Ikääntyvä kansa – ”Ehkä on parempi elää vain päivästä toiseen ja olla kiitollinen siitä, että ruokaa ja vettä riittää”

Mymmeli.

Jostakin mummon silmään osui sellainen uutinen, että Suomessa on nyt noin 1,6 miljoonaa meitä eläkeläisiä. Ja yhä elinikä nousee. Alkaa vanhaa hirvittää. Siitä on jo kauan, kun me itse kartutimme työeläkekassoja. Riittävätkö niissä rahat elomme loppuvuodet, vai joudutaanko tinkimään ja vaikka alentamaan eläketulomme puoleen? No ehkä ei kannata surra, voihan tässä ehtiä kuolla hyvän sään aikana. Mutta kun ennustavat, että yli satavuotiaaksi eläminen alkaa lisääntyä. Voi sattua kohdalle.

Suomen edellinen hallitus oli osin aika tyttömäistä joukkoa. Jatkossa on maar vähän vanhempia ministereitä. Kansainvälisesti ei nuoruus ja nätteys liene ihan normi vallassa olevilla. Kait. Kun katsoo tv-uutisia, niin vielä monissa maissa suurimmaksi osaksi ministerit ja muut päättäjät ovat miehiä. Eivätkä yleensä mitään salskeita nuorukaisia. Toisaalta nykyisin vallanpitäjillä on tuo julkisuudessa esiintyminen kova rääkki. Kamera tulee ihan liki, ja suuressa lähikuvassa näkyvät rypyt, roikkuva leuka ja hampaitten raot.

Tänä vuonna on puhuttu kuivuuden lisääntymisestä. Kohta Alpeillakin jäät sulavat ja vähenevät. Siitäkös johtuu, että Italiassa jossakin virrassa, taisi olla Po-joki, vedet ovat jo aika vähissä. Uutisissa taidettiin kertoa jostakin toisestakin maasta, että ei kasva kuivuuden takia ruoho laitumilla, ja että karja joudutaan ruokkimaan rehulla. Vaan kauanko rehuakaan riittää? Huh huh, vanhaa hirvittää. Miten tässä maailmassa eletään, riittääkö ruoka, jos kuivuus yhä lisääntyy ja väkimäärä sen kun kasvaa. Eikös tuossa Pohjoisella Jäämerelläkin esimerkiksi Grönlannin tienoilla esiinny melkoista sulamista?

Tähän asti on ajatellut, että ei ehdi elinaikanaan tällaisia muutoksia kokea. Vaan kun ilmastomuutoksetkin tapahtuvat atomiajan vauhdilla. Ja meidän vanhojenkin elämä sen kun jatkuu vuosikymmenestä toiseen. Ja vaikka itse ehtisikin poistua ennen isompia katastrofeja, entäpä lapset, lastenlapset ja lastenlastenlapset. Osa heistä lienee elossa vielä joskus sadan vuoden kuluttua. No, luetaan pikkuisille vain satuja entiseen tyyliin, ei ruveta heitä pelottelemaan tulevaisuuden uhkakuvilla.

Ja maapallon ihmismäärä sen kun lisääntyy. Kerrottiin hiljattain, että esimerkiksi Intia on nyt ylittänyt Kiinan, joka tähän saakka on ollut väkiluvultaan maailman suurin maa. Kiinassa oli viime vuonna mummon löytämän tiedon mukaan 1 426 miljoonaa asukasta ja Intiassa 1 412 miljoonaa, mutta tänä keväänä olisi Intia jo ensimmäisenä. Kolmanneksi suurin olisi USA 337 miljoonaa. Ovat nuo luvut suuria verrattuina meidän kotimaiseen väkimääräämme.

Vaan eipä se ole tällaisen vanhuksen asia etsiä ratkaisuja ongelmiin. Ehkä on parempi elää vain päivästä toiseen ja olla kiitollinen siitä, että ruokaa ja vettä riittää. Ja eläkkeelläkin tulee näillä näkymin vielä toimeen.

Mymmeli