaksi vuonna 1961.

Nykyinen maailmantilanne mietityttää, ja luennolla kuullaankin Huhtisen pohdintaa siitä, mitä uhkia on menossa ja tulossa, ja miten niihin kaikkiin kannattaa suhtautua ja miten kriisinsietokykyä voisi kehittää.

– Kun katsoo tulevaisuutta, se näyttää surulliselta. Näköpiirissä ei ole sellaista tasaista arkea, mitä me vielä vähän aikaa sitten elimme, sanoo Huhtinen.

– Me kaikki koemme samanlaista huolta, kun sota tulee näin lähelle. Kriisinkestävyydessämme on kyllä selviä sukupolvierojakin. Nuoret seuraavat uutisia, mutta heillä on myös vahva usko tulevaisuuteen ja eräänlainen nuoruuden huolettomuus on läsnä. He eivät samalla tavalla koe suurta ahdistusta kuin vanhemmat sukupolvet, joilla on enemmän aikaa olla uutisvirrassa ja enemmän aikaa pohtia maailmanmenoa.

– Myös vanhat traumat eli meidän suomalaisten dna:ssa säilyneet turvallisuushuolemme nousevat tällaisina aikoina pintaan.

Aki-Mauri Huhtinen sanoo ajautuneensa uralleen sattumien summana.

– Jo varusmiespalvelun aikana minusta tuntui, että tämä voisi olla urana mielenkiintoinen. Olin harrastanut kouluikäisenä paljon urheilua ja se oli yksi syy miksi päädyin sittemmin kadettikouluunkin.

Aki-Mauri Huhtinen on toiminut Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessorina vuodesta 2004 asiantuntijuutenaan muun muassa informaatiosodankäynti, jota hän on tutkinut yli 20 vuotta. Uraan mahtuu myös toimiminen puolustusvoimien opetusupseerina sekä vierailevan tutkijan ja professorin tehtävissä eri yliopistoissa Englannissa, Virossa ja Australiassa.

Aki-Mauri Huhtista pääsee kuulemaan Pälkäneen yhteiskoulun ja lukion kilta ry:n kevättapaamisessa Pälkäneen yhteiskoululla lauantaina 22. huhtikuuta kello 14.