Kangasalalainen Viljami Turve on Taitajien Taitaja – putkiasennusta opiskeleva nuori mies on tuttu myös televisiosta

Kangasalalaisella Viljami Turpeella on ollut ikimuistoinen kevät. Ensin hän kirkasti viimevuotisen hopeamitalinsa kultaiseksi ammatillisen koulutuksen Taitaja-kisoissa Espoossa toukokuussa. Sen jälkeen putkiasennusta Kangasalan Tredussa opiskeleva Turve kuuli voittaneensa kisoissa myös Taitajien Taitaja -tittelin.

– Aika huima ja häkellyttävä juttu. Tuntuu kieltämättä hurjalta olla tällainen esikuva, mutta onhan se myös tosi hienoa.

Taitajien Taitajaksi valitaan vuosittain kultamitalisti, joka on kilpailun aikana osoittanut olevansa ylpeä omasta osaamisestaan ja ammatistaan. Valittu henkilö toimii Taitaja-kilpailujen ja ammatillisen koulutuksen edustajana aina seuraavan vuoden Taitaja-kilpailuihin saakka. Turve saa perinteiseen tapaan käyttöönsä myös auton, joka tänä vuonna on täyssähköinen C40-mallin Volvo.

Turve kuvailee Taitaja-finaaliviikkoa mukavaksi kokemukseksi, mutta myös rankaksi.

– Työpäivät olivat pitkiä, mutta samalla piti pysyä koko ajan tarkkana, tehdä hommat ihan viimeisen päälle. Omanlaisensa paine tuli myös siitä, että paikalla oli niin paljon porukkaa ja hälinää, hän kertoo.

Viljami Turve vei voiton Taitaja-kisojen putkiasennuksessa ja nappasi myös Taitajien Taitaja -tittelin. Taitaja on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa kilpaillaan ammattitaidon alle 22-vuotiaiden Suomen mestaruuksista. Kangasalan Tredusta mitaleille pääsivät tänä keväänä myös hopeaa turvapalveluissa ottanut Nea Sorvari ja kiinteistönhoidon Taitaja-plus -sarjassa pronssille sijoittunut Leevi Ahlstedt. Kuva: Kaisa Karvonen (Omnia) / Skills Finland.

Viljami Turve on mukana myös parhaillaan Nelosen kanavilla nähtävässä Amispäiväkirjat-sarjassa. Sarjassa seurataan seitsemän ammatillisessa koulutuksessa opiskelevan nuoren elämää.

– Opettaja kysyi, haluanko hakea mukaan. Hain sitten ja aika nopeasti tuli ilmoitus, että kuvausryhmä tulee kuvaamaan.

Jaksot kuvattiin viime syksyn ja talven aikana. Millaista tv-sarjan kuvaaminen oli?

– Täytyy sanoa, että kuvaustilanteet eivät ainakaan aluksi olleet minulle kovin luontevia, mutta ihan hyvin ne sitten lopulta menivät.

Valmistuminen tänä keväänä

Turve ehti opiskella kaksi vuotta Kuhmoisten lukiossa ennen kuin päätti suunnata ammatilliseen koulutukseen. Kangasalan Treduun hän haki, sillä se oli Kuhmoisia lähin paikka, jossa putkiasennusta voi opiskella. Putkiasennus valikoitui alaksi siksi, että se vaikutti hyvältä, tekniseltä alalta käyttää omaa luovuuttaan ja nähdä oman kädenjälkensä konkreettisesti.

– Voi katsoa työnsä jälkeä ja todeta, että tämä on minun tekemäni. Kokonaisuutena olen tykännyt amiksessa siitä, että opinnoissa saa keskittyä kunnolla yhteen asiaan. Siinä mielessä opetus on tosi erilaista kuin lukiossa, jossa opiskellaan useampia aineita. Amiksessa saa paljon oppia juuri siitä asiasta, jota tykkää tehdä, hän kertoo.

Viljami Turve. Kuva: Skills Finland / Olavi Toivanen (Omnia).

Kangasalan Tredua hän kehuu hyväksi opiskelupaikaksi: opiskelut ovat edenneet joustavasti ja opettajilla on ollut aikaa opiskelijoille. Turve asuu Kangasalan keskustassa ja työskentelee oppisopimuksella pirkkalalaisessa yrityksessä. Valmistuminen on edessä tänä keväänä, jonka jälkeen Turve jää työskentelemään oppisopimusyritykseensä. Tammikuussa vuorossa on armeija.

– Katsotaan sitten armeijan jälkeen, mitä tapahtuu ja mitä sen jälkeen on edessä. Putkiala tuntuu joka tapauksessa minulle juuri oikealta alalta.