Pinnan alta löytyi tällä kertaa muun muassa uimalasit ja iso kassi pulloja ja tölkkejä – uimarantojen tarkastussukeltajat voivat löytää vedestä jopa polkupyöriä ja televisioita

– Pälkäneen uimarannat ovat pääosin siistissä kunnossa. Laiturien ympäryksistä ei juuri löytynyt veteen kuulumattomia esineitä. Aitoon Kankahuven uimarannalta sukeltaja löysi pulloja, tölkkejä, muoviroskaa ja tunnistamattomia vaatekappaleita sekä kolmiportaiset tikkaat. Pakanrannasta puolestaan löytyi uimalasit, Matti Kajala Kangasalan vapaapalokunnasta kertoo.

Kajala suoritti kahden muun VPK:n sukeltajan kanssa kunnan hoidossa olevien uimarantojen tarkastussukelluksia Pälkäneellä viime viikolla. Kankahuven ja Pakanrannan lisäksi tarkastettiin Luopioisten kirkonkylän uimaranta.

Matti Vuorinen löysi Pakanrannan uimarannalta vedenpohjaan jääneet uimalasit.

Sukelluksien avulla tarkistetaan, että uimarannat ovat talven jäljiltä uimareille turvallisia. Samalla tarkistetaan, että laiturirakenteet ovat kunnossa ja laituritkin käyttäjille turvallisia.

VPK:n sukeltajat ovat tarkistaneet kunnan toimeksiannosta Pälkäneen uimarantoja nyt kolme vuotta. Kangasalan uimarannoilla tarkastussukellusten tekemisellä on pidemmät perinteet. Kajala on itse ollut mukana toiminnassa noin kymmenen vuoden ajan. Sukellukset tehdään jäiden lähdettyä eli tyypillisesti aloitellaan vapun jälkeen. Viimeisetkin rannat pyritään tarkastamaan ennen koulujen kesälomakauden alkua.

Kajala muistuttaa, että veteen voi aina päätyä – valitettavasti – sinne kuulumatonta tavaraa.

– Yleisimmät löydöt ovat uikkarit, uimalasit, t-paidat, pullot ja tölkit. Järvien pohjasta on löytynyt myös esimerkiksi polkupyöriä, matkatelevisio, penkkejä ja seipäitä sekä tukkeja. Rikkinäisiä lasipullojakin löytyy silloin tällöin ja ne ovatkin varsin ilkeitä, jos uimari osuu niihin vedessä, Kajala sanoo.

Sukeltajan löydöt Kankahuven uimarannan vedenpinnan alta. – Sipulipussin sisältönä on pulloja, tölkkejä, muoviroskaa ja tunnistamattomia vaatekappaleita. Portaat ovat kunnosta päätellen viettäneet jo jonkin aikaa vedessä, Matti Kajala Kangasalan VPK:sta kertoo.

Minimissään kolme henkilöä mukana sukelluksissa

Pälkäneen tarkastussukelluksissa oli tänä vuonna poikkeuksellisesti mukana neljä henkilöä: Kajalan lisäksi Eelis Koskinen sekä Matti Vuorinen ja lisäksi Taavi Kemppainen, joka oli mukana seurailemassa toimintaa ja toimi samalla autonkuljettajana.

– Kolme henkilöä on minimi, jolla toiminta on turvallista sukeltamisen näkökulmasta, Kajala lisää.

Pälkäneellä tarkastussukellukset tehtiin siten, että yksi sukeltaja oli vedessä ja kommunikoi laiturilla olleen pinta-avustajan kanssa köyden avulla. Kolmas henkilö tarvitaan sen varalta, jos sukeltaja tarvitsee veden alla apua. Mikäli näin tapahtuu, turvasukeltaja menee veteen pinnan alla olevan avuksi. Köyden käyttö lisää sukellusturvallisuutta ja on välttämätöntä niillä rannoilla, joilla näkyvyys pinnan alla on olematon.

– Pinta-avustaja näkee pinnalle nousevista hengitysilmakuplista, missä kohdin sukeltaja on menossa ja pystyy näin ohjaamaan sukeltajaa oikeaan suuntaan sovitulla tavalla köydestä nykäisemällä.

Eelis Koskinen ja Matti Vuorinen tarkastussukeltamassa Pakanrantaa. Pinta-avustaja ohjaa sukeltajaa köysimerkkien avulla.

Veden alla saalista kerätään sipulipusseihin. Ne ovat käteviä, sillä ne päästävät veden läpi mutta pitävät löytyneet tavarat pussin sisällä.

Sukelluksen jälkeen vedestä löytyneet esineet viedään yhdessä roskalaatikkoon ja mahdolliset turvallisuuspuutteet laiturien rakenteissa tai pelastusvälineissä raportoidaan rannan kunnossapidosta vastaavalle taholle. Myös löytyneistä isommista tavaroista ilmoitetaan kunnossapidosta vastaaville henkilöille, jotta he tietävät hakea ne pois rannalta. Tällaisia voivat olla esimerkiksi veteen joutuneet ajopuut.

Varovaisuus ja veden tarkistaminen kannattavat

Uimareita Kajala kannustaa varovaisuuteen tutuillakin uimarannoilla. Vaikka vedessä olisi ollut edellisenä päivänä turvallista, näin ei välttämättä enää ole seuraavana päivänä. Veteen voi aina joutua jotain sinne kuulumatonta. Etenkin jos veteen hyppää laiturilta, se tulisi aina tarkistaa ennakkoon.

– Veden pinnankorkeus voi vaihdella päivittäin, joten etenkin pää edellä hypätessä ja toki muutenkin kannustan ihmisiä tekemään etukäteen tarkistuksia.