Raktori-Talleriassa esitellään viehättävää käyttötaidetta heinäkuussa

Raktori-Tallerian Maalatut naiset -näyttely esittelee heinäkuussa viehättävää käyttötaidetta, jota varsinkin viime vuosisadalla suosittiin julisteissa, mainoksissa, kalentereissa sekä kirjojen ja aikakauslehtien kansissa. Tyypillinen aihe oli viehättäväksi taiteiltu nainen, mikä on tunnetusti yksi tehokkaimmista markkinointikeinoista.

Martta Wendelinin onnellisen arjen naiskuvat ovat monille tuttuja Kotilieden kansista. Seuraan tyylikkäitä naishahmoja loihtivat muun muassa Eeli Jaatinen, Carita Roden ja Poika Vesanto. Muotia tyylitteli herkin siveltimenvedoin Muotikuva-lehteen Kyllikki Raustila. Tyylikkäästi taiteiltuja mainoksia oli varsinkin 1920–1930-lukujen Kotiliedessä ja 1950-luvun Viikkosanomissa.

Kallen ja muiden 1940–1950-lukujen miestenlehtien maalatut pinup-kannet olivat usein tuontitavaraa Amerikasta. Kotimaisia tekijöitä olivat muun muassa Alexander Lindeberg ja Toivo Fahlenius. Kioskikirjojen pinup-kansien suurimpia mestareita oli amerikkalainen Robert McGinnis, joka tunnetaan myös ateljeetaiteilijana.

Näyttelyn kokoajan omaan kokoelmaansa tilaamia alkuperäisiä pinup-kuvia on esillä 2016 edesmenneeltä sarjakuvataiteilija Jukka Murtosaarelta. Alkuperäistaidetta on näyttelyssä myös Seija Elkelän kevättalvella 2023 julkaistusta satukirjasta ”Filippiina-noidan myrkynvihreä savusumu”.

FT Kari Elkelän kokoama näyttely esittelee kuvitustaidetta yli 50 taiteilijalta. Somisteena on runsain määrin naiskauneuteen liittyvää esineistöä. Näyttelyn aihepiiriä käsitellään myös Maalatut naiset -Facebook-ryhmässä.

Raktori-Talleria (Moltsiantie 104 B, 36430 Sahalahti) on avoinna heinäkuussa 2023 sunnuntaisin kello 12–15 sekä ryhmille erikseen sovittuina aikoina. Avajaisissa sunnuntaina 2. heinäkuuta kello 12 on lisukkeena haitarimusiikkia ja mansikoita.

 

Lue myös:

Sahalahteen avautuu uusi traktoritalliin rakennettu näyttelygalleria – ensimmäisessä näyttelyssä esitellään muun muassa Neuvosto-Venäjän alkuaikojen taidetta ja propagandaa