Lukuviikolla ollaan hedelmällisessä maaperässä Pälkäneellä ja Kangasalla

Tällä viikolla vietetään lukuviikkoa. Valtakunnallinen lukutaidon teemaviikko haluaa nostaa esiin muun muassa tietoa Suomen ja maailman lukutaitotilanteesta ja sitä, miten erilaiset lukemisen tavat ja digitaaliset alustat muuttavat ihmisten lukemista.

Lukuviikon järjestävän Lukukeskuksen taannoisen tutkimuksen mukaan vertailussa sähköisen ja perinteisen kirjan välillä molemmilla oli vahvuutensa. Etenkin vähän lukevat kokivat tabletilta lukemisen innostavaksi, mutta vastaavasti keskittyminen pitkään tekstiin ja syvälukutaidon kehittymiseen koettiin sähköisessä muodossa vaikeammaksi.

”Suomen uusi lukutaito” -nimiselle opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamalle pilottihankkeelle jäätiin odottamaan jatkoa, jotta esimerkiksi digitaalisia oppimateriaaleja suunniteltaessa olisi riittävästi tietoa lasten digitaalista lukutottumuksista ja lukutaidosta.

Huoli ihmisten lukutaidosta ei ole uusi, ja ongelmaa on ratkottu tällä seudulla menestyksekkäästi. 1700-luvulla Daniel Medelplan kaiversi kirkon toiveesta laatat puuaapisen painamiseen Pälkäneellä, kun isonvihan aikaan maan kirjapainot olivat paossa sotaa Tukholmassa ja lukemisen opetteluun sopivat kirjat loppuivat. Tuolloin puuaapisen teon yhteydessä asteli aapiskukko ensimmäistä kertaa – vuosisadoiksi jäädäkseen – suomalaisiin lukuoppaisiin.

Myös Kangasalla on tunnetusti vahvoja puumerkkejä suomalaisen kirjallisuuden historiassa. Jalmari Finne kirjoitti viimeisen Kiljusen herrasväki -kirjan muutama vuosi ennen tämän lehden (silloisen Kunnallistiedot-lehden) ensimmäisen numeron ilmestymistä, ja jo sitä ennen Sakari Topelius oli ennättänyt kirjoittaa runomuotoon kesäpäivän nykyiselle kaupungille kenties sen tunnetuimman käyntikortin.

Aktiivisia, osaavia ja kiitettyjäkin kynänkäyttäjiä toimii Sydän-Hämeen seudulla edelleen. Aktiivisia, osaavia ja jo käyttäjälukujenkin perusteella kiitettyjä ovat myös Pälkäneellä ja Kangasalla toimivat kirjastot, joiden palvelurepertuaari on vuosien saatossa muuttunut siinä missä asiakkaiden lukutottumukset ja lukemisen puitteet. Lukuviikko nostaa osaltaan esiin kirjastoja ja niiden tekemää työtä lukutaidon, tasa-arvon ja demokratian ylläpitämiseksi.

Teemaviikko muistuttaa myös vapaaehtoisten toimijoiden tärkeästä työstä, jota aktiivisesti tehdään esimerkiksi erilaisten kirjailijavierailujen ja -tapaamisten kautta – ja samalla siitä, että hyvin kirjoitetun tekstin ystäviä on Pälkäneellä ja Kangasalla edelleen paljon.