Pohjoismaiden suurimpiin kangastaloihin kuuluneen E. Heleniuksen tunnetut painokankaat koottiin ensi kertaa näyttelyksi

Pälkäneen Aitoossa järjestetään 10.–25.6. painokangasnäyttely E. Helenius Oy:n 1960- ja -70-luvun tuotannon makupaloista. Näyttely on esillä entisessä E. Helenius Oy:n tehdaskiinteistössä Kankaantiellä. Näyttelyn runkona toimii aitoolaislähtöisen keräilijän Sirpa Paavolaisen kolmatta sataa kuosia käsittävä Helenius-aiheinen kangaskokoelma. Lisäksi nähtävänä on Heleniuksen kuoseista tehtyjä vaatteita ja kodintekstiilejä muista yksityisistä kokoelmista.

Pälkäneläinen Aitoon kylä on ollut pienestä koostaan huolimatta yksi Suomen merkittävimpiä tekstiilipainamisen keskittymiä jo kuusikymmenluvun alusta alkaen. 1960–70-luku muistetaan voimakkaista väreistä ja kuoseista, jotka ilmensivät niin yhteiskunnallisia mullistuksia kuin painoteknisen kehityksen jättiharppauksiakin. Painokankaiden suosion kasvaessa 1960-luvulla Suomeen perustettiin useita uusia painokangastehtaita. Suuri yleisö muistaa Marimekon ja Finlaysonin, mutta näiden tunnetumpien tehtaiden lisäksi samoista lähtökohdista ja osin myös samojen suunnittelijoiden voimin toimi myös E. Helenius Oy Aitoossa. Tekstiilipainamisen perinne Aitoossa jatkuu vahvasti Printscorpio Oy:n ja Flagmore Oy:n osaavissa käsissä.

E. Helenius Oy:n painotoiminnan aloittivat Erkki Helenius ja Kimmo Loimu vuonna 1960. Parhaimmillaan yli 150 henkeä työllistänyt yritys painoi kankaita vuodessa yli yhdeksän miljoonaa neliötä ja oli Pohjoismaidenkin suurimpia kangaspainotaloja. Helenius Oy toimi pääasiassa alihankkijana muun muassa kotimaisille vaatevalmistajille, mutta tehtaalla oli myös omaa kunnianhimoista mallistotuotantoa. Kuosiluonnoksia hankittiin aikakauden kärkisuunnittelijoilta kuten Kaarina Kellomäeltä, Anneli Airikka-Lammilta, Mirja Vänni-Seppäseltä, ja monilta muilta. Suomalaisten nuorten suunnittelijoiden omaleimainen tyyli sai menestystä myös ulkomailla ja suurin osa E. Helenius Oy:n omasta Fin-Helen-mallistosta olikin länsivientiin suunnattua.

Vuonna 1968 Heleniuksen mallisto palkittiin kultamitalilla Sacramento Textile Fair -messuilla Kaliforniassa.