Kohinalla kesään – Sydän-Hämeen seutu todistaa taas aktiivisuuttaan

Kangasala kasvaa. Kaupunki ylitti 33 000 asukkaan rajapyykin keväällä. Luultavaa on, että sijainti – joka tekee mahdolliseksi Lamminrahkan alueen toteuttamisen kaltaiset rohkeat ja pyörää pyörimässä pitävät projektit – ja kaupungin pyrkimys niin moninaisen viihtymisen lisäämiseen kuin asukkaiden aktiiviseen kuulemiseenkin edesauttavat myönteistä kehitystä myös jatkossa.

Myös Pälkäneellä asukasmäärää saatiin hiljattain käännettyä pitkästä aikaa kasvu-uralle, mutta kehitys ei ole ollut lineaarista. Näin ei toki tarvitsekaan olla; riittää, kun pidemmällä aikavälillä plussaa kertyy enemmän kuin miinusta. Osalle maakunnan keskuskaupungin asukkaista eli tamperelaisista Pälkäne ei ole vielä tutuin tai välttämättä imagollisesti vahvin vaihtoehto mahdollista uutta kotikuntaa harkittaessa. Tämän muuttaminen vie aikaa, ja kuntauudistuksen myötä työ hankaloituu muidenkin kuntien aktivoiduttua. Jo nyt Pälkäne vetää kuitenkin luokseen esimerkiksi isommasta naapuristaan Kangasalta asukkaita, joille hyppy yhden kuntarajan yli ei ole dramaattinen vaan arjen kannalta toimivimmaksi katsottu ratkaisu.

Kesäasukkaiden mielitiettynä Pälkäneen ja Kangasalan seutu on pysynyt jo pitkään.

Sydän-Hämeen vetovoimasta kertoo myös yritysmaailman aktiivisuus. Kangasalla voidaan paukutella henkseleitä Lentolan Bilteman tai Prisman laajennuksen tapaisten siirtojen johdosta, ja esimerkiksi keskusta-alueelle toivotaan varmasti liikkeiden piristysruisketta, kun määrätietoinen mylläys siellä aikanaan päättyy. Pälkäneellä uusia yrittäjiä ja pienempiä yrityksiä on alkuvuodesta noussut esiin säännöllisesti, kesän lähestyessä kiihtyvää tahtia. Pälkäneläisittäin merkittävä uutinen saatiin viime viikolla, kun Tokmanni ilmoitti saapuvansa paikkakunnalle. Uuden tunnetun toimijan saaminen kuntaan on muillekin rohkaiseva merkki siitä, että Pälkäneellä on potentiaalia ja se nähdään hyvänä paikkana toimia.

Vetovoimaa rakentaa osaltaan myös kolmas sektori, jonka toiminta Pälkäneen ja Kangasalan seudulla on sellaisella aktiivisuustasolla, jota monella muulla alueella kadehditaan. Mainion ikkunan tähän ulottuvuuteen tarjoaa kesän yltäkylläinen tapahtumatarjonta, joka ensi viikonlopusta lähtien aukeaa toden teolla.

Oli sitten vakituinen tai tilapäinen asukas, yrittäjä tai palkollinen, yhdistysaktiivi tai -passiivi, viimeistään nyt kannattaa havahtua siihen, miten paljon näkemistä ja tekemistä seudun kesä tarjoaa. Kaikkeen ei kukaan ehdi, eikä tarvitsekaan, mutta kokeilemisen mahdollisuuksia piisaa – ja johonkin kannattaa tarttua. Kesä on kuitenkin vain kerran vuodessa.