Late Lammas, Lasse Pöysti ja Lauri Viita kasvattavat villoja Tiina Huhtinen-Siistosen rukkeihin

Tiina Huhtinen-Siistonen näytti kehräämisen mallia Mikkolan Navetalla.

Yleensä kun käsitöiden harrastaja tarvitsee uusia lankoja, hän marssii kauppaan niitä ostamaan tai tekee hankintoja verkkokaupassa. Kuvataiteillija ja käsityöläinen Tiina Huhtinen-Siistonen täydentää lankavarastojaan pidemmän kaavan kautta.

– Ostin lampaita, koska halusin ekologista lankaa, hän perustelee eläinhankintojaan.

Huhtinen-Siistosen pihattoon Valkeakoskelle muutti muutama vuosi sitten kolme pässiä, kainuunharmakset, joille niiden emäntä antoi nimet Late Lammas, Lasse Pöysti ja Lauri Viita. Pässien pitäjä ajatteli lähettävänsä ensimmäisen kerinnän jälkeen saadut villat kehräämöön, mutta suunnitelma jäi vaille toteutusta.

– En raaskinnut lähettää villoja. Tulin niistä niin mustasukkaiseksi, etten halunnut, hän selittää.

Villojen jääminen omiin käsiin tarkoitti sitä, että Huhtinen-Siistosen oli opeteltava uusi taito, kehrääminen, josta hän ei tuolloin tiennyt yhtään mitään. Pelastajaksi tuli kehruukurssi, jolle hän osallistui ja jonka käymisen jälkeen kelvollista lankaa alkoi syntyä. Mummon vanha rukki pääsi tositoimiin lapsenlapsen polkemana.

Kirsti Savola (keskellä) ja Ulla-Maija Haapamäki seuraavat Tiina Huhtinen-Siistosen työnäytöstä

Sähkörukki käsilaukkuun

Tiina Huhtinen-Siistonen polki näytösluonteisesti rukkia, pystyrukkia, ei mummon vanhaa viistorukkia, Mikkolan Navetalla viime lauantaina. Mummon rukki pysyy kotona, koska se kolhiintuu ja vääntyy helposti kuljetusten aikana. Pystyrukki sen sijaan taittuu, menee pieneen tilaan ja kulkee näpsäkästi mukana erityisessä kuljetuslaukussa.

Kokeneen kehrääjän ei enää tarvitse kohdistaa kaikkea huomiotaan rukkiin.

–Televisiota katselen, kuuntelen äänikirjoja samalla. Ulkonakin kehrään.

– Automatkoille otan mukaan sähkörukin. Mies ajaa, minä istun vieressä ja kehrään, Huhtinen-Siistonen kertoo sähkörukista, joka on niin pieni, että sen voi sujauttaa mukaan vaikka käsilaukkuun.

Tiina Huhtinen-Siistonen oli Mikkolan Navetalla tuomassa esille kehruuta, Taitoliiton tämän vuoden teemaa. Taitoliitto toimii valtakunnallisena käsityöalan ja käsityökulttuurin puolestapuhujana ja asiantuntijana. Huhtinen-Siistonen kertoo kehruukurssien täyttyvän nopeasti. Erityisesti nuoret käsityöharrastajat lähtevät nyt innokkaasti kursseille mukaan.

Pieni sähkörukki on helppo ottaa mukaan matkalle.