Heikki Penttilälle myönnettiin Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinto – tunnustus kotimaisten raaka-aineiden ja perinneruokien tunnettuuden lisäämisestä

Perunarieskat, Penttilän tila ja Heikki Penttilä saivat jälleen tunnustusta. Kuva: Heikki Penttilä.

Aitoon Heikki Penttilä on yksi kolmesta Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinnon tänä vuonna saaneista. Pälkäneläisen Penttilän tilan isäntä palkittiin tunnustuksena kotimaisten raaka-aineiden ja perinneruokien tunnettuuden lisäämisestä.

Palkintoraati kehuu Penttilää tämän pitkäjänteisestä, vastuullisesta ja innovatiivisesta työstä. Tilalla on jalostettu perunatuotteita vuodesta 2012 alkaen ja tunnetuinta tuotetta, perunarieskaa, on valmistettu jo yli kymmenen vuoden ajan.

– Heikki Penttilän työ nostaa esiin juuri perunarieskan eli lepuskan, joka on perinteinen suomalainen tuote ja jota tehdään eri puolilla maata eri reseptillä. Tänä keväänä on lanseerattu uusi, vatruskaa muistuttava täytetty perunarieska Pullukka, toteaa palkinnon myöntänyt Alfred Kordelininin säätiön hallitus.

Penttilän perunarieska tehdään kotimaisesta, kuorineen keitetyistä perunoista ilman hiivaa, maitotuotteita ja lisättyä vettä. Tunnustuksen myöntäjät huomauttavat, että tilan tuotteet ovat tiettävästi ainoita tuotteita, joihin peruna hyödynnetään kuoria myöten, ilman kuorijätettä.

Palkintoraati nosti esiin myös vastuullisuuden merkityksen toiminnassa aina raaka-aineesta toimitusketjuun.

– Tilan perunatuotteet on tehty pitkään raaka-aineiden sivujakeista eli kauppaan liian pienistä, isoista ja hassunmuotoisista perunoista, porkkanoista, tomaateista ja juuston kanttipaloista. Raaka-aineet hankitaan tutuilta tiloilta ja pientuottajilta. Tuotantotilana toimii 1900-luvun alussa rakennettu kivinavetta, ja koneet on koottu ja korjattu teollisuuden jo hylkäämistä laitteista. Jakelu tehdään yhteistyössä ison leipomon kanssa kuormittaen mahdollisimman vähän luontoa, perusteluissa listataan.

Penttilä on Chaine des Rotisseurs -järjestön ammattilaisjäsen, ja hän tekee yhteistyötä monien suomalaisten pientuottajien ja jalostajien kanssa. Hän on myös suorittanut matkailun erikoisammattitutkinnon.

Penttilän lisäksi 5000 euron arvoisen palkinnon saivat ilomantsilaisen Ravintola Parppeinpirtin yrittäjä Marjo Niiranen ja paikallismylly Vääksyn Mylly.

Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinnot myönnetään vuosittain henkilölle tai yhteisölle, joka on merkittävällä tavalla toiminut suomalaisen ruoan ja ruoantuotannon, kotimaisten laadukkaiden raaka-aineiden tuottamisen ja niiden käytön, ruokaperinteiden, suomalaisen ruokakulttuurin ja näiden tunnettuuden edistämiseksi.

Säätiön mukaan tänä vuonna palkinnoilla huomioidaan erityisesti suomalaiset ruokaperinteet ja perinneruoat, niiden tunnettuuden ja uudistamisen eteen tehty työ sekä laadukkaiden kotimaisten lähiraaka-aineiden jalostus kuluttajalle kiinnostavaksi tuotteeksi.

Ehdotuksia palkinnon saajiksi saivat tehdä alkuvuodesta Marttaliiton, Maa- ja kotitalousnaisten, Suomen keittiömestareiden ja Kotitalousopettajien liiton alla toimivat yhdistykset. Palkittavat valitsi säätiön hallitus.

Alfred Kordelinin säätiö on yksityinen yleishyödyllinen apurahasäätiö, joka jakaa vuosittain noin viisi miljoonaa euroa palkintoina ja apurahoina kuudestatoista eri rahastosta.