Tatiana Togluk muutti Suomeen täysin kielitaidottomana ja tunsi usein olevansa huonompi kuin muut – nyt parturi-kampaajayrittäjänä työskentelevä nainen valmistautuu edustamaan Suomea fitnessin EM-kisoissa

Kangasalalainen Tatiana Togluk, 37, on kulkenut pitkän tien parturi-kampaajaksi ja fitness-urheilijaksi.

”Kun muutin vanhempieni kanssa Suomeen, en ikinä olisi voinut kuvitella, että edustan joskus Suomea jossakin lajissa maajoukkueessa. Muutimme Pietarista Huittisiin vuonna 1999. Isäni suku on kotoisin Loimaalta ja sitä kautta me sitten tulimme Suomeen.

Menin yläasteelle seitsemännelle luokalle ja alku oli ihan kamala. En osannut suomen kieltä tai englantia. Olin kouluni ainoa ulkomaalainen eikä opettajilla ollut aiempaa kokemusta vieraskielisten opettamisesta. Viittomakieli oli aluksi ainoa kommunikaatiomuoto. Usein tunsin olevani tosi paljon huonompi kuin muut.

Vanhempani eivät myöskään puhuneet suomea, joten jouduin hoitamaan kaiken kouluun liittyvän yksin. Koen, että aikuistuin tuossa vaiheessa nopeasti. Peruskoulun jälkeen todistuksellani ei päässyt opiskelemaan oikein mihinkään. Kotitalousyrittäjäkouluun pääsin osittain työelämään tutustumisjakson pohjalta ja menin sinne ajatellen, että saan jonkin ammatin. Opinnot kestivät kolme vuotta.

Muutin Kangasalle 16-vuotiaana vuonna 2002 työn perässä. Työskentelin viikonloppuisin Urku-hotellissa. Jonkin ajan päästä pääsin töihin Kalimero-pizzeriaan, jossa olin töissä viisi vuotta. Noihin aikoihin aloin hiljalleen miettiä, että olisi kiva tehdä elämässä jotain, mitä oikeasti haluan. Pääsin opiskelemaan parturi-kampaajaksi. Lähdin opiskelemaan Saloon, jossa vanhempani asuivat. He pystyivät auttamaan tuolloin 1–vuotiaan lapseni hoidossa.

– Rakastan työtäni ja asiakkaitani. Kangasalla tunnen olevani kotonani, täällä on ihania ja ystävällisiä ihmisiä, Suoramalla parturi-kampaajana työskentelevä Tatiana Togluk kertoo.

Kolmen vuoden opintojen jälkeen työskentelin ensin parturi-kampaajana isoissa yrityksissä. Vuonna 2015 uskaltauduin varaamaan oman liiketilan Kangasalan Suoramalle rakennettavan kerrostalon kivijalasta. Tuosta lähtien olen pitänyt omaa parturi-kampaamoa Kangasalla.

Viitisen vuotta sitten aloin huomata, että kolmekymppisen naisen kroppa ei enää ole samanlainen kuin kaksikymppisen. Löysää alkoi olla siellä ja täällä. Minulla ei ollut ikinä aiemmin ollut aikaa harrastaa liikuntaa tai kuntoilla sen kummemmin. Marssin Easyfit-kuntosalille Lentolaan ja aloin harjoitella personal trainer Johanna Kuoson avustuksella. Hän opetti oikean tavan tehdä liikkeet ja käyttää laitteita. Johannasta oli minulle valtava apu ja meistä tuli lopulta hyvät ystävät.

Vuoden 2019 lopussa minulle tuli halu treenata tavoitteellisemmin. Halusin haastaa itseäni ja aloin etsiä itselleni fitness-valmentajaa. Liityin Bull´s Team All Out -ryhmään ja Jari Mentulasta tuli valmentajani. Harjoittelu muuttui systemaattisemmaksi ja mukaan tuli entistä vahvemmin myös ravitsemuspuolen miettiminen. Ruokavalion, treenaamisen ja palautumisen suhdetta piti alkaa miettiä tarkasti.

Huhtikuun alussa tänä vuonna osallistuin ensimmäisen kerran SM-kilpailuihin. Lähdin kisoihin vain haastamaan itseäni ja nauttimaan kokemuksesta. Sijoituin 35–39-vuotiaiden Masters-sarjassa pronssille ja yleisessä sarjassa neljänneksi. Jäin vain pisteen päähän yleisen sarjan kolmannesta sijasta, mikä harmitti minua aika paljon.

Huhtikuun viimeisenä viikonloppuna matkaan Suomen maajoukkueen mukana Nordic Fitness Expo -kilpailuihin Ruotsiin. Käytännössä suoraan sieltä jatkamme Espanjaan Euroopan mestaruus -kisoihin. Molemmissa kilpailen Wellness-sarjassa. EM-kisoissa kilpailupäiväni on 7. toukokuuta.

Tatiana Togluk SM-kisoissa huhtikuussa. Kuva: AM PoseFlow.

Suomen edustaminen on jotain, mitä en osannut villeimmissäkään kuvitelmissani miettiä. Kokemuksesta tulee varmasti aivan huikea! Kisaajana yritän aina antaa voimaa muille ja tsempata muita. Menen sinne sellaisena kuin olen, ja se saa riittää.

Ennen kilpailuja pitää harjoitella tuplasti enemmän ja noudattaa tiukkaa dieettiä. Treenaan Kangasalan Fun-kuntosalilla ja teen lisäksi porrastreeniä ja juoksulenkkejä. Nyt vuoden aikana olen tiputtanut painoani 17 kilogrammaa, mikä on vaatinut itsekuria. Puoliso ja kouluikäinen lapsi syövät normaalia ruokaa ja herkkujakin tietysti välillä, joten tahdonvoimaa tarvitaan.

Välillä kisadieetin noudattaminen on vaikeaa, mutta sen aikanakaan ei kuitenkaan syödä pelkkää raejuustoa ja rahkaa. Dieetti määritetään jokaiselle henkilökohtaisesti: tärkeintä on säännöllinen syöminen ja ruokamäärien tarkkaileminen.

Olen opiskellut itselleni vielä personal trainerin tutkinnon ja ohjaan omia asiakkaita sen verran kuin parturi-kampaajan töiltä ja omalta harjoittelultani ehdin.

Koti ja perhe ovat kultaa. Olenkin tosi kiitollinen omalle perheelleni ja myös ihanille asiakkailleni, joista on vuosien varrella tullut ystäviä. Perhe, asiakkaat ja ystävät ovat tukeni ja voimani.

Koen, että olen saavuttanut valtavasti kovalla työnteolla. Mitään ei ole tullut ilmaiseksi. Toivon, että voin oman esimerkkini avulla muistuttaa, että elämässä voi saada sen mitä haluaa, jos vain on valmis tekemään kovasti töitä.”