MM-kisat jäävät mieleen Saksan ja Latvian hurmoksesta – Jääkiekkoliitolla peiliin katsomisen paikka

Toiset perättäiset Tampereella järjestetyt jääkiekon MM-kisat päättyivät sunnuntaina Kanadan juhliin. Kanada ei pelannut turnauksessa kauneinta jääkiekkoa, mutta tehokasta se oli. Kanada näytti, mikä merkitys on maalinteon tehokkuudella.

Siinä missä Euroopan kiekkomahdit Suomi, Ruotsi ja Tšekki murjottivat finaaliviikonloppuna kotisohvalla, ylsivät Saksa ja Latvia yleisön mylviessä ihmetekoihin. Saksan ja Latvian jopa sensaatiomainen menestys tekee erittäin hyvää eurooppalaiselle jääkiekkoilulle. Laji kasvaa ja saa lisää näkyvyyttä. Niin sanotuilla pienilläkin kiekkomailla on mahdollisuutensa, kun asioita tehdään pitkäjänteisesti oikein.

Leijonat tippui hyvin keskinkertaisen turnausesityksen päätteeksi puolivälierissä. Kanadalle hävityssä ottelussa päätään nosti takavuosien mörkö: maalinteon tuska. Vaikka Suomi on yhä pelitavallisesti kenties jopa maailman paras, se kantaa vain tiettyyn pisteeseen saakka. Vaikka jääkiekko on ennen kaikkea joukkuelaji, silti usein tiukassa paikassa yksilötaito ratkaisee. Jääkiekko nopeutuu koko ajan ja tulevaisuudessa pelissä korostuvat yhä enemmän luistelutaito, mailataito ja kaksinkamppailupelaaminen. Suomessa juniorivalmennuksessa pitää kiinnittää paljon huomiota näihin asioihin, jotta Leijoniin on jatkossa riittävästi tyrkyllä riittävän tasokkaita pelaajia.

Jukka Jalosen sädekehä ei tämän kevään epäonnistumisesta juurikaan himmene. Jalonen on takonut niin paljon menestystä, että arvostus on ja pysyy. Jalonen on luottanut pelaajistossa lähes samaan runkoon jo vuosia, mutta olisiko nyt uudistusten aika? Kenties tuoreet leijonanimet lisäisivät myös yleisön kiinnostusta.

Suomi jäi tällä kiekkokaudella ensimmäistä kertaa ilman MM-mitalia missään turnauksessa 11 vuoteen. Leijonien lisäksi alle 20-vuotiaiden sekä alle 18-vuotiaiden poikien maajoukkueet jäivät ilman menestystä. Näin kävi myös Naisleijonille ja Tyttöleijonille. Suunta on huolestuttava, sillä junioreissa alaspäin menevä trendi on ollut nähtävissä jo pidempään.

MM-kisat keräsivät tällä kertaa paljon myös kritiikkiä. Ottelutapahtumia syytettiin tylsiksi ja lippujen korkeista hinnoista muristiin laajalti. On selvää, etteivät tuhannet yritysvieraat saa areenalla aikaiseksi samanlaista tunnelmaa kuin kovimmat kiekkofanit. Mutta raha ratkaisee.

Suomen Jääkiekkoliitto tekee näilläkin kisoilla muhkean summan, joka toivottavasti käytetään oikein. Pelkästään kisojen järjestelyorganisaation tekemisessä olisi paljon viilattavaa kulujen pienentämiseksi, mutta suurin remontti tarvittaisiin Jääkiekkoliiton asenteisiin. Liitto elää menneisyydessä ja tuntuu katselevan alaspäin norsunluutornista. Jääkiekkoliiton suhtautuminen taannoiseen rasismitapaukseen sekä junioreiden seurasiirtosäännöt ovat kaukana nykypäivän modernin yhteiskunnan normeista.

Kenties suurimmat voittajat kaksissa perättäisissä kotikisoissa olivat Tampere ja Pirkanmaa. Näkyvyyttä tuli hurja määrä ja kisavieraat jättivät alueelle todella merkittävän summan rahaa. Tampere ja Pirkanmaa ovat kehittyneet nopeassa tahdissa ja oikeaan suuntaan, siitä on palkintona myös kahdet jääkiekon MM-kisat. Tästä suunnasta ja ripeistä ratkaisuista kannattaa pitää kiinni.