Kesälampaat saapuivat Pälkäneelle – näin toimit lampaiden kanssa oikein

Kahdenkymmenen lampaan lauma saapui Tommolaan Lempäälästä.

Pälkäneen kesälampaat laskettiin laitumelle perjantaina. Kesälampaiden avulla Pälkäneen kunta pyrkii torjumaan jättipalsamin kasvua Tommolassa. Kahdenkymmenen lampaan lauma saapui Lempäälästä Isotalon tilalta. Lampaiden on määrä olla Tommolassa ”niin pitkään kuin ruokaa riittää”. Toiveena on, että laidunnus jatkuisi myös tulevana kesänä.

– Alue näyttää optimaaliselta lampaiden hoidettavaksi, Linda Isotalo tuumii.

Linda Isotalon mukaan alue vaikuttaa optimaaliselta lampaiden laidunnettavaksi.

Entä miksi lampaat haettiin Lempäälästä? Isotalo jätti ilmoituksen ProAgria Etelä-Suomen ylläpitämään Laidunpankki-palveluun, jonka tavoitteena on lisätä sopimuksellista laidunnusyhteistyötä. Pälkäneen ympäristötarkastaja Elina Heinonen näki ilmoituksen, ja niin sopimus lampaiden vuokraamisesta tehtiin.

– Odotuksena on, että jättipalsami maistuisi lampaille hyvin. Toiveena on myös, että tulevina vuosina jättipalsami saataisi häviämään alueelta kokonaan ja näin tilaa vapautuisi alkuperäisille kasveille, Heinonen sanoo.

Jättipalsamin torjunnassa tarvitaan myös alueen asukkaiden apua. Tehokkain tapa torjua jättipalsamia on kitkeä kasvit mahdollisimman varhain, viimeistään kukinta-aikana. Pälkäneen kunta järjestää alkukesästä Tommolan jätevedenpuhdistamon läheisyyteen jätelavan, jonne kitkettyjä kasvustoja voi viedä.

Lampaiden päivittäisistä tarkastuksista huolehtii Luja-Lukon koripallojaosto.

– He katsovat, että kaikki lampaat ovat tallella ja kunnossa, sekä antavat vettä, Heinonen kertoo.

Lampaille ei saa syöttää omia eväitä, mutta ruohoa voi antaa aidan raosta.

Näin toimit oikein lampaiden kanssa

  • Lampaita ei saa ruokkia omilla eväillä. Ruohoja voi tarjota lampaille aidan raosta. Älä kuitenkaan syötä lampaille lupiinia, sillä se on myrkyllinen.
  • Ympäristössä tulee liikkua rauhallisesti eikä eläimiä saa häiritä.
  • Älä vie koiria aitaukseen. Huolehdi myös, ettei koirasi muutenkaan häiritse lampaita.
  • Jos lampaat ovat karkuteillä, aidat epäkunnossa, tai lampaiden hyvinvointi arveluttaa, ota yhteyttä Elina Heinoseen numeroon 040 576 0173, tai vesihuoltolaitoksen päivystysnumeroon 0400 638 452.

 

Lue lisää:

Kesälampaille rakennetaan aitaa Tommolassa – lampaista toivotaan apua jättipalsamin torjunnassa