Pikkuteatterin lava muuttuu Matiaksenmetsäksi – lähes koko Pulakan perhe on mukana Ronja Ryövärintytär -näytelmässä

Astrid Lindgrenin Ronja, ryövärintytär (1981) on lumonnut niin lapset kuin aikuisetkin jo vuosikymmenten ajan. Ikiaikaisia, yleisinhimillisiä teemoja käsittelevä lastenkirjallisuuden klassikko nähdään perjantaista 21. huhtikuuta alkaen Kangasalan Pikkuteatterilla teatterisovituksena, jota tähdittävät 13–15-vuotiaat nuoret.

Ronja Ryövärintyttären nuoria näyttelijöitä. Kuva: Pikkuteatteri

Suurten tunteiden ja seikkailujen täyteisellä näytelmällä ja saarikyläläisellä Pulakan perheellä on paljon yhteistä – itse asiassa lähes koko perhe on mukana näytelmän teossa. Ronjaa näyttelee Ilona Pulakka. Lindgrenin teoksessa Ronja on tyttö, jonka syntymän yönä salama iskee hänen kotinsa Matiaksenlinnan kahtia. Myöhemmin elämässään Ronja ystävystyy ryöväri-isänsä perivihollisen pojan Birkin kanssa, joka muuttaa perheensä kanssa kahtiajakautuneen linnan toiseen puoliskoon.

– Näytelmä on kasvutarina, jossa ihmisten väliset suhteet muuttuvat ja kehittyvät. Matkan aikana saadaan uusia ystäviä ja toisaalta riidellään. Minulle Ronjan näytteleminen on unelmien täyttymys – Ronja on paljon minun kaltaiseni hahmo. Hän on leikkisä, päättäväinen ja tunnerikas. On mukavaa päästä näyttelemään tällaista roolia, sillä Ronja on monipuolinen ja tärkeä hahmo, Ilona kommentoi.

Ronja on Ilona Pulakalle unelmarooli. Kuva: Pikkuteatteri
Ilona ja Anis Pulakalla on meneillään tärkeä viikko, kun Pikkuteatterin Ronja Ryövärintytär saa ensi-iltansa.

Perheen isä Lauri Pulakka on vastuussa näytelmän sävellystyöstä ja musiikista, äiti Kaisa Pulakka puolestaan äänitehosteista. Hänen käsialaansa ovat siis esimerkiksi eläinten äänet ja ukkosen jyrinä. Anis Pulakka, Tampereen yhteiskoulun lukion toista luokkaa käyvä perheen poika, vastaa valo- ja äänilaitteistosta: siitä, että tekniikka toimii itse näytelmässä. Vain perheen kuopus Aarni ei ole mukana Ronja Ryövärintyttären teossa, mutta hänetkin nähdään lavalla kesällä, kun Pikkuteatterin nuorimmaisten ryhmän Pinokkio-näytelmän esityskausi alkaa.

Näytelmä noudattelee alkuperäisteosta

Ilonan mukaan näytelmä noudattelee uskollisesti Lingrenin alkuperäisteosta: vain vähän on lisätty omaa. Anniina Paasosen dramatisointi perustuu kuitenkin teoksen alkuperäiseen käännökseen: siksi tietyt sanavalinnat voivat poiketa totutusta. Esimerkiksi ajattarat ovat näytelmässä syöjättäriä.

– Seikkailu on tärkeä elementti näytelmässä: mukana on paljon jännittäviä metsäolentoja ja fantasiahahmoja. Yksi näytelmän hienouksista onkin se, että se on samaan aikaan satu, kasvutarina ja ihmissuhdedraama, Kaisa pohtii.

Perheessä odotetaan perjantaina edessä olevaa ensi-iltaa innolla, ilolla ja jännitykselläkin.

– Odotan ensi-iltaa innoissani: tämän vuoden olemme treenanneet ja saaneet aikaan kokonaisuuden, joka on hienoa päästä tuomaan lavalle, Ilona kommentoi.

– Itseäni lievästi jännittää, sillä tekniikan kanssa on vielä tekemistä – mutta kyllä tämä varmasti sujuu, sitähän varten harjoitukset ovat, Anis kuvailee tunnelmiaan.

Kaisa Pulakka on vastannut näytelmän äänitehosteista.
Lauri Pulakan käsialaa ovat näytelmän sävellystyö ja musiikit.

Myös Lauri odottaa ensi-iltaa innolla; viimein pitkän, inspiroivan ja hauskan työn jälkeen pääsee näkemään lopullisen esityksen musiikkeineen.

– Itse tulen varmaan itkemään koko ensi illan, joten katsomoon voi olla hyvä varautua sateenvarjoilla, Kaisa ennakoi.

– Olen lukenut kirjan noin 30 kertaa, enkä ole koskaan onnistunut siinä itkemättä. Tätä näytelmää on tekemässä koko perhe, Ilona on pääroolissa ja tarina on minulle niin tärkeä henkilökohtaisesti.

Birkiä näyttelevä Helmi Klint (oikealla) kuvailee näytelmää tarinaksi ”rohkeudesta, ystävyydestä ja ennakkoluulottomuudesta.” Tarina kuvastaa myös lasten päättäväisyyttä ja halua muuttaa vanhoja tapoja. Kuva: Pikkuteatteri

Ronja viehättää sukupolvesta toiseen

Ronjan tarina on kiinnostanut ihmisiä siinä määrin, että lippuja etenkin suosituimpiin näytöksiin on myyty jo paljon. Pulakat kannustavatkin hankkimaan liput jo ennakkoon, koska ne liikkuvat nopeasti.

– Jokin Ronjan tarinassa kiehtoo aina vain. Se on ikuinen tarina, joka jaksaa viehättää ja kiinnostaa sukupolvesta toiseen. Ronja on ollut Pikkuteatterille iso ja suuritöinen ponnistus: teatteri toimii lähes kokonaan vapaaehtoisvoimin. Lavasteita on tehty yötä päivää, nuoret näyttelijämme ovat treenanneet todella tiukalla aikataululla samalla koulua käyden sekä talkoillen. He ovat myös esimerkiksi tehneet lavasteita ja käyneet Kangasalan Kulttuuritorilla esiintymässä, Kaisa kuvailee näytelmäntekoprosessia.

Pikkuteatterin lava muuntuu Matiaksenmetsäksi ja Lindgrenin kakkiaisten, männiäisten, maahisten ja syöjättärien maailmaksi 21.4.–12.5.

Käsikirjoitus: Astrid Lindgren
Dramatisointi: Anniina Pasonen
Suomennos: Tuovi Paju
Ohjaaja: Riina Katajisto
Apuohjaaja: Sakarias Koivisto
Musiikki: Lauri Pulakka

Kesto: 2h (sisältää väliajan)
Ikäsuositus: 7+