Kukkia-keskus avasi ovensa Luopioisten keskustassa – kukkia, tekstiilikierrätystä, pyykinpesumahdollisuus ja ulkoilukylän välineitä lainattavaksi

Kukkia-keskuksen avajaisia vietettiin viime lauantaina Luopioisissa. Keskitiellä sijaitseva tila on jatkossa avoinna tiistaista perjantaihin kello 10–17 ja myös lauantaisin todennäköisesti samaan aikaan.

Kukkia-keskusta pyörittää Luopioisten kyläyhdistys kuuden henkilön vahvuisen talkooporukan voimin. Lisäksi työntekijöiksi on palkattu kaksi osa-aikaista henkilöä, ja kesällä Kukkia-keskuksessa tutustuu työnteon saloihin myös paikallisia nuoria.

Tiloihin on suunnitteilla monenlaista toimintaa hieman samaan tapaan kuin Onkkaalassa sijaitsevassa Kostia-keskuksessa on.

– Ainakin kukkamyyntiä tulee, sillä Luopioisissa on tarjolla hieman huonosti kukkia toripäivien ulkopuolella. Pienimuotoinen kahvilakin on sekä tekstiilien kierrätystä. Erityisesti vapaa-ajan asukkaita silmällä pitäen keskukseen tulee pyykinpesukone ja kuivaaja. Lisäksi sinne voidaan ottaa erilaisia tavaroita myytäväksi. Ulkoilukylän kanootit ja pyörät tulevat myös keskukseen lainattaviksi ja vuokrattaviksi, Leena Ilmola Luopioisten kyläyhdistyksestä kertoo.

Ilmola tähdentää, että Kukkia-keskus ei kilpaile alueen yrittäjien kanssa, vaan sen tarkoitus on täydentää palvelutarjontaa ja toimia yrittäjien kanssa yhteistyössä ja siten tukea kylän elinvoimaa.

Uuteen keskukseen ja sen palvelujen ideointiin osallistui lauantaina 70 luopioislaista. Jätetyistä toiveista selvisi se, että kylällä on paljon tarvetta erilaiselle pienille palveluille; esimerkiksi nurmikon leikkaamiseen ja ikkunoiden tai mattojen pesuun tarvitaan apuvoimia.

Yhteinen hengailupaikka

Kukkia-keskuksesta halutaan luoda paikka, johon kuka tahansa voi tulla hetkeksi istahtamaan, seurustelemaan ja juomaan kupposen kahvia.

– Syyskaudella kylällä tällaisia paikkoja, joihin voisi mennä odottelemaan vaikkapa bussia, ei Liekin lisäksi Luopioisissa juuri ole, Ilmola lisää.

Pälkäneen elinvoimalautakunta myönsi Luopioisten kyläyhdistykselle 1800 euron suuruisen avustuksen Kukkia-keskuksen toiminnan pyörittämiseen.

– Nyt kun toiminta on alkanut, kuulostelemme ja katsomme, millaisille palveluille on kysyntää. Keskuksen toimintaa muokataan sitten toiveiden ja tarpeiden mukaan.

Kukkia-keskus sijaitsee osoitteessa Keskitie 15, jossa on toiminut aiemmin muun muassa Kukkian kauppahalli. Avajaisissa pääsi tutustumaan tiloihin kahvikupin äärellä.