Kangasalla järjestetään koko kaupungin yhteiset vieraskasvilajien kitkentätalkoot Liutussa, Ranta-Koivistossa ja Mäyrävuoressa

Kangasalan kaupunki järjestää vieraskasvilajien yhteiset kitkentätalkoot ennalta valituissa kohteissa tiistaina 20. kesäkuuta. Kaikki kaupunkilaiset ovat tervetulleita talkoilemaan. Vieraslajitalkoisiin ei tarvitse ilmoittautua erikseen.

Talkookohteissa on saatavilla jätesäkkejä, työhanskoja ja juotavaa. Jättipalsamit lähtevät helposti käsin kitkemällä. Kohteissa kokoonnutaan aamulla kello 9, mutta myöhemminkin voi saapua paikalle. Talkoot kestävät aamupäivällä kello 12:een asti.

Vieraslajeja poistetaan Liutun uimarannan lähiympäristössä. Kokoontumispaikkana on Rantakujan pääty. Ranta-Koivistossa talkoillaan frisbeegolfradan lähiympäristössä ja kokoontumispaikkana on pysäköintialue Atrakujan päädyssä. Mäyrävuoressa kokoonnutaan Mäyrävuoren pelikentälle.

Jättipalsami.

Kaupungin yhteisten vieraslajitalkoiden lisäksi kaupunki kannustaa asukkaita ja asukasyhdistyksiä järjestämään omia vieraskasvien kitkentätalkoita kesä-elokuussa. Talkoot voi järjestää ilmoittamalla talkoista ennakkoon, jolloin kitkentäjätteellä täytetyt jätesäkit noudetaan kaupungin toimesta sovitusta paikasta. Teknisen keskuksen asiakaspalvelupisteestä (Urheilutie 13, Kangasala) on noudettavissa myös esitteitä vieraslajeista ja niiden torjunnasta.

Vieraslajit ovat kasvi-, eläin- ja sienilajeja, jotka ovat levinneet niiden alkuperäisen esiintymisalueen ulkopuolelle ihmisen avustamana joko tahallisesti tai tahattomasti.  Vieraslajit muodostavat yhden suurimmista uhista luonnon monimuotoisuudelle kilpailemalla tilasta paikallisten lajien kanssa. Pahimmillaan vieraslajit muodostavat uhan koko ekosysteemien toiminnalle. Vieraslajit aiheuttavat myös taloudellista haittaa ja ongelmia alueiden virkistyskäytölle.